In 2016 programul "Casa Verde" aloca fonduri inclusiv pentru materiale de constructie ecologice

de Marcel Buciuman in Targuri si expozitii

Dupa ce in sedinta din 30 martie 2016 Guvernul a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2016 al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, aduce informatii noi despre reluarea programului "Casa Verde" in 2016.

Casa verde Plus 2016

Prezent la conferinta Generatia viitoare de cladiri desfasurata in intervalul 7-8 aprilie la ROMEXPO, ministrul Mediului a declarat pentru Agerpres:

"Dupa cinci ani, reluam ‘Casa verde’ in 2016 si, pe langa sistemele de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, vom finanta si investitii care utilizeaza materiale pentru izolatie, cum ar fi canepa, lana sau piatra bazaltica, sisteme de acoperisuri, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si sisteme de iluminat ecologice. Beneficiarii acestui program vor fi persoanele fizice, asociatiile de locatari, institutiile publice, scoli, spitale, universitati. Acest program integrat, caruia eu ii spun ‘Casa verde plus’, va avea un buget total de 150 de milioane lei. Pentru inlocuirea sistemelor de incalzire vor fi alocate 95 de milioane lei, iar pentru aceste elemente noi, de acoperisuri, izolatie, in jur de 45 de milioane"

Noutatea o reprezinta completarea programului "Casa Verde" clasic cu o componenta noua, numita "Casa Verde Plus", careia i-au fost alocate 45 milioane de lei si din care vor fi finantate materiale ecologice, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si altele.

Dupa cum aprecia Cristiana Pasca Palmer, noua componenta a programului Casa Verde va aduce nu doar beneficii de mediu sau financiare, pentru beneficiari, ci va putea impulsiona si dezvoltarea unor business-uri pe piata materialelor de constructie ecologice:
"Pe lânga beneficiile reale de mediu pe care acest program le va oferi, va avea o serie de alte beneficii foarte importante.Vorbeam de reducerea facturilor, dar si de un mare avantaj în dezvoltarea de business-uri. Toata aceasta piata este înca într-o faza de pionierat si as vrea ca, prin masurile pe care le luam, sa stimulam si cresterea business-urilor în aceasta zona. Impulsionarea consumului de materiale de constructii ecologice va crea o piata competitiva în acest sector si sper ca va duce, de asemenea, la crearea de noi locuri de munca"

In ceea ce priveste componenta clasica a programului "Casa Verde", in 2016 au fost alocate 44,5 milioane lei pentru finantarea contractelor semnate deja in anii anteriori si nedecontate, precum si 94,7 milioane lei pentru contractele noi.

Dupa cum a mai declarat ministrul Mediului, ghidurile cu normele de aplicare in 2016 ale programelor "Casa Verde" si "Casa Verde Plus" vor fi disponibile la jumatatea lunii mai, atunci putand afla si care sunt sumele maxime ce vor putea fi alocate pentru fiecare tip de proiect.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!