Plita pe gaz sau electrica? Alege-o la ofertele de Black Friday!

in Recomandari

In prezent, pe piata exista mai multe tipuri de plite. Acestea au evoluat foarte mult de-a lungul anilor, de la cunoscuta plita clasica, alimentata cu gaz, pana la plitele electrice standard sau variantele moderne ale plitei electrice, plita vitro-ceramica, respectiv plita cu inductie.

Alegerea unui produs poate fi dificila deoarece fiecare prezinta avantaje si dezavantaje, unele sunt dotate cu tehnologii de ultima generatie, in timp ce altele atrag prin functiile variate si preturile accesibile. In articolul de fata Altex prezinta principalele tipuri de plite existente pe piata, diferentele dintre tehnologiile folosite, dar si criteriile care trebuie luate in considerare in momentul alegerii unei plite.

Trebuie sa mai stii ca plitele sunt de 2 tipuri, incorporabile si neincorporabile si pot fi achizitionate separat de un cuptor sau impreuna cu acesta. Modelele moderne de plita au inceput sa le inlocuiasca treptat pe cele traditionale, deoarece electrocasnicele incorporabile sunt mai usor de integrat in spatiul locuintei.

Plita pe gaz sau plita electrica?

Sursa foto: shutterstock.com

Cum noiembrie este luna celor mai mari reduceri la Altex si zeci de mii de produse vor fi la promotie, acum este momentul sa te documentezi asupra celor mai bune variante de plite electrice si sa iei o decizie. Insa hai sa aruncam o privire asupra caracteristicilor plitelor.

Plita electrica vs plita pe gaz

Exista numeroase diferente intre cele 2 plite. O prima diferenta si cea mai importanta este sursa de alimentare. In momentul in care vei opta pentru o plita pe gaz se iau in considerare o serie de criterii precum:

  • numarul de arzatoare (acestea pot avea forme si dimensiuni diferite);
  • tipurile de arzatoare (se diferentiaza de aragaze prin tipul de arzatoare - cel cu tripla coroana este mai puternic decat unul standard);
  • materialul de constructie (plitele pot fi realizate din otel emailat, otel inoxidabil, sticla termorezistenta, vitro-ceramica sau alt material);
  • sistemele de siguranta.

Cele mai numeroase plite electrice sunt cele pe gaz, care pot avea intre 4 si 7 ochiuri. Plita pe gaz cu 2 ochiuri este o varianta buna daca vrei sa ocupe cat mai putin spatiu si nu gatesti foarte mult sau vrei sa o folosesti intr-un spatiu mic. La polul opus este plita pe gaz cu 5 sau 7 ochiuri, care este dotata cu ochiuri de dimensuni si intensitati diferite. Cei mai multi care opteaza pentru o plita incorporabila pe gaz o fac deoarece are un design placut, se incadreaza foarte bine intr-o bucatarie moderna si se curata foarte usor.

In prezent, exista posibilitatea de a alege traditionalul aragaz, plita (pentru ca se integreaza in designul bucatariei tale) sau un pachet plita si cuptor incorporabil pe gaz sau electric.

Plita electrica foloseste o rezistenta din aliaj de nichel si crom pentru incalzire. Cele mai multe plite electrice au arzatoare de tip disc, sunt mai usor de intretinut si mai rezistente in timp, insa se incalzesc mai greu. Exista si modele cu arzator spiralat, insa se gasesc mai greu in magazine. Spre deosebire de plitele vitro-ceramice si cele cu inductie, plita electrica are un pret mai accesibil. Achizitia unei plite electrice trebuie sa tina cont de o serie de criterii: puterea maxima, ajustarea temperaturii, numarul si dimensiunea ochiurilor, protectie la supraincalzire.

Plita electrica vitro-ceramica este varianta moderna a plitei electrice. Are un aspect modern si se diferentiaza prin faptul ca izoleaza elementul de incalzire in spatele unui strat protector, care previne accidentele si se curata usor. Principiul de functionare al acesteia este simplu: o rezistenta inchisa intr-un tub spiralat. Spre deosebire de plita prezentata anterior, plita vitro-ceramica transmite caldura prin radiatie. Avantajele acesteia sunt incorporabilitatea, incalzirea rapida, usurinta de curatare si aspectul modern. Atunci cand optezi pentru o plita vitro-ceramica trebuie sa ai in vedere puterea plitei, treptele de putere - pot ajunge pana la 10, numarul si dimensiunea zonei de gatit, booster - functie ce permite incalzirea rapida si revenirea la temperatura normala, programarea pentru oprire dupa o anumita perioada si sistemul de protectie.

Plita electrica cu inductie este cea mai spectaculoasa si moderna din intreaga gama. Principiul de functionare e simplu, acestea folosesc o bobina din cupru care conduce curentul catre vas. Plita cu inductie este foarte asemanatoare cu plita vitro-ceramica la exterior, insa modul de functionare este total diferit. Avantajele acestui sistem elegant si modern sunt multiple: functiile diverse, timpul redus de gatit, riscul de accident redus, distributia uniforma a caldurii. Pentru plita electrica cu inductie e nevoie de un buget mai ridicat si de vase speciale, din fonta sau otel, deoarece cuprul, aluminiul sau sticla nu pot fi incalzite pe acest sistem.

Pe piata exista si plite electrice portabile foarte avantajoase pentru cei care le folosesc in spatii mici, pe perioade mai scurte de timp la incalzirea mancarii sau la fierberea anumitor alimente. Fie ca vei opta pentru o plita electrica portabila cu inductie sau cu un ochi o vei putea transporta usor si rapid dintr-un loc in altul.

Pachete avantajoase de BF

Pe piata exista numerosi producatori care ofera modele de plite electrice, printre cele mai cunoscute fiind plitele oferite de Gorenje, Bosch, Electrolux, Hansa sau Beko. Prima recomandare iti aduce cateva idei de plite de la Gorenje.

Plita incorporabila pe gaz Gorenje G64X are 4 zone de gatit este o alternativa ieftina, dar si calitativa pentru cei care opteaza pentru o plita. Plita incorporabila Gorenje este din inox, are un aspect compact si va fi de mare ajutor in prepararea retetelor tale. Daca esti adeptul stilului modern, poti opta pentru plita incorporabila cu inductie Gorenje Simplicity II IT612SY2B care iti permite sa gatesti in siguranta.

Altex iti propune 3 pachete cuptor - plita, economice si calitative. Plita incorporabila HANSA BHGI61019 este o plita pe gaz, cu 4 arzatoare realizata din inox. Are un aspect compact si se remarca prin panoul de comanda frontal, elegant si modern, autoaprindere si sistem de siguranta la stingerea flacarii. Cuptorul electric incorporabil Hansa BOEI68491 face parte din clasa energetica A, are o capacitate de 65l si materialul folosit este inox. Interiorul cuptorului Hansa este acoperit cu un email special care previne acumularea murdariei si grasimii, are o functie de preincalzire rapida, iar usa contine o sticla care previne incalzirea si accidentarea.

O a doua recomandare de la Altex ar fi pentru plita si cuptorul incorporabil de la Electrolux, setul are o oferta care pe care trebuie sa o ai in vedere Black Friday-ul asta. Plita pe gaz incorporabila Electrolux KGS6436SX dispune de 4 arzatoare, este realizata din inox si asigura o incalzire rapida a vaselor, dar si economie de pana la 20% la gaze. Pachetul este completat de cuptorul electric incorporabil Electrolux EOA3450AOX, din clasa energetica A, cu o putere de pana la 2780W, un cuptor foarte bun si usor de folosit, la care poti seta ora de inceput si final si obtine cele mai gustoase retete. Raportul calitate pret e foarte bun, iar garantia extinsa iti va completa experienta de gatit.

O ultima recomandare ar fi pentru plita electrica cu inductie Beko HII64401AT care are 4 zone de gatit. Este o plita inteligenta, cu o garantie extinsa la 5 ani, cu 9 trepte de putere, functii diverse si curatare rapida. La aceasta poti asocia cuptorul electric incorporabil Beko BIMM25400XPS, cu o capacitate de 71l, din clasa energetica A, cu autocuratare pirolitica si functii multiple pentru retete delicioase.

Black Friday-ul asta Altex te aduce mai aproape de retetele tale! Altex iti pune la dispozitie o gama variata de plite pe gaz si electrice, de la producatori diferiti care sa-ti usureze munca in bucatarie. Fie ca vei alege sa mergi in magazin sau pe altex.ro te asteptam cu cele mai bune oferte de BF la plite si cuptoare!

Sursa: ALTEX

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!