Cum alegi pompa de stropit sau atomizorul potrivit pentru gradina ta?

de Marcel Buciuman in Recomandari

Pulverizator, pompa de stropit, vermorel sau atomizor, toate acestea denumesc o grupa de aparate folosite in gradinarit, horticultura, legumicultura, pomicultura, viticultura dar si in lucrari de deratizare sau dezinfectare, avand rolul de a distribui cat mai uniform, prin pulverizare, substante lichide pentru combaterea bolilor, daunatorilor sau pentru fertilizarea plantelor.

Alegerea unui pulverizator

Atunci cand te-ai decis sa cumperi un pulverizator pentru gradina trebuie sa stii exact ce asteptari ai de la acesta iar apoi sa analizezi caracteristicile diverselor aparate de pe piata pentru a vedea care corespunde cel mai bine scopurilor in care il vei folosi.

Doar asa vei reusi sa faci o investitie buna, adica sa cheltuiesti doar atat cat este necesar pentru un pulverizator care face exact ce este nevoie sa faca.

Daca in schimb te vei concentra doar asupra pretului, ai toate sansele ca aparatul cumparat sa nu functioneze asa cum ti-ai dori sau sa se defecteze foarte repede.

Caracteristici ale pulverizatoarelor

Capacitatea rezervorului

Capacitatea rezervorului pompei de stropit se alege in functie de marimea suprafetei terenului astfel incat sa se evite opririle dese pentru realimentare care ar diminua eficienta lucrului.

Pentru plantele din apartament sau din balcon, chiar si un pulverizator de mana cu capacitatea rezervorului de 0,5 litri poate fi suficient.

Tineti cont ca un rezervor voluminos necesita si un loc de depozitare pe masura.

Trebuie avut in vedere si faptul ca un rezervor de capacitate mare inseamna implicit o greutate mare a aparatului si o perioada de lucru prelungita de utilizare. Iata de ce sunt importante si urmatoarele caracteristici luata in discutie, modalitatea de transport si modul de actionare.

Modalitate de transport

Pulverizatoare de mana

Mici si usoare, aceste pulverizatoare au un design ce le permite sa fie transportate si utilizate chiar si cu o singura mana. Sunt perfecte pentru plantele de interior, terase, chiar si gradini rezidentiale de mici dimensiuni.

Pulverizator Gloria Hobby 100

Pulverizator Gloria Hobby 100

Pulverizatoare de umar

Pe masura ce greutatea pulverizatorului creste, manipularea acestuia devine mai dificila. De aceea aparatele de stropit de marime medie au atasata o curea pentru a putea fi purtate pe umar, dar si o tija de tip lance care permite o raza de actiune mai mare decat in cazul pulverizatoarelor de mana.

Pulverizator gradina Gloria Prima 5

Pulverizator gradina Gloria Prima 5

Pulverizatoare de spate (rucsac)

O distributie mult mai buna a greutatii este asigurata insa de pulverizatoarele purtate in spate, asemeni unui rucsac. Aceasta este solutia optima in cazul pompelor de stropit cu rezervoare mai mari de 10 litri sau a atomizoarelor, a caror greutate proprie depaseste adesea 10 kg.

Pulverizator gradina Gloria Classic 1200

Pulverizator gradina Gloria Classic 1200

Atomizor Ruris A102, 2.9 CP, motor TEZ benzina + kit de protectie

Atomizor Ruris A102

Pulverizatoare cu roti

Pulverizatoarele de gradina cu roti sunt solutia ideala atunci cand aveti de acoperit suprafete de lucru mari. Rezervoarele lor voluminoase va permit sa lucrati fara intrerupere si fara eforturi fizice deosebite, mai ales daca acestea sunt motorizate, cum este cazul motostropitoarelor.

Atomizor, motostropitoare, pulverizator, aparat de stropit tractabil Gardelina DVS 100

Atomizor tractabil Gardelina DVS 100

Mod de actionare

Pulverizatoare cu actionare manuala

In aceasta categorie se incadreaza pulverizatoarele de mana care la fiecare actionare isi creeaza presiunea necesara eliberarii unei pulverizari, dar si pompele de stropit care isi creeaza presiunea necesara prin actionarea manuala a unui piston.

Sunt aparate ieftine, usoare si ecologice, perfecte pentru gradinile mici si medii.

Pulverizatoare cu actionare mecanica

In aceasta categorie intra atomizoarele si motostropitoarele actionate cu motoare in 2 sau 4 timpi, pe benzina sau motorina.

Acestea pot genera presiuni mult mai mari si implicit o pulverizare mai fina si la distante mult mai mari, fiind cele mai eficiente in lucrarile pe suprafete medii si mari.

Dezavantajul acestora este pretul ridicat, gretutate motoarelor atasate si poluarea produsa de acestea.

Pulverizatoare cu actionare electrica

O categorie intermediara o reprezinta pulverizatoarele cu actionare electrica.

Acestea sunt usoare si ecologice, in sensul ca nu polueaza nici fonic si nici prin noxele eliberate in atmosfera de motoarele atomizoarelor sau motostropitoarelor, beneficiind totusi de confortul oferit de motorul electric care va genera presiunea necesara functionarii.

Set Pulverizator gradina Gloria Prima 5 + Pompa electrica AutoPump

Pulverizator gradina cu pompa electrica

Pompa stropit/Vermorel electric Top Garden cu lance inox, 16 litri

Pompa stropit/Vermorel electric cu lance inox, 16 litri

Dezavantajul este presiunea mai redusa comparativ cu a unui atomizor si nevoia de a inlocui sau incarca periodic bateriile/acumulatorii. Unele aparate au acumulatori speciali, altele insa functioneaza cu baterii sau acumulatori comuni, asemeni celor de la telecomenzile TV.

Duze

Cu cat pulverizatorul de gradina are mai multe tipuri de duze cu atat va putea indeplini mai multe sarcini. Unele duze sunt concepute pentru a pulveriza foarte fin o suprafata mare, altele pentru o pulverizare concentrata pe o zona restransa.

Caracteristici speciale

Unele pulverizatoare sau pompe de stropit ofera caracteristici care permit utilizarea acestora pentru lucrari speciale, cum ar fi dezinfectii cu lichide la temperaturi foarte mari sau cu diverse substante chimice cu potential distructiv asupra materialelor ce intra in componenta aparatelor.

Un asfel de pulverizator este si Pulverizatorul de gradina Gloria Prima 5 PLUS, rezistent la substante acide dar si la apa si aburi cu temperaturi de pana la 150°C!

Pulverizator gradina Gloria Prima 5 PLUS

Pulverizator gradina Gloria Prima 5 PLUS

O categorie aparte de pulverizatoare sunt cele utilizate pentru vopsirea diverselor suprafete.

Pulverizator Gloria Spray&Paint

Pulverizator Gloria Spray&Paint

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!