Idei pentru amenajarea unei gradini rustice - galerie imagini

de Marcel Buciuman in Recomandari

Chiar daca, la o prima vedere, ar putea parea ca o gradina rustica este o gradina care nu necesita o munca deosebita, aceasta trebuie proiectata, realizata si intretinuta asemeni oricarei alte gradini. Cu alte cuvinte, gradina rustica este un loc al haosului organizat.

Gradina rustica

Gradina rustica. Mai multe imagini si detalii gasiti in articolul: Cum sa nu iubim stilul rustic englezesc? - Galerie foto

Sa vedem, in cele ce urmeaza, cateva elemente ale unei gradini rustice reusite.

Plantele intr-o gradina rustica

Intr-o gradina rustica, zona gradinii de legume se poate intrepatrunde cu zona gradinii decorative, ceea ce ofera satisfactia ingrijirii unei gradini pe cat de frumoasa pe atat de utila si productiva.

V-ati fi gandit ca fasolea este nu doar gustoasa ci poate juca si un rol ornamental in gradina voastra?

Fasole decorativa

Fasole inflorita. Foto: Saxon Holt

O vegetatie diversa permite crearea unor ecosisteme in care populatiile de paraziti si pradatori ai acestora sunt in echilibru, asigurand sanatatea gradinii.

Combinati plantele, invatati care plante isi potenteaza unele altora dezvoltarea sau care plante nu se tolereaza deloc.

Gradina rustica cu flori si legume

Atunci cand proiectati o gradina rustica, incercati sa gasiti un echilibru intre plantele decorative perene si cele anuale, precum si intre plantele de talie mica si arborii si arbustii decorativi, pentru a asigura volum si atractivitate gradinii pe durata intregului an.

Nu neglijati nici mirosul, o gradina rustica este de neconceput fara mireasma imbatatoare a florilor.

Plantele aromatice sau medicinale precum cimbrul, menta, salvia, busuiocul, sunatoarea sau oregano nu ar trebui sa lipseasca nici ele dintr-o gradina rustica.

Plante pentru o gradina rustica: bujori, narcise, irisi, clematite, nu ma uita, levantica, craite, galbenele, albastrita, margarete, gura leului, garofite, carciumarese, dalii, condurul doamnei, echinaceea, gazania, floarea soarelui, liliac sau plante cataratoare precum iasomia, caprifoiul, iedera sau chiar vita de vie.

Flori multicolore in gradina rustica

Casa si gradina stil rustic. Mai multe imagini si detalii gasiti in articolul: Cum sa nu iubim stilul rustic englezesc? - Galerie foto

Daca va doriti si o zona cu gazon, optati pentru un gazon rustic in care sa predomine trifoiul pitic, a carui flori nu doar ca vor infrumuseta gradina dar vor constitui si o atractie pentru albine si alte insecte benefice din gradina.

Gradina rustica cu gazon

Sau, pentru ca natura este cel mai bun gradinar, puteti semana un amestec de seminte de plante perene si anuale salbatice pentru a obtine o pajiste care sa va aminteasca de florile de camp admirate in drumetiile prin natura.

Camp cu flori salbatice

Flori de camp

Va puteti gandi chiar la o mica gradina alpina, in care sa combinati plante specifice cu tot felul de roci dispuse cat mai natural.

Gradina rustica cu piatra

In situatia in care locuiti la bloc sau intr-o casa fara spatiu pentru gradina, insa dispuneti de o terasa sau un balcon, chiar si aici puteti sa va amenajati o zona de gradina rustica. Daca este o terasa generoasa puteti folosi ghivece ceramice masive, cu aspect antichizat, in timp ce pe balcon puteti folosi ghivece suspendate, jardiniere agatate pe balustrade sau asezate pe pervazurile ferestrelor, insa, la fel de bine, puteti construi pe un perete o mica gradina verticala recicland un palet din lemn.

In ceea ce priveste plantele, daca nu aveti unde le adaposti in sezonul rece, folositi plante anuale. Nu uitati nici de cateva ghivece cu ierburi aromatice si legume care va vor prinde foarte bine in bucatarie!

Mobilierul intr-o gradina rustica

Pentru zonele de relaxare alaturate unei gradini rustice alegeti mobilier pentru terasa sau gradina din lemn masiv sau fier forjat.

In cazul mobilierului din lemn trebuie sa acordati atentie protejarii lemnului impotriva degradarii produse de umiditate, razele UV sau diversi daunatori.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

mobiler de gradina lemn masiv

Gardul intr-o gradina rustica

Gard impletit

Designer: Ben Pentreath, Foto: Matthew Williams

Fie ca vorbim de gardul care imprejmuieste proprietatea sau de gardulete pentru delimitarea diverselor zone ale proprietatii, in zona in care amenajati gradina rustica ar trebui sa va ganditi la un gard rustic din lemn. Acestea sunt relativ ieftine si usor de construit. In plus, pot fi si deosebit de frumoase, dupa cum se poate vedea in articolul Idei pentru garduri din lemn frumoase si ieftine.

Aleile intr-o gradina rustica

Intr-o gradina rustica cele mai potrivite sunt aleile realizate din lespezi de piatra naturala, caramida veche sau potecile pietruite.

O buna idee este si combinarea acestor materiale.

Alei din piatra naturala

Alee din piatra intr-o gradina rustica. Mai multe imagini si detalii gasiti in articolul: Cum sa nu iubim stilul rustic englezesc? - Galerie foto

Alei dale si pietris

Irigarea si fertilizarea plantelor intr-o gradina rustica

Fertilizarea plantelor intr-o gradina rustica este de dorit a se realiza prin metode naturale, utilizand compostul produs pe o platforma de compostare avand de asemenea un aspect cat mai rustic.

Intr-un colt al gradinii puteti instala chiar si un cotet pentru gaini. Gradina le va oferi suficienta verdeata, in timp ce acestea va vor oferi ingrasamant natural pentru gradina dar si oua proaspete in fiecare zi!

Cotet pentru pasari

De altfel, o gradina rustica ar trebui sa fie intrutotul cat mai naturala.

Astfel, ar fi de dorit sa colectati intr-o masura cat mai mare apa de ploaie si sa o utilizati pentru irigarea gradinii. Folositi butoaie vechi din lemn sau, daca spatiul o permite, puteti avea in vedere chiar construirea unui iaz de gradina in care sa acumulati apa de ploaie pentru a o folosi apoi pentru irigarea plantelor. Veti creea astfel si un ecosistem care va diversifica flora si fauna gradinii!

Mai mult, puteti amenaja chiar un iaz-piscina, un concept relativ nou dar care castiga tot mai multi adepti in intreaga lume. Intr-o astfel de piscina filtrarea si purificarea apei se face doar prin procese naturale, fara niciun fel de chimicale.

Iaz gradina

Iaz-piscina. Foto: Biotop Natural Pool

Vezi mai multe detalii despre piscinele naturale, inclusiv o selectie de imagini cu unele dintre cele mai frumoase astfel de piscine, in articolul: Cele mai frumoase piscine naturale - Galerie foto.

Gratarul intr-o gradina rustica

Atunci cand dispuneti de o curte sau o gradina cu siguranta veti dori sa va amenajati si un gratar. Iata un model care se incadreaza foarte bine intr-o gradina rustica.

Gratar gradina rustic

Casuta de gradina

O casuta de gradina, sau macar o mica magazie, este necesara in orice gradina pentru depozitarea uneltelor si a altor materiale de gradinarit.

Casa oaspeti lemn

Casuta de gradina dn lemn. Mai multe imagini si detalii gasiti in articolul: Cabana din lemn pentru o vacanta de vis in padure

Daca tot am vorbit de casute, nu uitati si de una sau mai multe casute pentru pasari. Aceste casute vor avea si un rol decorativ, insa vor atrage si pasari ce te vor rasplati cu trilurile lor dar si curatind gradina de diversi daunatori (melci, insecte etc.).

Casuta pasari Gradina rustica

Gradina stil rustic. Foto: Claudia De Yong Garden Design

Va invitam sa urmariti in continuare mai multe imagini care speram sa va inspire in amenajarea unei gradini in stil rustic.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!