Izolatie acoperis

Acoperisuri, invelitori, tigla metalica, tigla ceramica, tigla beton, tot ce trebuie sa stii pentru a avea invelitoarea potrivita pentru casa ta!

Izolatie acoperis

Mesajde adrianx » Mie Feb 22, 2012 12:47 pm

Buna ziua, sunt fericitul posesor al unei mansarde locuibile, facuta prin transformarea podului casei, mi-am facut scara exterioara si toate utilitatile necesare unei locuinte zic eu decente, acum problema este ca nu am izolat-o suficient si ma refer la acoperis unde am folosit polistiren de 5 cm si vata de sticla tot 5 cm, acum as dori sa schimb ondulina, cu tigla metalica dar peste astereala as dori sa mai izolez cu un strat de polistiren de 5 cm, apoi folia si structura pt acoperis, va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat sau daca exista alte solutii fara a umbla pe interior la rigips. Va multumesc anticipat
Fişiere ataşate
PB130488.JPG
O poza cu fata casei
adrianx
 
Mesaje: 10
Membru din: Joi Feb 09, 2012 6:12 pm

Re: Izolatie acoperis

Mesajde roger-ius » Mie Feb 22, 2012 4:32 pm

Da, sunt cam putini acei 10 cm insumati de izolatie! Daca bine inteleg eu, te referi la faptul ca vrei sa izolezi peste astereala. Poti face asta si cred ca cel mai bine s-ar preta polistirenul extrudat. Se foloseste extrudatul si in locul scandurilor. Dezavantajul ar fi acela ca e mai scump decat expandatul, in schimb e impermeabil. Ar trebui sa te interesezi daca totusi in cazul tiglei metalice (care e mai usoara decat cea ceramica) nu poti folosi totusi si un polistiren expandat de densitate mai mare. Iar daca ai putea folosi expandat, ar fi bine sa pui macar vreo 8 cm (diferenta aia de 3 cm la pretul polistirenul nu e asa mare).
Avatar utilizator
roger-ius
 
Mesaje: 212
Membru din: Lun Dec 20, 2010 6:59 pm

Re: Izolatie acoperis

Mesajde petre67 » Joi Feb 23, 2012 11:05 am

adrianx scrie:... as dori sa schimb ondulina, cu tigla metalica dar peste astereala as dori sa mai izolez cu un strat de polistiren de 5 cm, apoi folia si structura pt acoperis, va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat sau daca exista alte solutii fara a umbla pe interior la rigips. Va multumesc anticipat


Intradevar, daca oricum ai de gand sa schimbi invelitoarea, este momentul cel mai bun sa suplimentezi si termoizolatia pana la nivelul de confort dorit. Daca deja ai o termoizolatie, cred ca si 5 cm de polistiren expandat sunt suficienti. Extrudatul este mult prea scump, iar un expandat cu densitate mare face fata.

Am o observatie insa, importanta zic eu: bariera de vapori o asezi intre astereala si polistiren! Iar deasupra polistirenului vine o folie care sa permita difuzia vaporilor spre exterior.

Uite de altfel, mai jos, indicatiile celor de la Austrotherm, pentru montajul termoizolatiei peste astereala, inclusiv o imagine explicativa:

Termoizolaţia montată peste astereală

In cazul acoperişurilor pe structuri uşoare, care nu au o inerţie termică ridicată, pentru a asigura un microclimat corespunzător în încăperile de dedesubt indiferent de anotimp, este necesară o grosime mai mare de material termoizolant.

În detaliul prezentat mai jos, se observă poziţionarea termoizolaţiei peste astereală, pentru a păstra un aspect mai rustic al mansardei (cu căpriorii la vedere). Se vor folosi plăci de polistiren cu rezistenţă mare la încărcări, iar la partea caldă a termoizolaţiei (la interior), peste astereală, se va poza o barieră împotriva vaporilor. La exterior, peste termoizolaţie, se va monta o folie de protecţie, hidroizolantă şi permeabilă la vapori, care va porni de la coamă şi va ajunge până la jgheaburi, pentru a proteja interiorul de posibile infiltraţii.
Imagine
Detaliu de coamă, cu strat de aer ventilat prin ţigle speciale
R'min = 5.00 [m2K/W]

1 - învelitoare țigle presate, ceramice sau din beton
2 - șipci de lemn, transversale pentru prindere țigle
3 - șipci de lemn longitudinale pentru fixare termoizolație
4 - strat de aer ventilat sub învelitoare
5 - membrană hidroizolantă permeabilă la vapori pentru protecția termoizolației
6 - șuruburi autofiletante pentru fixare șipci longitudinale
7 - barieră împotriva vaporilor
8 - astereală, scânduri de lemn fălțuite finisate (aparente)
9 - căpriori de lemn ignifugat, finisați, aparenți
10 - țiglă specială pentru ventilare
A1 - Austrotherm EPS® A150 sau A200

Se recomandă utilizarea unor învelitori uşoare, pentru a nu încărca structura de susţinere. Astereala şi căpriorii aparenţi se pot finisa în diverse moduri. Este foarte important să se asigure continuitatea termoizolaţiei de la faţadă la acoperiş, pentru a evita apariţia punţilor termice.
petre67
 
Mesaje: 211
Membru din: Vin Aug 06, 2010 10:48 pm

Re: Izolatie acoperis

Mesajde roger-ius » Joi Feb 23, 2012 11:46 am

petre67 scrie:Am o observatie insa, importanta zic eu: bariera de vapori o asezi intre astereala si polistiren! Iar deasupra polistirenului vine o folie care sa permita difuzia vaporilor spre exterior.



Toate bune si frumoase in documentatia celor de la Austrotherm. Doar ca fixarea polistirenului se face probabil doar cu niste suruburi sau dibluri, neputandu-se lipi, din moment ce ai folie peste astereala. Iar daca nu e lipit deloc, acele dispozitive de prindere ar trebui sa fie destul de dese. Ceea ce ar conduce la ceva punti termice.
Avatar utilizator
roger-ius
 
Mesaje: 212
Membru din: Lun Dec 20, 2010 6:59 pm

Re: Izolatie acoperis

Mesajde marcelb » Joi Feb 23, 2012 12:26 pm

roger-ius scrie:Toate bune si frumoase in documentatia celor de la Austrotherm. Doar ca fixarea polistirenului se face probabil doar cu niste suruburi sau dibluri, neputandu-se lipi, din moment ce ai folie peste astereala. Iar daca nu e lipit deloc, acele dispozitive de prindere ar trebui sa fie destul de dese. Ceea ce ar conduce la ceva punti termice.


Cred ca sunt neglijabile puntile termice create de acele suruburi autofiletante. Iar fixarea este mult mai sigura decat prin lipire. Acele suruburi fixeaza de fapt tot scheletul pe care urmeaza sa se aseze invelitoarea din tabla.
marcelb
 
Mesaje: 457
Membru din: Lun Ian 14, 2008 12:00 am

Re: Izolatie acoperis

Mesajde roger-ius » Joi Feb 23, 2012 4:51 pm

marcelb scrie:Cred ca sunt neglijabile puntile termice create de acele suruburi autofiletante. Iar fixarea este mult mai sigura decat prin lipire. Acele suruburi fixeaza de fapt tot scheletul pe care urmeaza sa se aseze invelitoarea din tabla.


Eu zic ca totusi are o logica faptul ca polistirenul in general se lipeste, iar diblurile asigura doar o fixare suplimentara. In cazul asta nu ai cum face, deci e bine cu suruburi :) S-ar putea ca pretul acelor suruburi sa nu fie chiar asa mic.
Oarecum in plus mi se pare si folia peste astereala. Daca tot pui o folie peste polistiren, aceeea ar trebui sa asigure impotriva apei. Iar daca aia nu asigura si ajunge apa la astereala, atunci acea folie e in plus.
Avatar utilizator
roger-ius
 
Mesaje: 212
Membru din: Lun Dec 20, 2010 6:59 pm

Re: Izolatie acoperis

Mesajde adrianx » Joi Feb 23, 2012 11:23 pm

Va multumesc mult pt raspunsuri eu ma gandeam daca ar fi bine ca greutatea sa nu apese pe polistiren sa vin cu bile de 5 pe 5 la 50 de cm adicaun rad de placi de polistiren sa vina incadrat de lemn ca sa prind sipca pt tabla tot de lemn ca sa nu folosesc holzsuruburi prea lungi si cred ca ar fi si mai bine fixata tabla,si dupa ar mai fi o problema ca trebuie sa scot si geamurile ca sa vina la fata cu acoperisul(velux),mentionez ca mansarda e locuita din 2008 dar cei drept cam pierde caldura in sensul ca de cand se stinge centrala daca afara sunt -10 grade se raceste destul de repede in casa
adrianx
 
Mesaje: 10
Membru din: Joi Feb 09, 2012 6:12 pm

Re: Izolatie acoperis

Mesajde petre67 » Vin Feb 24, 2012 9:41 am

Eu raman la ideea ca stratul de izolatie, adica polistirenul, trebuie sa ramana continuu, si fixat pe astereala de riglele prinse in suruburi autofiletante.
petre67
 
Mesaje: 211
Membru din: Vin Aug 06, 2010 10:48 pm

Re: Izolatie acoperis

Mesajde roger-ius » Vin Feb 24, 2012 10:17 am

Si eu cred ca in cazul de fata ar fi bine sa fie un strat de polistriren care sa acopere totul. In documentatia de mai sus se zicea de polistiren EPS 150 sau EPS 200. Materialele astea sunt deja foarte dense. Eu am facut termoizolatie cu EPS 80, si pot spune ca si acesta e destul de dens. Te puteai urca pe placi cu picioarele si doar se vedea conturul talpii. Eu zic sa vezi care e diferenta de pret dintre EPS 150 sau 200 si cel extrudat. Daca nu e foarte mare mergi pe extrudat. Sau poate nu e necesar sa pui tocmai EPS 200.
Si, in sensul celor de mai sus as mai aminti si ca unii isi pun sub incalzirea in pardoseala polistiren expandat. Sapa care se toarna peste, apasa uniform pe polistiren, deci nu are nicio problema. Ma gandesc ca acelasi lucru ar fi si cu zapada care ar ingreuna tigla de deasupra polistirenului.
Avatar utilizator
roger-ius
 
Mesaje: 212
Membru din: Lun Dec 20, 2010 6:59 pm


Înapoi la Sisteme de acoperisuri

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator