Casele din caramida: trainice si sanatoase - galerie foto

in Constructii

Caramida este unul dintre cele mai vechi si durabile materiale de constructie. De asemenea este unul dintre materialele cele mai utilizate la constructia unei case. De altfel, caramida este si solutia cea mai „populara“ practicata la noi in tara. In prezent evolutia acestui material ofera nenumarate posibilitati de design, precum si o excelenta eficienta energetica.

 

 

Casa mediteraneana  din caramida
Casa mediteraneana din caramida
Foto: Courtesy of Hanson Roof Tile

 

Caramida este unul dintre cele mai populare materiale de constructie, fiind obtinuta pornind de la cele 4 elemente fundamentale – pamant, apa, aer si foc, ceea ce ii confera calitatea de material natural care se integreaza perfect in mediul inconjurator. Amestecul, avand la baza argila, la care se adauga si alte materiale naturale (nisip, etc.), este uscat la soare sau ars in cuptoare speciale.

 

In segmentul rezidential, caramida este folosita pentru structuri de rezistenta, pentru ziduri, pentru decorarea unor suprafete interioare sau exterioare sau pentru pavaj. Nici un alt material de constructie nu ofera atatea posibilitati pentru realizarea unor efecte arhitecturale unice. Casele istorice si cele noi de inspiratie clasica, lofturile sau amenajarile rustice, dar si casele moderne sunt principalele spatii unde caramida poate fi intalnita.

 

Vila
Vila interbelica Minovici-Furnica, in autentic stil Tudor
Foto: Romania Libera

 

Istorie milenara in constructii

 

Cele mai vechi vestigii in care se regaseste caramida dateaza de peste 5.000 de ani. Si in tara noastra se regasesc numeroase zidarii din caramida care au trecut testul timpului, stand astfel marturie durabilitatii si utilizarii diverse a acestui material. La Sucidava (langa Corabia) inca se pastreaza zidurile groase din caramida ale caselor construite de romani (270 – 275) iar in cetatea Tomis (Constanta) au fost inaltate in sec. I temple, edificii marete si bai din caramida. Cetatea Sibiului este inconjurata si astazi de zidurile groase de fortificatie din caramida din sec. XIII ca si bisericile fortificate din Transilvania, in timp ce multe case sasesti din zona Sibiului si Brasovului cu ziduri din caramida in stare foarte buna au o vechime de 120 – 150 de ani. Palatul de la Mogosoaia precum si superbe vile interbelice, in diverse stiluri, ca sa dam numai cateva exemple, ofera si acum privitorului mostre ale exceptionalelor virtuti estetice si constructive ale caramizii.

 

Vila interbelica renovata in Bucuresti
Vila interbelica renovata in Bucuresti
Foto: Romania Libera

 

Peretii din zidarie de caramida sunt cei mai populari in intreaga Europa, in fiecare an construindu-se peste doua milioane de cladiri din acest material, ceea ce reprezinta 60% din totalul locuintelor noi.

 

Avantajele caselor din caramida

 

Nenumaratele avantaje pe care le prezinta au facut din caramida unul dintre materialele cele mai utilizate in timp la constructia de case. Pe de alta parte si fabricatia acestui material a cunoscut o evolutie importanta, ingloband astazi numeroase inovatii tehnologice care ii imbunatatesc utilizarea pe santiere si ii sporesc capacitatea de izolare.

 

Casa stil mediteranean - fatada
Casa stil mediteranean
Foto: Matthew Millman

 

O casa din caramida este calduroasa, poate sa „traiasca“ mai bine de 100 de ani si, in acelasi timp, nu necesita ingrijiri speciale. Este un material natural iar peretii construiti pe aceasta baza „respira“, asigurandu-se un microclimat bun la interior si, deci, un confort sporit. Interioarele caselor din caramida sunt la randul lor solare, primitoare si, in acelasi timp, se preteaza oricarui stil, fie el clasic sau modern in timp ce terenurile inguste nu constituie o problema pentru realizarea unei case din caramida. La fel de fara probleme se pot realiza deschideri largi precum si suprafete curbate, dovada fiind, de exemplu, turnurile si turnuletele cladirilor mai pretentioase (vile, conace, castele, etc.) realizate din caramida.

 

Casa moderna din ruina
Casa moderna din ruina, arh. Pavol Panak, premiu reconversie Brick Award 2014
Foto: Romania Libera

 

Microclimatul sanatos la interior este asigurat de permeabilitatea ridicata a blocurilor ceramice, iar caramida contribuie la prevenirea acumularii de umiditate in locuinta, care poate conduce la formarea de mucegai si condens. Este de notat faptul ca acest climat placut din interiorul constructiilor din caramida se mentine in orice anotimp, fiind oferit de inertia termica ridicata a acestui material iar aceasta proprietate reflecta capacitatea elementelor de zidarie ceramica de a atenua variatiile de temperatura ale aerului exterior.

 

Casa in stil toscan de la Timisoara
Casa in stil toscan la Timisoara
Foto: Romania Libera

 

Caramida se preteaza, de asemenea, multor combinatii, fie ca este vorba de lemn, tigla ceramica, metal sau piatra. Nu exista restrictii in utilizarea acesteia tocmai pentru ca este un material pretabil oricarui tip de casa, fie ca se opteaza pentru o casa in stil rustic, modern sau clasic. Casele traditionale, ca si frumoasele vile interbelice prezinta deseori ca solutie constructiva o structura portanta din lemn cu pereti din caramida. Mai mult, caramida permite obtinerea de deschideri largi, de camere spatioase si de locuinte cu sau fara etaj. Practic, acest material se preteaza in orice zona, indiferent de conditiile climaterice.

 

La exterior, caramida poate fi o solutie pentru fatada, atat la case tip vila cat si la blocuri (de obicei cu numar mai mic de etaje), datorita frumoaselor sale nuante coloristice, de unde si termenul de „caramiziu“, intrat in vorbirea curenta si des utilizat nu numai in decorurile de interior, ci si in moda vestimentara.

 

Un avantaj al caselor din caramida il constituie si rezistenta sporita la cutremurele din tara noastra. Acestea (provenind din zona Vrancea) se caracterizeaza printr-o amplitudine mare a oscilatiilor, mai bine suportate de structurile din caramida, spre deosebire de cele din beton care, in schimb, suporta mai bine vibratiile mici si dese.

 

Avantajele caselor din caramida deriva in special din diversitatea finisajelor, dar si a acoperisului pentru care puteti opta. De exemplu, tigla, considerata un material „greu“, are nevoie sa se sprijine pe o constructie puternica, cu o structura rezistenta, asa ca nu este recomandata, de exemplu, pentru o locuinta din lemn.

Citeste articolul integral

Autor: Ion Diamandi

Sursa: Romania Libera

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!