De ce nu va aduce "Noua Casa" un nou boom imobiliar

in Financiar

Guvernul Ponta si-a luat angajamentul de a modifica programul „Prima Casa“ intr-unul dedicat exclusiv vanzarii de locuinte noi, scopul fiind acela de a genera constructia de proiecte rezidentiale.
 
Jucatorii din piata imobiliara privesc pozitiv aceasta schimbare si se asteapta chiar la o dublare a ritmului de vanzari, dar ideea demararii unor noi proiecte rezidentiale este luata in calcul doar de investitorii care dispun de capital, adica un numar tot mai restrans.

 

 

„Este adevarat ca varianta actuala a programului «Prima Casa» nu favorizeaza constructia de locuinte noi, dar nici noul proiect nu are puterea sa schimbe acest lucru. Acum se vand cate 2-3 apartamente lunar in proiectele noi de tip «Prima Casa». Daca va creste ritmul la 4-5 unitati pe luna, lucrurile nu se vor schimba semnificativ. Cererea nu va ajunge suficient de mare incat sa motiveze bancile sa finanteze astfel de proiecte. Pana nu se ajunge la un ritm de 15-20 de locuinte pe luna, este greu sa atragi finantari. Bancile inca isi ling ranile dupa proiectele executate silit pe care nu le pot vinde“, este de parere Ilinca Paun, managing director in cadrul Colliers International. In cei peste patru ani si jumatate de functionare, prin „Prima Casa“ au fost vandute 22.680 de apartamente construite dupa anul 2008, adica 28% din numarul total de garantii acordate de stat.

 

Investitorii imobiliari angajati in proiecte rezidentiale recunosc ca urmatoarea generatie de ansambluri rezidentiale va aparea abia dupa ce piata va absorbi cele peste 5.700 de apartamente noi, amplasate in proiecte cu peste 100 de unitati locative. Misiunea este extrem de dificila in contextul in care proiectele care inca au stocuri insemnate de apartamente la vanzare, fie au probleme de amplasament, fie mai au doar apartamente cu suprafete mari si preturi pe masura.

 

„Nu cred ca acest program e bine-venit anul acesta. Poate la anul. Pana atunci, e suficient timp ca dezvoltatorii cu terenuri sa finalizeze blocuri de 60-100 de apartamente. Perspectiva acestui program i-ar putea motiva in demararea lucrarilor. Problema este ca bancile finanteaza maximum 50% din proiect, fara a lua in considerare valoarea terenului ...

Citeste articolul integral

Autor: Alexandru Urzica

Sursa: Capital

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!