Lasi un teren in folosinta altcuiva? Dupa un timp, acesta poate deveni proprietar

in Legislatie

Cineva se intreaba daca risca sa piarda, in instanta, un teren proprietate personala, pe care i-a permis ginerului sau, cu ani in urma, sa-si ridice o casa. Specialistul Libertatii, avocata Alexandra Gabriela Velican, ii da raspunsul

 

Dreptul de proprietate asupra unei constructii sau asupra unui teren poate lua nastere prin revendicare, succesiune, uzucapiune etc.

 

 

Teren In cazul descris, e posibil ca terenul care apartinea socrului sa fi fost cerut de catre reclamant (ginerele acestuia) in temeiul uzucapiunii, daca era folosit de o perioada mare de timp (uzucapiune = dobandirea proprietatii sau a altui drept real prin posedarea neintrerupta a bunului in timpul stabilit de lege: 10, 20 sau 30 de ani, de la caz la caz). De asemenea, mai poate fi vorba despre un drept de superficie, daca reclamantul a construit pe terenul care era proprietate a altei persoane, caz in care i se recunoaste un drept de proprietate asupra constructiei si un drept de folosinta asupra terenului.

 

Expertiza tehnica e proba in dosar

 

In cadrul unui litigiu in fata instantelor judecatoresti se pot propune si administra mai multe probe: inscrisuri, interogatorii, martori, expertize. Atunci cand instanta considera necesara parerea unui expert intr-un anumit domeniu (topografie, constructii, contabilitate etc.), se dispune efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.

 

Raportul de expertiza care va fi depus la dosar nu e insa o proba absoluta. Iar un raport de expertiza nu poate fi considerat hotarare judecatoreasca inregistrata! Judecatorul va tine seama de intregul ansamblu de probe, fara a acorda mai multa importanta vreuneia dintre acestea.

Citeste articolul integral

Autor: Gabriela Boceanu

Sursa: Libertatea

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Proiecte Case

Articole recomandate

Produse din magazin

Galerie de imagini

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!