7 plante care alunga tantarii, mustele si alte insecte nedorite

de Marcel Buciuman in Recomandari

Ati asteptat cu nerabdare primavara pentru a putea petrece cat mai mult timp in curte, gradina, balcon sau terasa, bucurandu-va de natura renascuta? Totul este perfect, pana la primele intepaturi de tantari!

Daca v-ati gandit sa combateti tantarii cu ajutorul unor substante toxice sau a unor capcane pentru insecte inestetice, ar trebui sa stiti ca exista si metode naturale de tinere a tantarilor la distanta.

Ne gandim la o serie de plante care alunga tantarii, mustele si alte insecte nedorite.

Dupa cum veti vedea, cele mai multe dintre aceste plante anti-tantari sunt si frumoase si emana un parfum placut, constituind o atractie pentru albine, fluturi sau alti polenizatori.

Mai mult chiar, unele fac parte din categoria plantelor aromatice, fiind folosite pentru a da mai multa savoare preparatelor culinare. Deci, un motiv in plus pentru a le avea mereu la indemana!

1. Lavanda

Terasa fier forjat si lavanda

Foto: Phil Steinhauer

Lavanda este una dintre cele mai indragite plante decorative, fiind foarte probabil sa o si aveti deja in gradina. Mutati deci una sau mai multe tufe in ghivece si asezati-le pe terasa sau in preajma locului unde obisnuiti sa va relaxati seara in aer liber. Veti vedea cum tantarii se vor rari sau chiar vor disparea ca prin farmec!

Ghivece de lavanda pe terasa

Foto: pixabay.com

Aflati mai multe despre cultivarea si ingrijirea lavandei

Set mobila living Mona, lemn masiv, alb

Mobila living Mona, lemn masiv, alb

2. Citronela

Citronela, lemon grass

Foto: pixabay.com

Citronela este o planta perena din familia ierburilor Poaceae, avand o aroma puternica de lamaie, de unde si numele.

Pe langa utilizarile sale in gastronomie sau tratarea diverselor afectiuni, citronela este una dintre cele mai eficiente plante in lupta impotriva tantarilor.

Iar daca aceasta citronela nu vi se pare destul de atragatoare, o puteti combina in acelasi ghiveci cu una dintre celelalte plante prezentate in acest articol.

3. Petuniile

Ghiveci petunii

Foto: pixabay.com

Petuniile sunt plante decorative perene, cu flori multicolore, ce pot fi cultivate atat in gradina cat si in ghivece sau jardiniere.

Petuniile sunt eficiente nu doar impotriva gandacilor ci si impotriva altor daunatori din gradina: afide, gandaci, viermi.

Pentru o buna dezvoltare oferiti petuniilor soluri bine drenate si locatii insorite.

4. Condurul doamnei (caltunasi)

Caltunasi, Condurul Doamnei

Foto: pixabay.com

Condurul Doamnei este una dintre cele mai utile plante dintr-o gradina fiind planta decorativa, planta medicinala, planta comestibila dar si planta companion ce atrage insectele benefice alungandu-le pe cele daunatoare (afide, musculita varzei, gandaci dar si tantari sau muste).

5. Menta

Ghiveci menta

Foto: pixabay.com

Folosita ca planta medicinala, in diferite feluri de mancare, limonade sau cocktailuri, menta mai aduce un beneficiu pe care nu multi il cunosc: alunga tantarii.

Trebuie sa stiti ca menta este o planta perena, cu potential invaziv chiar, care se dezvolta insa bine si in ghiveci, putand fi mutata iarna in interior.

6. Busuiocul

Ghiveci busuioc

Foto: pixabay.com

Busuiocul este o alta planta aromatica cu efecte bune in combaterea tantarilor.

Busuiocul este o planta anuala, deci va trebui semanata in fiecare an. Ii place soarele si solul umed si bine drenat.

Indepartand florile de indata ce apar veti avea o productie bune de frunze.

7. Rozmarinul

Ghiveci rozmarin

Foto: pixabay.com

Rozmarinul este util nu doar pentru a tine la distanta tantarii ci si animale precum pisicile, de exemplu de groapa cu nisip in care se joaca copiii.

In plus, aroma sa imbogateste numeroase preparate culinare.

Pentru o eficienta cat mai buna, va recomandam sa combinati si sa distribuiti cat mai uniform aceste plante care resping tantarii, mustele si alte insecte daunatoare.

Iar daca ideea ingrijirii plantelor nu va incanta, optiunea comoda de alungare a tantarilor cu ajutorul plantelor este folosirea unor betisoare parfumate, lumanari parfumate sau lampi de aromaterapie si a unor uleiuri esentiale extrase din aceste plante.

Aplicarea pe piele a unor uleiuri sau creme ce contin extract din astfel de plante este de asemenea eficienta in alungarea tantarilor, musculitelor dar si a altor insecte daunatoare, inclusiv capusele.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!