Liciteaza pentru prima casa solara 100% romaneasca!

in Case ecologice

Va doriti o casa care sa raspunda ultimelor exigente in materie de constructii ecologice, independente energetic, dar care sa pastreze ceva si din arhitectura traditionala romaneasca? Acum le puteti avea pe amandoua datorita proiectului PRISPA, prima casa solara 100% romaneasca!

 

 

PRISPA este proiectul de casa independenta energetic realizat de prima echipa de studenti romani calificata la concursul Solar Decathlon Europe 2012, cea mai cunoscuta competitie care promoveaza cercetarea in domeniul arhitecturii sustenabile, si care se va desfasura la Madrid.

 

Prispa - prima casa solara romaneasca

 

Design-ul PRISPA raspunde contextului romanesc, cu toate implicatiile sale socio-politice, economice si culturale. Prin urmare, desi e un experiment, raspunsul nu este unul formal, ci unul realizabil si sustenabil, mizand pe reutilizarea elementelor din arhitectura traditionala.

 

De asemenea, proiectul incearca sa ofere o solutie la problema degradarii zonelor rurale, proces departe de a fi recent, dar care a suferit o accelerare considerabila in ultimii ani. Regenerarea satului romanesc este nu numai o metoda de a readuce atentia asupra unor surse ale culturii nationale, dar si o problema pentru care este necesar a se gasi rapid solutii sustenabile.

 

Cum puteti avea aceasta casa?

 

Pe data de 26 iulie 2012, ora 20:00 Casa de licitatii Goldart organizeaza un eveniment de vanzare a prototipului casei PRISPA prin licitatie cu vanzare in parcarea magazinului Leroy Merlin din Soseaua Chitilei nr. 284.
Pretul de pornire este de 50 000 Euro, valoarea estimata a casei fiind de 125 000 Euro.

 

Pretul casei include:

 

Structura si finisaje

 

Structura este realizata din panouri prefabricate (pereti, acoperis, pardoseala) cu grinzi si stalpi de lemn cu o structura compusa (talpi de lemn si inima de OSB) care ii ofera avantaje multiple: greutate redusa, rezistenta echivalenta cu sectiunile de lemn pline, consum scazut de lemn (mai putin de 20mc pentru toata casa), eliminarea puntilor termice din interiorul panourilor.

 

Prispa - prima casa solara romaneasca

 

Placarea cu OSB a panourilor confera casei rigiditate si rezistenta sporita, precum si durabilitate mai mare in timp a structurii. Sectiunea panourilor permite introducerea sistemului de izolare termica in structura (24 cm vata minerala de sticla).

 

Instalatie fotovoltaica

 

Casa functioneaza cu 32 de panouri fotovoltaice si 2 panouri solare furnizate de producatorul italian SUNERG SOLAR, care asigura o productie estimata de 9501 kWh/an in conditiile climatice din Bucuresti.

 

Instalatie HVAC

 

Ventilatia se realizeaza printr-un sistem cu recuperare de caldura (debit aer 400 mc/h, eficienta de recuperare 95%, consum energie max. 300W). Pentru incalzire si racire se utilizeaza un sistem multisplit inverter cu functionare in pompa de caldura. Sub temperatura exterioara de -5 grade Celsius, incalzirea se realizeaza printr-un sistem de back-up care utilizeaza panouri radiante electrice din tesatura de fibra de carbon: living 2 x 700W, dormitor 1 x 400W, birou 1 x 700W, baie 1 x 400W.

 

Instalatie electrica

 

Pentru o functionare optima a sistemului in conditiile unei clime temperate, casa trebuie conectata la reteaua publica de electricitate. In acest mod, surplusul este cedat in retea pe timpul verii, urmand ca iarna eventualele diferente de energie care nu pot fi asigurate de panourile fotovoltaice sa fie preluate direct din retea.

 

Respectand normele de siguranta la foc, instalatia a fost gandita modular pentru procesul de montare/demontare. Astfel, s-au proiectat 4 circuite de lumina si circuite desemnate pentru fiecare consumator, existand protectie diferentiala pe fiecare circuit. Exista 2 contoare, unul pentru instalatia fotovoltaica care inregistreaza cata energie se introduce in retea si celalalt pentru consum propriu.

 

Intrerupatoarele de lumina sunt de tip wireless. Automatizarea include senzori de calitate a aerului, detectoare de fum,senzori de temperatura, senzori de nivel pentru rezervoarele de apa, senzor crepuscular si senzor de miscare, room manager ce poate controla toate echipamentele din casa si telecomanda wireless. Corpurile de iluminat sunt realizate de echipa PRISPA si utilizeaza surse de iluminat cu led.

 

Instalatie sanitara

 

Baia si bucataria sunt complet echipate cu obiecte sanitare, dar si mobilier rezistent la utilizarea in medii umede. De asemenea, instalatia include si 8 rezervoare x 250l pentru apa proaspata si 2 rezervoare x 500l pentru depozitarea apei gri si a celei negre.

 

Mobilier

 

Mobilierul este realizat de echipa PRISPA, traditia fiind principala sursa de inspiratie. O importanta caracteristica a sa este adaptabilitatea, avand elemente reconfigurabile care pot genera multiple scenarii de utilizare a spatiului casei.

 

Echipa PRISPA va utiliza banii obtinuti din vanzare pentru a acoperi costurile participarii la concursul Solar Decathlon Europe 2012 de la Madrid. Din acest motiv, viitorul proprietar va intra in posesia casei in luna octombrie cand va fi readusa in Romania si se va realiza asamblarea pe terenul viitorului proprietar.

 


Sursa: Habitat Energy

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!