gravedigger scrie:Practic, eu vreau marirea suprafetei ferestrei. Scot fereastra veche, mai sparg stanga-dreapta 40 de cm si pun o fereastra mai mare (acum e fixa, vreau oscilobatanta cu 2 canaturi). Buiandrugul e corp comun cu centura, au fost turnate impreuna. Intrebarea era daca fereastra de 240cm, cu buiandrugul initial, de 160cm, e OK d.p.d.v. structural sau trebuie sa maresc si buiandrugul pe toata lungimea de 240cm. Multumesc pentru raspuns
roger-ius scrie:gravedigger scrie:Practic, eu vreau marirea suprafetei ferestrei. Scot fereastra veche, mai sparg stanga-dreapta 40 de cm si pun o fereastra mai mare (acum e fixa, vreau oscilobatanta cu 2 canaturi). Buiandrugul e corp comun cu centura, au fost turnate impreuna. Intrebarea era daca fereastra de 240cm, cu buiandrugul initial, de 160cm, e OK d.p.d.v. structural sau trebuie sa maresc si buiandrugul pe toata lungimea de 240cm. Multumesc pentru raspuns
Pai depinde si de suprafata pe care se sprijinea buiandrugul. Daca, sa zicem, el se sprijinea in lateral pe 40 cm de zid, atunci daca spargi acei 40 cm, buiandrugul ramane in aer! Adica o sa ai doar centura care suporta zidurile etajului sau acoperisul casei (nu stiu la nivel vrei sa faci asta). Daca, putin probabil insa, buiandrugul se sprijinea pe suprafata mai mare de zid atunci s-ar mai putea realiza marirea golului de zid (structura buiadrugului a fost insa proiectata initial si in fc. de lungimea golului).
Daca mai trebuie totusi "prelungit" buinadrugul nu stiu cum poti face asta, daca zici ca a fost turnat impreuna cu centura! Nu poti "prelungi" o bucata de beton care are rol structural. Eventual da-ne mai multe date ale problemei sa vedem daca se poate face ceva.
petre67 scrie:Daca vechiul buiandrug a fost turnat impreuna cu centura intrebarea e daca este armat cu otel si daca armatura sa este conectata la centura.
Oricum, nu-ti recomand sa te legi de buiandrugul actual cu inca 2 capete de beton, grele, mai bine umpli golurile din lateral cu ceva cat mai usor (inclusiv grinda de lemn fixata in centura de deasupra).
gravedigger scrie:Casa are doar parter. Buiandrugul este armat, armatura, totusi, nu mai retin daca era comuna cu armatura centurii. O varianta: daca scot fereastra, torn un stalp de beton vertical, chiar in mijlocul golului ramas, cu rol de a sustine buiandrugul, apoi daram stanga-dreapta, structura va fi OK? Nu tin sa am o fereastra de 2 metri, cu 2 canaturi, pot fi si 2 ferestre independente, cu 1 canat. Ce spuneti? Stalpul la mijloc e o solutie viabila? Beton, metal...
gravedigger scrie:Cred ca tot stalpul de metal, cu 2 talpi, cu gauri si conexpanduri infipte in centura, e solutia cea mai buna. Ramane de vazut cu ce il "imbrac" pentru a nu afecta izolatia
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori