Imobiliarele mor, materialele de constructii se scumpesc

in Constructii

Preturile principalelor materiale utilizate in constructia unei case nu au avut o evolutie corelata cu cererea din piata, in scadere constanta pe parcursul lui 2010, ci, dimpotriva, au cunoscut cresteri usoare. Pentru acest an, producatorii previzioneaza, in unele cazuri, chiar noi cresteri de pret.
 
Singurele produse care s-au ieftinit pe parcursul anului trecut au fost materialele de zidarie, insa reducerile au fost resimtite acut de producatori.

 

 

Caramida cu goluri Daca otelul-beton isi regleaza pretul pe pietele externe, in ceea ce priveste cimentul, materialele lemnoase, polistirenul, termopanele sau vopselele, cresterile sunt puse in principal pe seama costurilor de productie, dar au si o baza speculativa.
 
„Apar cresteri de pret la materiale care intra pe programe demarate de stat, precum cel de reabilitare. Cand apare un astfel de program, consecintele sunt cresterea preturilor, cu toate ca nu exista niciun motiv pentru cresterea preturilor la materiale precum polistirenul sau vopseaua. Se simte o brambureala in piata cand apare un program nou si se merge speculativ, iar in rest companiile incearca sa produca mai putin si sa tina la preturi“, a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
 
Capacitati excedentare
 
In 2010, piata materialelor de zidarie (BCA si caramida) a scazut, in volum, cu 15% fata de anul anterior, pana la circa 3,4 milioane metri cubi, aproape de nivelul atins in 2005. Daca piata de blocuri ceramice a ajuns la un volum de 1,6 milioane metri cubi, BCA-ul a scazut cu circa 15%, pana la nivelul de 1,85 milioane metri cubi. In Romania sunt capacitati de productie ce insumeaza 8,5 milioane metri cubi, mult peste necesarul actual.

Citeste articolul integral

Autor: Alexandru Urzica

Sursa: Capital

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!