Vanzarea apartamentelor: ce trebuie sa stiti despre actele necesare

in Legislatie

Despre tendintele imobiliare pentru anul 2014 se vorbeste mult, fie ca se vorbeste raspicat, prevazandu-se o crestere deja palpabila, in comparatie cu anii trecuti, fie manifestandu-se inca o anume retinere, mult mai mica, ce e drept fata de trecut. Chiar si in cazurile cele mai pesimiste nu pot fi ignorate anumite masuri datatoare de speranta, cum ar fi reluarea programului Prima Casa sau ieftinirea creditelor ipotecare in lei cu avans minim (5 la suta), credite care au devenit astfel cele mai avantajoase variante de pe piata.

 

 

Apartament de vanzare Pe fondul cresterii numarului de tranzactii imobiliare, este bine sa ne reamintim de cateva aspecte si sfaturi importante, fie ca vrei sa vinzi, fie ca vrei sa achizitionezi un imobil.

 

Pentru orice fel de tranzactie, exista firme imobiliare care preiau majoritatea dintre activitatile legate de intocmire, redactare, depunere de acte si documente, evident, contra cost (fire prin stabilirea unei sume fixe, fie prin stabilirea unui procent din valoarea imobilului tranzactionat). Exista insa o serie de persoane care prefera, din motive de neincredere, de marire a costurilor sau altele, sa procedeze la vanzarea sau cumpararea unui imobil pe cont propriu. De aceea ne adresam acestora (si nu numai), pentru ca tranzactia sa fie incheiata cu succes si ferita de orice probleme, la momentul incheierii contractului de instrainare, cat si ulterior.

 

In situatia in care dvs. sunteti vanzatorul, acestia ar fi pasii de urmarit:

 

1. Stabilirea unui pret de vanzare realist

 

Trebuie sa fim constienti de faptul ca boom-ul imobiliar al perioadei de pana acum 5-6 ani e de domeniul trecutului si ca preturile de care stiai atunci nu mai sunt de multa vreme valabile. Setarea unui pret realist trebuie sa plece de la corelarea cu pretul pietii, stabilirea unui pret exagerat tinand departe potentialul cumparator. Totodata, trebuie sa fiti pregatiti si pentru a va stabili un pret de pornire si limita inferioara sub care nu sunteti dispus sa cedati, luand in calcul faptul ca lipsa unei „recalibrari” a pretului poate sa duca la disparitia interesului initial al cumparatorului.

 

2. Pregatirea actelor necesare vanzarii

 

De regula, aceste acte sunt urmatoarele:

 

a. actul de identitate (B.I., C.I. sau pasaport, dupa caz), in original si in copie.

 

b. certificatul de casatorie sau sentinta de divort, in original si in copie (daca este cazul).

 

c. actele de proprietate, in original si in copie. Actul de proprietate poate fi un contract de vanzare-cumparare autentificat de un notar public, un contract de donatie, un certificat de mostenitor, o hotarare judecatoreasca, etc.

 

d. documentatia cadastrala si incheierea de intabulare.

 

e. extrasul de carte funciara pentru vanzare. Extrasul se obtine numai de catre biroul notarial unde se va incheia contractul de vanzare-cumparare. Extrasul de carte funciara pentru vanzare este valabil 5 zile de la data depunerii, de catre notarul public, a cererii de eliberare, la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

 

f. certificatul fiscal pentru vanzare. Certificatul fiscal se obtine de la Directia de Impozite si Taxe Locale din sectorul unde este situat imobilul. Certificatul este valabil 30 de zile de la data eliberarii.

 

g. pentru imobilele care sunt apartamente de bloc, este necesara si adeverinta eliberata de Asociatia de Proprietari. Adeverinta dovedeste faptul ca proprietarul imobilului nu are restante la plata intretinerii Adeverinta se semneaza de catre presedintele si administratorul blocului, se stampileaza in trei exemplare originale.

 

h. potrivit dispozitiilor Legii nr.372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, vanzatorul trebuie sa obtina certificatul energetic al apartamentului. In vederea obtinerii certificatului energetic, proprietarul urmeaza sa se adreseze unui auditor atestat in domeniu si apoi certificatul sa il prezinte cumparatorului la momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.

Citeste articolul integral

Autor: Mircea Comana

Sursa: Ziarul Financiar

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Scaune bar, scaune birou, scaune bucatarie, scaune relaxare

Articole recomandate

Produse din magazin

Galerie de imagini

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!