Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Case din lemn, case din busteni, constructii din panouri tip sandwich

Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Mesajde rotaru lidia » Vin Mar 02, 2012 2:58 pm

Ca pret stiu, multi spun ca varianta din lemn e mai ieftina, din zidarie, normal, e mai scumpa. Vreau sa-mi dati o varianta optima: raport calitate- pret. Am citit mult despre casele din lemn, insa din punct de vedere al sigurantei stau pe ganduri.
rotaru lidia
 
Mesaje: 9
Membru din: Mie Feb 29, 2012 6:55 pm

Re: Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Mesajde marcelb » Vin Mar 02, 2012 4:22 pm

Incep prin a spune ca nu sunt un specialist, doar ca am avut si eu o perioada cand a trebuit sa decid daca se justifica sau nu o casa din lemn. Pana la urma eu am ales casa din zidarie, dar asta nu ma impiedica sa vad avantajele unei case din lemn.

In primul rand este pretul. Si ca sa fie comparatia de pret corecta, tinand cont ca de regula casele din lemn sunt eecutate de firme specializate, ar trebui avut in vedere si pentru o casa din zidarie tot pretul oferit de o firma, si nu pretul in regie proprie, care poate fi mult mai mic, cel putin in faza de planificare a costurilor.

Un alt avantaj al casei din lemn e timpul de executie mult mai scurt, daca ai nevoie de casa urgent, poate fi un argument hotarator.

Apoi ar fi ca se poate lucra si in sezonul rece, pentru ca mare parte din lucrari sunt uscate.

La dezavantaje as trece durata de viata mai mica, riscuri si daune mai mari in caz de incendiu/inundatii, si faptul ca nu o poti recompartimenta/extinde la fel de usor ca o casa din zidarie.
marcelb
 
Mesaje: 457
Membru din: Lun Ian 14, 2008 12:00 am

Re: Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Mesajde rotaru lidia » Dum Mar 04, 2012 1:23 pm

Mersi mult pentru sfaturi si acuma as vrea sa va rog ceva. Daca d-stra ati construit deja o casa din zidarie, as vrea sa-mi dati mai multe detalii despre ce materiale ati folosit la constructie si cam cat v-a costat 1 m.p. la rosu? In regie proprie sau cu firma autorizata?
rotaru lidia
 
Mesaje: 9
Membru din: Mie Feb 29, 2012 6:55 pm

Re: Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Mesajde marcelb » Dum Mar 04, 2012 5:01 pm

rotaru lidia scrie:Mersi mult pentru sfaturi si acuma as vrea sa va rog ceva. Daca d-stra ati construit deja o casa din zidarie, as vrea sa-mi dati mai multe detalii despre ce materiale ati folosit la constructie si cam cat v-a costat 1 m.p. la rosu? In regie proprie sau cu firma autorizata?


Eu am cosntruit casa la rosu in 2005, in regie proprie. Casa are demisol din beton monolit, parter si mansarda. Suprafata construita pe nivel este 72,3 mp, deci un total construit de 217 mp. Costul total la rosu a fost de 25.600 euro. Aici intra manopera de 5.500 euro si cheltuielile de proiectare si autorizare a constructiei de aproximativ 1.500 euro.

Betonul a fost cumparat de la statia de betoane si turnat cu pompa de beton. Demisolul este integral din beton, mai am 2 placi de beton armat peste demisol si parter, plus 2 scari interioare din beton. Si, desigur stalpii si grinzile din beton armat. In total au intrat cam 3.500 kg otel si 81 mc de beton.

Otelul beton l-am fasonat la un atelier, cei care l-au fasonat l-au si montat in cofrag, deci nu a intrat in manopera meseriasilor. Este bine sa lamuresti foarte bine din start ce atrubutii au meseriasii.

Zidaria a fost din blocuri ceramice Porotherm de 30 cm la peretii exteriori, respectiv 20 sau 11,5 cm la peretii interiori. Aproximativ 45 mc de zidarie.

Material lemnos am consumat cam 7 mc scandura pentru cofrag (folosita ulterior ca si astereala) + 8,3 mc pentru structura acoperisului (grinzi, cosoroabe, capriori, etc.).

Tigla este Bramac. Este o tigla foarte buna, doar ca este mai grea si necesita o structura de lemn solida pentru sustinere.

Mai ai cheltuieli cu sarma de legat cofrage, cuie, hidroizolatie, mortar zidarie, etc.

Este important sa te ocupi singur de procurarea materialelor. Ai garantia ca alegi materiale de calitate. Sunt echipe care iti propun un pret care sa includa si materialele, dar cu siguranta vor cauta sa foloseasca cele mai ieftine materiale pentru a-si maximiza profitul. La materiale am obtinut preturi bune pentru ca le-am negociat si platit partial in avans, in decembrie-ianuarie, chiar daca la constructie m-am apucat abia in vara. Insa, in 2005 nu era situatia de acum, atunci nu dadea faliment nicio firma care vindea materiale de constructii. Acum risti sa platesti in avans si peste cateva luni sa afli ca firma e in insolventa. Deci nu recomand sa platesti decat cand primesti si marfa. Insa poti obtine reduceri mari si acum, pentru ca e criza de clienti. Insa nu te arunca, cere cat mai multe oferte, incearca sa cumperi toate materialele de le aceiasi firma, si poti obtine lejer reduceri de 20-25 % fata de preturile de lista.

La invelitoare, fie ca e Bramac (beton), Tondach (ceramica), Lindab (tabla), sau alte marci (le-am amintit cele mai cunoscute), toate au perioade de promotii cand pretul scade si cu 25%. Trebuie sa urmaresti asa ceva.

Mult succes!
marcelb
 
Mesaje: 457
Membru din: Lun Ian 14, 2008 12:00 am

Re: Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Mesajde rotaru lidia » Dum Mar 04, 2012 6:12 pm

Multumesc din suflet. MAI E O ZICALA"PRACTICA BATE GRAMATICA". Mi-ati dat niste informatii si sfaturi mai mult decat utile. Azi am citit un mesaj, unde cineva scrie ca recomanda caramida Brikston. Am intrat in siteul producatorului si da, cred ca voi merge pe varianta asta, fiindca din cate am inteles nu necesita in plus izolare exterioara cu polistiren. Nu stiu pe cat de reala este aceasta ipoteza. Vreau o casa nu numai ieftina si rezistenta dar si ecologicca. Izolarea cu polistiren, deja exclude varianta ecologica. Cel putin asa cred eu, nu stiu pe cat de corecta sunt. Ce parere aveti?
rotaru lidia
 
Mesaje: 9
Membru din: Mie Feb 29, 2012 6:55 pm

Re: Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Mesajde marcelb » Dum Mar 04, 2012 6:53 pm

Lidia, ca sa mearga fara izolatie exterioara din polistiren, va trebui sa folosesti obligatoriu caramida de 365 mm de la Brikston (vad pe site-ul lor ca aceasta este cea mai mare dimensiune disponibila), adica grosimea peretelui sa fie de 365 mm + tencuielile interioare si exterioare. Si Porotherm are caramida care permite pereti cu grosimea de 380 mm. Poti folosi eventual si niste tencuieli termoizolante, sa mai imbunatatesti rezistenta termica a peretelui, am auzit si eu, cand era insa prea tarziu, ca exista asa ceva. Eu am peretii exteriori din zidarie de 30 cm + polistiren expandat cu grosimea de 10 cm.

Dar, in ipoteza ca mergi cu pereti cu grosimea de 365 mm, va trebui sa discuti cu proiectantul, sa reziste fundatille la o greutate mai mare (daca cumva ai deja proiectul facut pentru grosimi mai mici ale peretilor exteriori).
marcelb
 
Mesaje: 457
Membru din: Lun Ian 14, 2008 12:00 am

Re: Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Mesajde rotaru lidia » Dum Mar 04, 2012 9:04 pm

Nu, nu am proiectul facut. OPTEZ PENTRU O CASA CU PARTER SI MANSARDA. Demisol doar aproximativ pe 30mp. Suprafata la sol in jur de 70 mp. Acuma ma informez, aflu mai multe nuante, detalii, dupa care mergand la proiectant sa stiu ce vreau. Datorita sfaturilor d-stra, mi s-au mai luminat multe chestii si sper sa iau o decizie corecta. Daca mai stiti ceva care mi-ar prinde bine sa cunosc la constructia casei, va rog sa ma informati. Multumesc mult de tot.
rotaru lidia
 
Mesaje: 9
Membru din: Mie Feb 29, 2012 6:55 pm

Re: Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Mesajde marcelb » Dum Mar 04, 2012 10:17 pm

Daca nu ai inca proiectul, imi permit sa-ti mai dau unele sugestii:
Daca doresti sa minimizezi costurile evita artificiile arhitecturale. Cu cat casa va fi mai compacta si mai simpla cu atat va costa mai putin atat ca si manopera de executie cat si ca materiale de constructie. Mai mult chiar, o casa compacta inseamna suprafete de pereti exteriori minime, adica pierderi de caldura reduse, deci costuri de intretinere mai mici.

Apoi, balcoanele, nu mi se par foarte utile la o casa cu gradina. Nu vad de ce ai sta pe balcon, cand poti sta pe o terasa atasata casei, sau in gradina. Problema este ca aceste balcoane sunt continuari ale planseelor, si reprezinta punti termice. Daca totusi, din motive estetice sau alte motive vrei balcoane, e obligatoriu sa fie imbracate in polistiren ca sa eviti ca o buna parte din pardoselile camerelor la care sunt atasate sa fie sensibil mai reci.

Mai tine cont si de faptul ca daca faci etaj si nu mansarda vei putea termoizola tavanul de deasupra etajului mult mai bine, eventual poti suplimenta pe parcurs izolatia, daca constati ca e necesar. In cazul mansardei trebuie sa te asiguri ca izolatia este facuta din start foarte bine, pentru ca nu te poti apuca ulterior sa strici finisajele de gips-carton ca sa mai adaogi izolatie.

Ziceai ca sub o parte a casei vrei si un demisol. Atentie la drenaje si hidroizolatie, ca sa nu te trezesti ca ai o piscina interioara! La mine terenul e in panta, si am putut dirija apele pluviale eficient, nu prea are cum ajunge apa langa casa, astfel nu stiu daca riscam cu demisolul.

Deocamdata nu mai am alte idei, iti recomand insa sa citesti si articolul: Proiecte case - Care este proiectul potrivit pentru casa ta?.
marcelb
 
Mesaje: 457
Membru din: Lun Ian 14, 2008 12:00 am

Re: Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Mesajde rotaru lidia » Lun Mar 05, 2012 12:17 pm

Da, am aflat f. multe lucruri interesante si utile. Referitor la demisol, terenul pe care vreau sa construiesc are panta apr.10-15 grade. Sa vedem ce zice proiectantul. Referitor la balcoane, sunt de acord intru totul cu d-stra, doar ca am 2 laturi unde am priveliste super, padure si lac si de asta parca as vrea sa am balcon, dar pana la urma mai vad ... Inca o intrebare referitor la termoizolarea balcoanelor. Daca balconul este deschis, unde se face termoizolarea cu polistiren? Multumesc mult inca o data, pentru faptul ca v-ati jertfit timpul liber pentru a-mi da sfaturi si pentru informatiile f. utile. MERSI.
rotaru lidia
 
Mesaje: 9
Membru din: Mie Feb 29, 2012 6:55 pm

Re: Casa din lemn sau zidarie? Vreau sfatul unui specialist

Mesajde roger-ius » Lun Mar 05, 2012 12:20 pm

marcelb scrie:Lidia, ca sa mearga fara izolatie exterioara din polistiren, va trebui sa folosesti obligatoriu caramida de 365 mm de la Brikston (vad pe site-ul lor ca aceasta este cea mai mare dimensiune disponibila), adica grosimea peretelui sa fie de 365 mm + tencuielile interioare si exterioare. Si Porotherm are caramida care permite pereti cu grosimea de 380 mm. Poti folosi eventual si niste tencuieli termoizolante, sa mai imbunatatesti rezistenta termica a peretelui, am auzit si eu, cand era insa prea tarziu, ca exista asa ceva.


E pur si simplu dezinformare, sa nu zic o mare minciuna cum ca acea caramida de 365 mm iti azigura o izolare termica eficienta!
M-am uitat pe site-ul producatorului unde e dat coeficientul termic al caramizii de 365 mm: 0,18.
La un polistiren expandat (sa zicem EPS 70 sau 80, ca astea se cam folosesc la termoizolatia exterioara) avem un coeficient termic de 0,0378 (fie 0,04).
Deci nici nu are rost sa comparam valorile de mai sus! 65 de mm de zidarie in plus nu-ti va asigura aproape niciun fel de confort termic suplimentar! E pur si simplu abureala. Oricum nu e de neinteles un producator de caramida, care-ti spune ca daca adaugi acolo un 10 cm la grosimea zidului, gata, ai casa termoizolata!
Am cautat la un mom. dat niste echivalente a diferitor materiale pt. izolarea termica. Nu mai stau sa caut cu google acum, ideea e ca 10 cm de polistiren ar echivala cu aprox. un zid de caramida de un metru grosime! Cu alte cuvinte daca ai 6,5 cm de grosime suplimentara a zidului (cum se discuta in cazul de fata) inseamna ca ai "termoizolat" casa cu un polistiren de 1 cm grosime!
Pe de alta parte, ca polistirenul nu e un material ecologic sunt total de acord. Variantele celelalte care exista momentan la noi piata sunt scumpe. Personal am cautat o solutie alternativa, dar n-am reusit s-o gasesc!
Avatar utilizator
roger-ius
 
Mesaje: 212
Membru din: Lun Dec 20, 2010 6:59 pm

Următorul

Înapoi la Case din lemn

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron