Constructiile gigantice ale Olimpiadei de la Soci - Galerie foto

in Arhitectura

11 constructii, impartite in doua zone, cea de coasta si cea montana, au fost ridicate in vederea Olimpiadei de iarna de anul acesta. Santierul a fost colosal: 200 de kilometri de cale ferata amenajate, un aeroport, doua gari, carora li s-au adaugat 77 de poduri si 12 tuneluri.

 

 

 

Costul total al operatiilor a fost de 37 de miliarde de euro, record depasindu-l de departe pe cel al Chinei din 2008, Vancouver din 2010, Torino in 2006. Zona de coasta, dintre Muntii Caucaz si Marea Neagra, cuprinde cinci instalatii pentru sporturile pe gheata. Stadionul destinat ceremoniilor este situat in centrul Parcului Olimpic, la aproximativ 20 de kilometri sud de centrul orasului Soci, construit in asa fel incat drumul dintre Satul Olimpic si oricare loc de competitie sa nu dureze mai mult de 5 minute. Tot in acest ansamblul intra si “Centrul International de Radio si Televiziune” si “Centrul principal de presa”.

 

Stadionul Olimpic “Fisht”, cu 40.000 de locuri, si-a luat numele de la unul dintre cele mai inalte piscuri din Rusia. Acoperisul transparent permite spectatorilor sa admire muntele in toata inaltimea lui.

 

Adler Arena
Adler Arena

 

Realizarea lui se datoreaza filialei londoneze a firmei de arhitectura americane “Populous”, care a mai conceput pana acum Stadionul pentru Jocurile Olimpice de vara de la Londra, din 2012.

 

"Fisht" va fi transformat pentru a deveni baza de antrenament a echipei ruse pentru Cupa Mondiala la Fotbal ce se va tine in Rusia in 2018. Cu acea ocazie, “Populous” va realiza stadioanele din Kazan, Saransk si Rostov.

 

"Fisht" seamana cu un val de zapada inghetata, datorita formei curbe, masive. Este o mega incinta cu acoperis glisant din policarbonat transparent, o arhitectura unica in Rusia.

 

Inaintea Jocurilor Olimpice, Rusia a emis 20 de milioane de bancnote de 100 de ruble cu efigia acestei constructii, potrivit informatiilor oferite de jurnalistul Jean-Jacques Larrochelle.

 

Arena Shaiba
Arena Shaiba

 

Palatul de gheata “Bolsoi” este cel mai spatios din cele doua locuri destinate hocheiului. Arhitectura lui aminteste forma unui ou conceput de giuvaergiul Pierre-Karl Fabergé, celebru pentru piesele create pentru tarii Alexandru al III-lea si Nicolae al II-lea. Tema este tradusa in ansamblul acoperisului, prin geometria in elipsa inalta de 40 de metri, dar si prin fatada exterioara elaborata in leduri colorate, cu imaginea cercurilor olimpice ce orneaza formele de ou. Ledurile permit reproducerea oricarui desen care coloreaza cladirea sau crearea unui simple anvelope albe.

 

Bolsoi
Bolsoi

 

Conceput de studioul rusesc de arhitectura "Sic Mostovik", edificiul cu o silueta in forma de dom are o capacitate de 12.000 de locuri. El aminteste de "Marele Teatrul National" din Beijing, semnat de arhitectul francez Paul Andreu, care s-a inspirat si el de la forma oului Fabergé.

 

Interiorul Palatului Sporturilor Iceberg
Interiorul Palatului Sporturilor Iceberg

Citeste articolul integral

Autor: Victoria Anghelescu

Sursa: Cotidianul

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Materiale constructii ieftine

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!