"Adoratorii" Soarelui din Brusturoasa

in Case ecologice

Dupa un stagiu de pregatire in Tara Galilor, un inginer roman vrea sa extinda metodele de folosire a energiei regenerabile in Romania
 
Un inginer roman experimenteaza intr-o comuna din judetul Bacau o solutie eficienta pentru incalzirea locuintelor. Este vorba despre colectoarele solare, folosite pe scara larga in Occident, dar aflate la stadiu de pionierat in Romania.

 

 

Metodele de folosire a energiei regenerabile in Romania L-am intalnit pe inginerul Zamfir, alaturi de sotia lui, Camelia, in comuna Brusturoasa din judetul Bacau. Desi originari din Galati, au ales acest loc, intre munti, pentru a-si materializa proiectul. Casa a fost construita cu ajutorul voluntarilor, din 2009 pana in 2011. De ce tocmai aici? Pentru ca in partea asta de tara au gasit sustinerea autoritatilor locale. Cu atat mai mult cu cat Ion Zamfir vrea sa arate in special oamenilor din mediul rural tehnologiile neconventionale.

 

Povesteste ca a fost, in 2002, in Tara Galilor. A vazut sate intregi in care oamenii prindeau razele soarelui si isi asigurau confortul. Cum anume? Cu ajutorul colectoarelor solare. O denumire mai putin pompoasa a ceea ce specialistii numesc panouri solare. Ai nevoie de teava de cupru, vata minerala pentru izolatie, corpul panoului din scandura, iar partea expusa la soare din sticla sau policarbonat, zice romanul ca a invatat de la galezi sa faca primul sau colector solar. Mijloacele de obtinere sunt simple - "o lampa de gaz, coturi, sarma de cositor", pare atat de simplu din descrierea inginerului roman.

 

Scoala de tehnologii alternative

 

Acolo unde a fost el, in Tara Galilor, era un centru pentru tehnologii alternative. Romanul a vizitat ulterior asemenea centre si in Franta, Germania sau Olanda. Sunt locuri in care oamenii descopera noi metode prin care isi pot face viata mai usoara. "Lumea trebuie sa inteleaga, inclusiv in Romania, ca energia pe care o stim acum - carbuni, gaze - nu va fi mai ieftina in viitor. E nevoie de solutii alternative pentru energie cat mai ieftina", explica specialistul.

 

Ceea ce au realizat la Brusturoasa sotii Camelia si Ion Zamfir seamana cu centrele de tehnologii alternative care exista in alte tari. Casa cu etaj, legata cu barne din lemn, are o sala de conferinte, cateva dormitoare, un atelier in care poti lucra dupa indicatiile gazdelor, sa descoperi cum se face colectorul solar. Foarte importanta este colaborarea sotilor Zamfir cu scolile din Brusturoasa si satele invecinate. Copiii vin aici si lucreaza. Vin si oameni din toata tara. "Am avut oaspeti de toate varstele, studenti, elevi, profesori", relateaza Ion Zamfir. El este oricum cunoscut in tara pentru activitatea in favoarea protectiei mediului, pentru ca inca din 1991 a infiintat Asociatia "Prietenii pamantului", sustinand zeci de proiecte, locale sau nationale, al caror cuvant de ordine a fost mereu acelasi - "construieste singur" ...

Citeste articolul integral

Autor: Dan Gheorghe

Sursa: Romania libera

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Materiale constructii ieftine

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!