O inspiratie unica pentru casa - turismul in Grecia

in Constructii

Suntem in plin sezon estival, iar unii dintre noi inca se pregatesc de concediu. Daca nu v-ati hotarat inca, pentru cei care, in plus, sunt interesati de domeniul home&deco, Grecia nu numai ca va poate oferi peisaje de neuitat, vestita sa bucatarie traditionala si nenumarate coltisoare imbibate de istorie, ci si o adevarata lectie privind constructia, amenajarea si decorarea caselor. In plus, stilul mediteranean este la moda iar cel grecesc pastreaza o unicitate aparte.

 

 

Casa in stil traditional in Arnea
Casa in stil traditional in Arnea

 

Mergand de la Salonic, prin regiunea macedoneana spre vestita Halkidiki nu poti sa nu constati ca in Grecia s-a construit foarte mult. Casele vechi sunt mai rare, dar in marea lor majoritate sunt renovate, astfel incat pe oriunde drumul te duce ai acea senzatie de nou si proaspat. In unele sate se mai pastreaza zone extrem de pitoresti, acesta fiind dat in primul rand de casele varuite. Desi s-a construit mult, casele pastreaza o unitate arhitecturala, acest fapt neaducand nicidecum o uniformitate. Se poate spune ca este o diversitate in unitate. Dar ce este specific caselor din aceasta parte a Greciei? As spune ca in primul rand sunt extrem de frumoase. Opriti-va din drum si luati o cafea in satul Arnea, vestit pentru numarul de case noi, care mai de care mai frumoase.

 

Casa in stil cicladic la Santorini
Casa in stil cicladic la Santorini

 

Respectul fata de traditii

 

In Grecia, traditia si familia sunt valorile cele mai respectate. Pastrarea traditiilor in constructia caselor este, pe de o parte responsabilul acelei unitati arhitecturale de care vorbeam iar, pe de alta parte, este cel care asigura elementul estetic si de stabilitate. Fiind o zona muntoasa, cu paduri, lemnul este cu precadere folosit in constructia caselor. Familiale sau pensiuni turistice, acestea sunt in marea majoritate cu etaj, beneficiind si de spatii exterioare echilibrate pe care gradinile cu bogata vegetatie mediteraneana care abunda in leandri infloriti, reprezinta un „must“. Piatra, de asemenea din abundenta, este si ea pe larg folosita, uneori pentru constructia intregii case, alteori doar pentru parter, etajul fiind din lemn. Alte caracteristici sunt terasele, de obicei circulare, precum si balcoanele, grecii avand un adevarat cult pentru ele. Acoperisurile sunt din olane ceramice si prezinta o panta lina.

 

Agionissi Resort
Agionissi Resort

 

Ecologie

 

Dupa cum am vazut, pentru constructia si amenajarea caselor sunt folosite practic numai materiale naturale: lemn, piatra, argila, var. Foarte multe case sunt dotate cu panouri solare sau voltaice si nu sunt putine cazurile in care proprietarii avand livezi de maslini si mici podgorii isi produc singuri uleiul, vinul si mierea, toate de calitate exceptionala.

 

Insiratie pentru dezvoltatori

 

Cei care si-au construit pensiuni si chiar multe din complexele hoteliere au mers pe aceleasi idei: piatra, lemn, acoperis ceramic, terase si gradini mari, amfore, ulei de masline, vin si miere din „ograda“ proprie.

Citeste articolul integral

Autor: Ion Diamandi

Sursa: Romania Libera

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Mobila Elvila

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!