Amenajarea si decorarea camerei copilului - Galerie foto

de Emilian Stoenica in decoratiuni

Daca intr-un articol precedent, Amenajarea camerei copilului - Ce culori sa folosesti?, ne-am referit strict la alegerea culorilor pentru camera copilului, astazi vom aborda si alte elemente ale amenajarii care pot face diferenta intre o amenajare reusita si un esec.

Amenajare camera fetite

Designer: Dona Rosene Interiors; Foto: Robert Peacock

Luminozitatea

Se stie ca toate culorile deschise reflecta mai multa lumina decat cele inchise, albul fiind cea mai luminoasa culoare, iar negrul cea mai intunecoasa. Este valabil si pentru incaperi.

Astfel, folosirea unor tonuri deschise ale culorilor, poate chiar albul, sunt abordari recomandate pentru o camera mai mica, cu ferestre mici, cu multa mobila, in care lumina patrunde mai greu.

Imagini camera copilului

In camerele cu ferestre mari pot fi folosite si tonuri ale culorilor mai inchise, dar nu foarte intense. Iar daca se aleg culori reci sau tonuri inchise pentru pereti trebuie contrabalansat efectul cu un mobilier sau alte elemente de decor in nuante deschise (perdeaua, lenjeria de pat etc).

Culori in camera copiilor

Designer: Fiorella Design

Pat cu baldachin Victoria, lemn si MDF, alb

Pat cu baldachin

In plus, peretii trebuie sa aiba culori mai deschise decat podeaua fiindca ei fac trecerea spre tavan, locul care da cea mai mare luminozitate incaperii, fie ca reflecta lumina naturala sau cea emisa de corpurile de iluminat.

Decor cu fluturi in camera copiilor

Designer: Jaffa Group Design Build

Pentru camerele joase se pot folosi dungi verticale, pentru a crea impresia de inaltime, iar pentru camerele inalte sunt indicate dungile orizontale pentru a crea impresia unui spatiu mai mic si intim. Aceste dungi pot fi realizate cu vopsea sau se poate aplica tapet de diferite culori.

Amenajare camera copii

Designer: Kropat Interior Design; Foto: Mark Lohman

Nu doar confortul psihic creat de aspectul camerei este important! Sanatatea copiilor nostri este primordiala, de aceea este recomandat sa optam pentru vopsirea peretilor cu vopsele ecologice.

Folosirea tapetului

Decorarea peretilor in camera copiilor cu tapet este destul de des intalnita datorita intretinerii usoare si numeroaselor modele cu tematica speciala pentru copii in care se gaseste acesta.

Iata cateva lucruri de care ar trebui sa tineti cont daca ati decis sa aplicati tapet:

  • inainte de a aplica tapetul pe perete, este indicat ca peretele sa fie curatat foarte bine (desi, daca exista deja lipit un tapet pe perete, si rezista fara probleme, nu se dezlipeste, nu este rupt, nu are galme sau alte denivelari, atunci puteti lipi noul tapet deasupra, fara sa-l mai dati jos pe cel vechi). Daca este cazul, curatati peretele de igrasie inainte sa puneti noul tapet, pentru a nu se deteriora in timp.
  • atentie in momentul lipirii tapetului sa nu ramana bule de aer dedesubt.
  • este important ca tapetul sa se lipeasca bine, dar sa poata fi si usor dat jos (sa nu ramana lipiciul pe perete), in cazul in care o sa vreti la un moment dat sa il dati jos pentru a-l inlocui.
  • tapetul din camera copiilor trebuie sa fie lavabil, astfel, cei mici vor putea scrie si colora pe el fara probleme, pentru ca se spala.
  • pentru a fi "valabil" si la o varsta inaintata a copilului, puteti opta pentru un tapet neutru.
  • exista sanse ca cei mici sa il zgarie, sau sa il rupa daca nu sunt atenti (totusi, riscuri de genul acesta exista si in cazul peretilor zugraviti).

Decoratiuni si tematici

Indiferent de culorile alese pentru camera copilului, aceasta poate fi personalizata cu diferite tematici folosind postere, stickere decorative, tapet sau pictura pe pereti. Astfel, pentru copiii mici puteti folosi teme din desenele animate sau povestile preferate (Winnie the Pooh, Tom si Jerry, imagini din natura, animale etc). In cazul baietilor imaginile cu roboti, avioane sau masini pot constitui de asemenea o solutie, in timp ce pentru fetite imaginile cu flori, printese sau papusi.

Evitati insa tematicile violente, agresive (razboinici, arme etc). Peretii camerei copilului trebuie sa inspire veselie, buna dispozitie si calm.

Atunci cand copilul va mai creste si va dobandi propriile preferinte in ceea ce priveste culorile si tematica decorului, veti stabiliti impreuna cu el cum sa-i (re)decorati camera.

Amenajare moderna camera copii

Foto: Richard Leo Johnson

Alte idei pentru decorarea camerei copilului:

  • fotografii pe pereti (cu familia, cu prietenii, cu el in ipostaze comice de care sa-si aduca aminte cu bucurie etc);
  • jocuri puzzle facute de el, lipite pe un carton sau inramate, si prinse pe perete;
  • desenele facute la gradinita/scoala;
  • diplomele obtinute la diferite concursuri, olimpiade;
  • stele fosforescente pe tavan;
  • diferite tablouri interesante;
  • stickere si mesaje educative;
  • harti si orice alte decoratiuni cumparate sau facute acasa, care sa ii placa si sa creeze o atmosfera vesela si interesanta.

Un pat suprapus poate fi o alegere practica pentru a castiga spatiu in camera copiilor.

Pat etajat SANDRA Nuc, lemn masiv

Pat suprapus pentru copii

Click pentru detalii si pret!

De asemenea, un perete lavabil poate fi desenat sau pictat - lasati-i imaginatia sa se dezvolte in acest fel, sau alegeti impreuna un desen care sa ramana pe termen indelungat, si ajutati-l sa il puna in practica. De asemenea, scrisul pe perete, cu diferite culori, va fi un lucru foarte interesant pentru copilul dumneavoastra, mai ales ca este vorba despre ceva ce in general copiii nu sunt lasati sa faca.

Pereti pictati in camera copiilor

Foto: Elad Gonen & Zeev Beech

Pat din lemn masiv cu lada de depozitare

Pat din lemn masiv cu lada de depozitare

Evitati insa excesele, altfel atmosfera risca sa devina obositoare. Lasati anumite spatii libere (pe pereti, usa sau mobilier) pe care sa le decoreze copilul singur, atunci cand va dori, in modul pe care il va decide singur. Veti putea observa astfel de la varste fragede ce teme ii starnesc interesul si-l veti putea indruma spre activitati legate de temele respective.

Si, pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte, va invitam sa va inspirati si din Galeria de imagini cu camere de copii si tineret.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!