Un fantastic muzeu care celebreaza fragilitatea Pamantului - Galerie foto

in Arhitectura

Semnat de celebrul arhitect Renzo Piano, "Muzeul Stiintei" din Trento, inaugurat relativ recent, este un mix intre calitatea arhitectonica, continutul cultural si divertisment. Daca termenul "stiinta" va face sa va imaginati ceva dificil si indepartat, faceti un salt la Muzeul din Trento, din Alto Adige, din Italia, pentru a va schimba impresia, descoperind ca acolo cuvantul de ordine este lejeritatea.

 

 

Muzeul Stiintei din Trento - Renzo Piano
Oameni, animale, pasari

 

Edificiul proiectat de Renzo Piano are un aer de transparenta, cu fatadele sale vitrate care tind catre cer si evoca muntii din jur. In interior, animale, panouri si video-uri par sa pluteasca in gol, suspendate de fire invizibile sau asezate pe planuri transparente.

 

Muzeul Stiintei din Trento - Renzo Piano
Muzeul din Trento se integreaza perfect peisajului

 

O constructie a viitorului care infrunta cu stralucire transparenta sticlei intr-o fuziune a artelor, stiintelor.

 

Renzo Piano s-a inspirat dupa conceputul legat de elementul Pamant, declarand: "Am lucrat mai mult de zece ani la acest proiect, iar atunci cand il termini, proiectul nu-ti mai apartine. Adevarata provocare incepe abia acum".

 

Muzeul Stiintei din Trento - Renzo Piano
O perla a arhitecturii

 

Lejer este si tonul expunerii care propune vizitatorului piese de indiscutabila importanta stiintifica, intr-un mod relaxat, jucaus si creativ. Si tot usor, in sfarsit, este impactul asupra mediului inconjurator, gratie unor criterii riguroase de constructie, marcate de eco-sustenabilitate si de folosire judicioasa a energiei, care i-au adus muzeului un certificat Leed (Lidership in Energy and Environmental Design).

 

Toate acestea au atras un imediat succes de public. Depasind cele mai roze asteptari, in numai 55 de zile de la deschidere, muzeul a primit peste 100.000 de vizitatori, fara a numara si cele 28 de mii de persoane care au participat la inaugurarea nonstop, 5.000 in "noaptea cercetatorilor", 1.400 de studenti din intreaga Italie veniti pentru prezentarea centrului de activitati pentru scoli.

 

S-a remarcat mix-ul intre arhitectura de calitate semnata de Renzo Piano si continutul cultural, cu piese furnizate de fostul "Muzeu Tridentino de Stiinte Naturale", concepute inca din start ca un tot indisociabil. Rezultatul este magic, continutul si spatiul exaltandu-se reciproc.

 

Muzeul Stiintei din Trento - Renzo Piano
O fantastica scenografie

 

Tema dominanta a muzeului, muntele, este declarata inca de la exterior. Edificiul pare sa pluteasca pe o oglinda de apa si este articulat intr-o succesiune de volume diferite, cu largi suprafete vitrate alternand cu ziduri de "verdello", piatra locului, si cu marile falduri ale acoperisului cu inclinari diverse care amintesc crestele alpine. Materiale si linii raspund edificiilor din jur, pentru ca muzeul este parte a noului cartier realizat de “Renzo Piano Building Workshop”, pentru recuperarea fostei arii industriale.

 

Muzeul Stiintei din Trento - Renzo Piano
Sunt inserate langa muzeu si elemente din natura

Citeste articolul integral

Autor: Magdalena Popa Buluc

Sursa: Cotidianul

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Materiale constructii ieftine

ScauneOnline.ro - magazin online de scaune

Realizare site-uri si SEO

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!