Casa naturala cu interioare pline de farmec - detalii si imagini

de Marcel Buciuman in Recomandari

Pereti din lut, lemn si paie, acoperis din paie, structura din lemn masiv, spatii cu forme rotunjite, asa arata casa naturala construita de un cuplu din Danemarca, cu propriile maini, pe parcursul a 5 ani.

Casa naturala din lut si paie

Casa face parte dintr-un intreg sat construit dupa principii ecologice in care traiesc nu mai putin de 140 de persoane.

Constructia este una organica, adica materialele de constructii folosite "sunt vii", ceea ce implica ca peste multi ani, atunci and casa nu va mai fi folosita, acestea se vor reintegra in natura fara a lasa reziduri toxice.

Si, chiar daca casa nu este izolata cu vata minerala, polistiren sau alte materiale termoizolatoare moderne, aceasta este extrem de calduroasa datorita peretilor de peste 60 de centimetri grosime, alcatuiti dintr-un amestec de lut, pietris si paie numit cob.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

mobiler de gradina lemn masiv

In plus, casa are si o acustica uimitoare, dupa cum spune Kirsten Maria, proprietara casei, mare iubitoare de muzica.

Dar cel mai mare beneficiu al unei astfel de case il reprezinta climatul sanatos pe care il creeaza in interiorul sau.

Living casa naturala

Construirea unei case din cob este un proces extrem de creativ, asemanator olaritului sau sculpturii. Peretii sunt modelati cu ajutorul mainilor umezite in apa si permit crearea unor nise, piese de mobilier inzidit sau diverse detalii decorative.

Interior casa naturala Interior casa naturala Detalii casa naturala din lut si paie

Toate formele sunt rotunjite, organice, asemeni celor create de natura. Chiar si scara interioara te duce cu gandul la o plimbare printr-o padure de munte.

Scara casa naturala

Casa dispune de o suprafata de 203 metri patrati, distribuiti pe doua niveluri, nivelul superior fiind amenajat in podul casei.

Apa menajera este obtinuta prin captarea apei de ploaie iar incalzirea casei se face de asemenea cu grija pentru mediul inconjurator. Un colector solar capteaza energia solara si o transmite catre reteaua de tuburi pentru incalzire in pardoseala ce a fost montata intr-un strat de nisip cu o grosime considerabila, cu rol de masa termica.

Pentru aceasta, au fost excavati in adancime nu mai putin de 1,4 metri permitand realizarea unui strat de izolare, de rupere a capilaritatii iar apoi a stratului consistent de nisip care va stoca caldura solara peste zi pentru a o elibera apoi treptat pe durata noptii.

Suplimentar, casa dispune si de cateva sobe pe lemne, unele folosite si pentru gatit si integrate in mobilierul inzidit realizat tot din lut.

Interior casa naturala Bucatarie casa naturala Interior casa naturala

Astfel, insula din mijlocul bucatariei include si o soba-semineu cu cuptor, precum si o bancuta incalzita, un loc minunat de relaxare pentru zilele de iarna.

Soba semineu cu cuptor

Atat parterul cat si etajul au fost amenajate ca spatii deschise, o compartimentare putand fi facuta ulterior, daca se doreste acest lucru, in functie de necesitatile locatarilor.

Casa naturala din lut si paie Casa naturala din lut si paie

Pat dublu lemn masiv, fag

Pat lemn masiv fag

Desigur, baia face exceptie, nu insa si cand ne referim la modul de amenajare si finisajele folosite, cate se poate de naturale si acestea.

Baie casa naturala din lut si paie Baie casa naturala din lut si paie Baie casa naturala din lut si paie

Chiar daca acest mod de a construi pare greu de aplicat la o casa urbana moderna, preluarea si integrarea macar a catorva astfel de elemente ne-ar face cu siguranta viata si locuintele mai frumoase si sanatoase!

Casa naturala din lut si paie

Foto: Torben Klint

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

SET BUCATARIE MASA MBS-2 CU 4 SCAUNE

Pret: 952,00 LEI 576,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!