Cum construim scara interioara

in Ghid Practic Casa

Scara este un element foarte important in proiectarea, functionarea si designul casei si de aceea sunt multe lucruri de care trebuie sa se tina seama in constructia ei.
 
In multe dintre case, scarile sunt singurul element de legatura intre doua niveluri atunci cand nu exista lift.

 

 

Scara, in primul rand, trebuie sa asigure confortul circulatiei. Asta inseamna, pe de o parte, sa solicite un efort minim pentru parcurgerea diferentei de nivel iar, pe de alta parte, confortul presupune si senzatia de siguranta a circulatiei; o scara pe care ai intotdeauna senzatia ca te impiedici nu este in nici un caz confortabila.

 

Cum construim scara interioara

 

O a doua cerinta importanta este legata de rezistenta si stabilitate. O scara trebuie sa poata face fata tuturor solicitarilor la care este supusa: greutatea oamenilor, a propriilor elemente componente, dar si tensiunile determinate de "asezarea casei" (un fenomen inregistrat in cazul caselor noi) si, mai ales, de seisme. Nu in ultimul rand, o scara trebuie sa fie frumoasa, sa constituie un element intrinsec decorativ.

 

Imagini scari interioare

 

Cea mai des intalnita clasificare a scarilor este aceea dupa destinatia si rolul pe care il au. Cele mai impresionante sunt scarile monumentale, care au un puternic efect decorativ. De regula, apar in cazul cladirilor cu cel mult doua niveluri. Scarile principale sunt cele utilizate pentru traficul curent in interiorul unei cladiri.

 

In schimb, cele secundare asigura circulatia in si dinspre spatii cum ar fi podul si pivnita. In marea majoritate a cazurilor, astfel de scari secundare nu se iau in calcul, in caz de evacuare la incendiu sau cutremur.

 

Casa scarii, spatiul interior al unei cladiri in care este amplasata scara, trebuie sa fie vizibila si accesibila chiar de la intrare. Forma casei scarii depinde de insasi forma scarii, dar si de importanta acesteia.

 

Ca un exemplu, amintim ca scarile drepte sunt lungi, dar au nevoie de o casa a scarii redusa. In plus, daca numarul treptelor este mai mare de 15, se prevede un podest (un nivel intermediar) pentru odihna, la 8 - maximum 9 trepte. In afara de acest lucru, mai trebuie stiut ca o casa a scarii ideala este ventilata si iluminata natural. In acest scop, ar fi bine ca suprafata ferestrelor sa fie de cel putin 1/14 din suprafata orizontala a casei scarilor, pentru fiecare etaj in parte ...

Citeste articolul integral

Autor: Constantin Stefan

Sursa: Romania libera

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!