Cum sa protejezi plantele din gradina de canicula

de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii

Vara de vara ne confruntam cu valuri de caldura, ce pot dura de la cateva zile si pana la cateva saptamani, in care temperaturile exterioare depasesc valorile normale chiar si pentru o zi de vara.

Lavanda si trandafiri

Lavanda si trandafiri. Peisagist: Dabah Landscape Designs

Daca in astfel de zile este recomandat sa evitam iesitul din casa in timpul zilei si sa ne bucuram, pe cat posibil, de confortul oferit de aparatele de aer conditionat, ce se intampla insa cu plantele din gradinile noastre, nevoite sa infrunte canicula?

Gazonul, plantele cu flori, arbustii decorativi sau legumele si pomii fructiferi, toate au de suferit de la stagnarea dezvoltarii si pana la arsuri solare ce pot duce la vestejire si moarte.

Cele mai afectate sunt plantele la ghiveci precum si cele avand radacini superficiale, in timp ce plantele suculente tolereaza cel mai bine caldura si seceta.

Exista insa cateva metode simple prin care putem ajuta plantele sa supravietuiasca, atenuand efectele daunatoare ale caniculei.

Ofera plantelor din gradina mai multa apa

Gradina cu flori

Flori multicolore in gradina. Foto: iplextor.com

Temperaturile ridicate cresc cantitatea de apa pe care plantele o pierd in atmosfera la nivelul frunzelor, ducand la ofilirea, uscarea, si pierderea acestora, ceea ce poate duce pana la pierderea intregii plante.

In zilele caniculare este important deci sa mariti cantitatea de apa oferita plantelor din gradina.

Important este insa si momentul cand udati plantele. Cel mai bine este sa le udati dimineata devreme, cand temperaturile sunt mai scazute.

Udand plantele in mijlocul unei zile fierbinti riscati "oparirea" acestora, iar daca apa este rece le supuneti unui soc termic. In plus, rata de evaporare va fi marita, astfel ca plantele nu vor putea beneficia decat in mica masura de apa oferita.

Cel mai confortabil este sa folositi un sistem de irigare automat comandat de un programator pentru irigatii care va permite sa controlati momentul de pornire si durata irigarii. Unele programatoare sunt dotate inclusiv cu senzor de ploaie, pentru a evita irigarea atunci cand ploua, economisind apa si evitand udarea excesiva, ce poate de asemenea dauna plantelor.

In functie de specificul plantelor si forma gradinii puteti utiliza aspersoare circulare, aspersoare oscilante (pentru gazon) sau irigarea prin picurare (asigurand livrarea apei doar la radacina plantelor).

Un sistem automat de irigare a gradinii va ajuta sa castigati mult timp, rezolvand problema udarii plantelor chiar si cand sunteti plecati in vacanta, mai ales ca vara coincide cu perioada concediilor.

Asigura umbrirea plantelor

Gradina flori cataratoare

Foto: Garden Pacific

Cand soarele dogoreste puternic cu totii ne uitam dupa putina umbra. Cu siguranta si plantelor din gradina le-ar prinde bine sa o aiba.

In cazul plantelor aflate in givece este simplu sa le mutam intr-o zona mai umbrita a gradinii. Chiar si ghivecele de mari dimensiuni pot fi usor transportate folosind suporturi pentru ghivece pe roti.

Si pentru restul plantelor exista insa solutii, de la un baldachin portabil pentru a umbri zone reduse ale gradinii si pana la plase de umbrire cu care puteti ecrana zone mai intinse. Este bine de stiut ca aceste plase de umbrire au grade de umbrire si dimensiuni variate astfel incat pot raspunde unei game variate de necesitati.

Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Seby, alb

Mobila dormitor lemn masiv Seby, alb

Adauga un strat de mulci

Relaxare in gradina cu flori

Relaxare in mijlocul florilor din gradina. Peisagist: Margie Grace

Nu doar partile aeriene ci si radacinile plantelor sufera datorita caldurii excesive. Adaugand un strat de mulci in jurul plantelor veti scadea temperatura din sol cu cateva grade impiedicand totodata si apa din acesta sa se evapore foarte repede mentinand solul umed.

Alte beneficii ale mulciului in gradina:

  • impiedica cresterea buruienilor;
  • reducerea tasarea solului datorita ploilor;
  • prin descompunere, mulciul imbogateste solul asigurand substante nutritive plantelor din gradina.

Ce puteti folosi ca si mulci?

Frunze si scoarta de copaci, iarba taiata de pe gazon, paie si alte resturi vegetale.

Evita fertilizarea

Gradina mediteraneana

Gradina mediteraneana cu flori. Peisagist: Jolee Horne Landscape Design, Foto: Hoi Ning Wong

In zilele caniculare plantele isi canalizeaza toata energia pentru a supravietui valului de caldura, ingrasamantul ramanand in sol si chiar putand "arde" radacinile plantelor.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!