Incalzirea prin pardoseala

de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii

Odata cu cresterea standardelor de confort, incalzirea prin pardoseala a devenit o solutie de incalzire a locuintei tot mai populara. Sa vedem deci ce este incalzirea prin pardoseala si ce beneficii aduce aceasta.

Sisteme de incalzire si transfer de caldura

Intai de toate, iata care sunt principale sisteme de incalzire ale unei locuinte, si care sunt modalitatile de transfer de caldura:

Tipuri de sisteme de incalzire

  • Sisteme de incalzire centrala conventionale
  • Sisteme de incalzire cu aer
  • Sisteme radiante
Incalzire conventionala

Sistemele de incalzire centrala conventionale consta intr-o serie de radiatoare amplasate prin locuinta, de regula unul sau mai multe in fiecare incapere.

Aceste radiatoare sunt proiectate sa aiba o suprafata suficient de mare pentru a incalzi aerul din imediata lor vecinatate, creeand curenti de convectie care circula prin incapere. Punctul sensibil al acestor curenti de convectie este ca plafonul se incalzeste mai mult decat pardoseala. In plus, radiatoarele ocupa spatiu si influenteaza negativ estetica incaperii.

Incalzirea cu aer cald elimina necesitatea radiatoarelor, aerul incalzit fiind distribuit in incaperi cu ajutorul unor conducte. Si in acest caz, insa, plafonul este cald iar pardoseala rece, in plus curentii de aer produsi sunt mai puternici si deci mai suparatori.

Incalzire radianta Sistemele de incalzire radianta sunt instalate sub pardoseala, in perete, sau sub plafon, incalzind aceste zone direct si generand suprafete calde. In cazul pardoselei, intreaga suprafata fiind incalzita uniform, nu mai e nevoie de curenti de aer pentru a transporta caldura.

Dintre toate, sistemul radiant s-a dovedit a fi cel mai confortabil. Este silentios, nu necesita spatiu pentru radiatoare, si mai mult, este foarte eficient.

Modalitati de transfer a caldurii

Transferul de caldura se face in trei moduri: prin convectie, conductie si radiatie.

  • Convectia este fenomenul de transfer de caldura dinspre un corp solid spre un fluid, in urma caruia fluidul se dilata, isi scade densitatea si ca urmare tinde sa se ridice, formand curenti ascendenti. Toate sistemele de incalzire care creaza curenti de aer actioneaza in acest fel. Sunt incluse aici convectoarele, caloriferele.
  • Conductia consta in transportul energiei printr-un obiect, sau intre doua obiecte aflate in contact direct, fara miscare de materie.
  • Radiatia este transferal de energie dinspre o sursa calda catre una mai rece fara contact sau deplasare de materie intre acestea. Soarele este cel mai bun exemplu din aceasta categorie.

Indiferent de sistemul de incalzire folosit, toate respecta o regula de baza: intotdeauna un corp mai cald tinde sa cedeze energia termica catre corpurile mai reci din vecinatate.

Ce este incalzirea prin pardoseala?

Incalzirea prin pardoseala este varianta cea mai comuna de incalzire radianta. La randul sau, incalzirea prin pardoseala poate fi subdivizata in functie de mediul care radiaza caldura sau de tipul instalarii.

Tipuri de incalzire prin pardoseala

  • Incalzirea cu aer cald, presupune producerea de aer cald si pomparea acestuia prin conductele instalate sub pardoseala. Este foarte rar folosita in proiecte rezidentiale, fiind mai degraba destinata unor aplicatii industriale.
  • Incalzirea electrica consta in montarea unor conductori cu rol de rezistente electrice sub pardoseala. Exista si varianta unor covorase din plastic care sa inglobeze aceste rezistente. Este o metoda foarte comoda si silentioasa, dar din cauza pretului mare la energia electrica e bine sa va ganditi bine inainte de a opta pentru aceasta varianta. Se preteaza insa la extensii aduse unei locuinte, cand e dificil de modificat sistemul existent.

    Kit incalzire electrica in pardoseala, inclusiv termostat analogic si senzor de pardoseala

    Incalzire electrica in pardoseala

    Click pentru pret si detalii!

    Incalzirea electrica a pardoselei se mai poate dovedi fiabila in cazul in care beneficiati din partea furnizorului de energie electrica de tarife diferentiate zi/noapte, caz in care pardoseala trebuie sa poata acumula suficienta energie termica in timpul noptii (la tarife reduse la energia electrica), pe care sa o cedeze treptat in timpul zilei. Sistemul poate fi combinat cu un sistem de incalzire solara, care sa functioneze pe durata zilei.
  • Incalzirea cu agent termic lichid, este metoda cea mai raspandita si mai eficienta ca si costuri. Este asemanatoare cu incalzirea cu aer cald, doar ca de data aceasta agentul termic circulat prin conducte este in stare lichida. Sistemul poate fi proiectat astfel incat fiecare incapere sa constituie o zona cu temperatura controlabila distinct.

Moduri de instalare

Indiferent ca se folosesc conductori electrici sau conducte pentru lichid sau aer, exista doua metode principale de instalare:

  • Instalarea umeda, este cea mai veche metoda si consta in inglobarea traseului agentului termic in sapa. Se obtine astfel o suprafata radianta peste care se aseaza pardoseala. Cu cat sapa este mai groasa cu atat inertia termica este mai mare. Acest lucru trebuie avut in vedere si dimensionat in functie de sistemul de incalzire a agentului termic.
  • Instalarea uscata incepe sa castige teren in ultima vreme, odata cu inovatiile aparute in materie de pardoseli, datorita vitezei si costurilor mai reduse de executie. In acest caz pardoseala este suspendata pe un cadru care permite trecerea traseul agentului termic. Deoarece agentul termic incalzeste aerul de sub pardoseala, este nevoie de temperaturi mai ridicate decat in cazul instalarii in sapa.
Atentie!
  • Pentru ca o incalzire in pardoseala sa fie eficienta trebuie acordata o atentie deosebita izolarii suprafetei pe care sistemul de incalzire este instalat, astfel incat pierderile de caldura sa fie minime. Materialul cel mai folosit pentru realizarea acestei izolatii este polistirenul extrudat.

Compatibilitatea incalzirii in pardoseala cu diferite tipuri de pardoseli

Teoretic, orice tip de pardoseala poate fi folosita in combinatie cu un sistem radiant de incalzire. Trebuie insa tinut cont ca fiecarei pardoseli ii corespunde un coeficient de rezistenta termica diferit, ceea ce influenteaza randamentul instalatiei.

Placile ceramice sunt cele mai folosite si cele mai eficiente intrucat conduc foarte bine caldura si in plus au o mare capacitate de inmagazinare a acesteia. Daca nu sunt respectate normele tehnice de montare exista insa riscul ca acestea sa crape datorita incovoierii lor, a umezelii sau ca urmare a crapaturilor de la nivelul suprafetei suport.

Gresie pentru incalzirea in pardoseala

Foto: Gresie pentru incalzire pardoseala Ecology Shabby de la Angel Company

De retinut:
  • Nu porniti sistemul radiant pana cand sapa nu este bine uscata. Aceasta inseamna minim 7 zile, dar 28 de zile este ideal.
  • Exista membrane speciale care se monteaza peste sapa si care atenueaza transmiterea crapaturilor de la nivelul sapei catre placile de gresie.

Piatra naturala, piatra reconstiuita sau mozaicul din beton slefuit sunt alte optiuni de luat in calcul la instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala.

Travertin si incalzirea in pardoseala

Foto: Travertin Classic Cross Cut de la Piatraonline.ro

Lemnul este un material care prezinta contractii si dilatari mari in functie de temperatura si umezeala, de aceea trebuie acordata atentia cuvenita cand se alege o astfel de pardoseala, cu atat mai mult cand este combinata cu un sistem radiant de incalzire.

Parchetul si incalzirea in pardoseala

Foto: Parchet stratificat Kahrs de la Niky Decor

De retinut:
  • Podelele laminate (parchet laminat) asigura o mai buna transmisie a caldurii decat lemnul masiv si elimina si riscul aparitiei crapaturilor in lemn sau distantei dintre placi.
  • Parchet laminat Eurowood Exclusiv MX Castan Laguna

    Parchet laminat Eurowood Castan

    Click pentru pret si detalii!

  • Exista insa si parchetul din lemn dublu stratificat proiectat special pentru a fi folosit impreuna cu incalzirea in pardoseala.
  • In cazul lemnului masiv folositi bucati inguste si nu tip dusumea. Latimea ideala este intre 70 si 90 mm.
  • Folositi lemn uscat in cuptoare speciale.
  • Daca lemnul este foarte uscat la instalare, va absoarbe umezeala si se va umfla. Umiditatea recomandata a lemnului in momentul instalarii este intre 7% si 10%.
  • Asigurati-va ca suprafata suport nu are o umiditate mai mare cu 4% decat cea a lemnului.
  • Incercati sa mentineti in incapere o umiditate relativa intre 35% si 50%.

Mocheta sau covorul sunt cel mai putin recomandata a fi folosita peste o pardoseala incalzita, datorita rezistentei pe care o opun la transferul caldurii. Daca totusi se opteaza pentru aceasta solutie este nevoie ca temperatura agentului termic sa fie marita.

Covor modern Decorino C-030603

Covor modern Decorino

Click pentru pret si detalii!

De retinut:
  • Folositi o mocheta subtire si cu tesatura densa.
  • Verificati coeficientul de rezistenta termica al mochetei, ideal este ca acesta sa fie sub 2.
De retinut:
  • In cazul sistemelor solare de incalzire a agentului termic se recomanda instalarea conductelor intr-un strat de sapa consistent, pentru a optine o inertie termica cat mai mare.

Beneficiile incalzirii prin pardoseala

  • Creaza o atmosfera confortabila incalzind uniform pe orizontala intreaga incapere, si realizand temperaturi mai ridicate la nivelul picioarelor si nu a capului. Avantajul este si mai evident in cazul incaperilor inalte.
  • Reduce curentii de convectie, deci si circulatia prafului in incapere.
  • Economie de combustibil, intrucat functioneaza la temperaturi joase, putandu-se combina si cu sisteme economisitoare de energie de genul pompelor de caldura sau instalatiilor solare
  • Nu este vizibila, deci nu afecteaza aspectul estetic si nici nu ocupa spatiu.
  • Este silentioasa in exploatare
  • Cu o proiectare adecvata, poate fi folosita si ca instalatie de racire, pe durata verii.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!