Gardul de tip traditional

Gardul de tip traditional

Mesajde hera » Sâm Aug 22, 2015 10:34 am

Unelte si materiale recomandate: sfoara, tarusi, vopsea tip spray sau creta pentru marcaje, fierastrau electric, poloboc (nivela, unelte pentru sapatul gropilor (harlet, masina electrica), lopata, ruleta pentru masuratori, ciment, nisip, pietris.).
Instructiuni de instalare:
Pasul 1: Verificam zona unde va fi instalat gardul pentru evetualele obstacole, cabluri si utilitati ingropate. Facem planificarea in teren pentru porti. Deschiderea dintre stalpi va fi calculata la dimensiunile portilor pe care le-am comandat, mai precis cu aproximativ 3-4 cm mai mare decit latimea efectiva a porii, pentru a face posibila instalarea feroneriei (balamale,incuietori). De exemplu daca comandam poarta de 1,20 m, deschiderea dintre stalpi trebuie sa fie de 1,24 m. Ne asiguram ca stalpii sunt montati drept si perfect aliniati. Luam in calcul si sectiunile de gard mai scurte. In aproape toate situatiile din teren, la final poate sa apara o sectiune de gard mai scurta decit cea care a venit standard. Aceasta situatie se poate corecta prin taierea la dimensiune a traverselor orizontale. Pentru situatia in care terenul este in panta, se pot folosi unelte ca pilele pentru a largi gaurile din stalp si pentru a permite astfel traverselor orizontale sa formeze un unghi mai mic de 90 de grade cu stalpul.
O alta varianta pentru terenul in panta este instalarea in trepte. Exista cazuri cand se doreste instalarea acestui tip de gard ca balustrada pe o terasa deja construita. Se pot achizitiona in acest caz bracheti pentru stalpi, care se monteaza in terasa (in beton sau in functie de ce material este terasa). Urmeaza ca stalpului sa-i fie taiata partea inferioara care urma sa intre in pamant si sa fie inserat pe brachetul instalat.
Pasul 2: Folosind tarusi si o sfoara, trasam o linie care va desemna linia viitorilor stalpi si gard. Folosind un stalp existent, il pozitionam pe sol la primul colt al liniei trasate.
Se pun tarusi de sustinere apoi se procedeaza la fel la fiecare colt. Sfoara de linie va determina nivelul la care va fii traversa inverioara pentru fiecare sectiune de gard.
Pasul 3: Folosind o ruleta si vopseaua tip spray sau alt tip de marcaj, se va parcurge toata linia si marca in urma masuratorii, locatia stalpilor de linie.
Pasul 4: Se inlatura sfoara pentru o perioada, lasand tarusii la locul lor. Cu ajutorul unei masini de sapat gropi sau manual se va sapa o groapa aproximativ circulara cu diametru de aproximativ 30 cm si adincimea de 60- 70 cm. Repetam procedura pentru fiecare stalp. Este deosebit de important ca adincimea gropii sa depaseasca nivelul de inghet la sol.
Pasul 5: Se reataseaza sfoara care marcheaza linia.
Pasul 6: Este recomandat din motive de rezistenta ca toti stalpii sa fie montati in beton. Se insereaza traversa inferioara in stalp. Se adauga pietris sau nisip peste mortar, in jurul stalpului in partea superioara a gropii. Se monteaza un distantier sub traversa inferioara pentru a mentine stalpul la inaltimea corecta. Se introduc toti stalpii in gropile sapate. Se va tine cont de faptul ca stalpii sunt de mai multe feluri, respectiv de linie, de corner si de capat, asta se poate determina in functie de gaurile pe care le au. Se verifica distanta dintre stalpi, daca sunt la aceeasi inaltime etc. Se tine stalpul in pozitie corecta (la o foarte mica distanta fata de sfoara de linie).
Se toarna foarte putin mortar la baza doar pentru a-l mentine in picioare, in acest moment putind fi inca ajustabil. Dupa ce se verifica inca o data ca stalpul este in pozitie corecta, se umple groapa cu mortar, lasandu-se circa 8-12 cm din partea superioara a gropii pentru a fi umpluta cu pamint, nisip, pietris. Se repeta operatiunea pentru toti stalpii cu mentiunea foarte importanta de a se instala traversa inferioara inainte de a se adauga mortar in jurul stalpului. Important: Exista si optiunea ca o parte din inaltimea stalpului sa fie umpluta la interior cu mortar si o insertie metalica pentru a-i spori rezistenta (mai ales la stalpii de porti). Daca nu se foloseste aceasta optiune este recomandat ca in fundul gropii sa existe nisip si pietris pentru a asigura drenajul apei care ar putea patrunde in interiorul stalpului, si pentru a evita inghetul acesteia in interior.
Pasul 7: Se insereaza traversele in stalpi, apoi se insereaza fiecare verticala prin partea superioara a traversei pina se securizeaza in traversa inferioara. Se pun capacele care se lipesc cu adeziv pentru PVC.
Pasul 8: Se lipesc toate capacele pentru stalpi, se curata fiecare stalp de resturile de mortar.

Instalarea gardului pentru terenuri in panta:

Varianta 1: Se folosesc stalpi terminali in locul celor de linie, gaurindu-se stalpul in partea opusa, sau se monteaza bracheti de sustinere in locul stabilit in urma masuratorii.
Varianta 2: Se folosesc stalpi fara gauri pe care se ataseaza bracheti de sustinere pentru traverse, in locurile determinate prin masuratori.
Important: Traversele vor trebui scurtate in cazul folosirii brachetilor pentru ca nu se mai insereaza in stalpi. Se instaleaza pe rind fiecare sectiune.
hera
 
Mesaje: 108
Membru din: Mie Ian 25, 2012 9:45 pm

Re: Gardul de tip traditional

Mesajde dordeduca » Dum Ian 27, 2019 5:23 pm

bune sfaturi, multumim de ele.
dordeduca
 
Mesaje: 19
Membru din: Vin Iun 29, 2018 11:10 am


Înapoi la Garduri si porti

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori