alex_tyu scrie:... un strat de vata minerala de 10 intre capriori+ un strat de 10 perpendicular pe capriori+ folie cu bule iar spatiul imi permite sa las un gol(am auzit de asa zisa perna de aer) dupa care sa mai vin cu inca un strat de vata minerala de 10
Sa nu cumva sa pui bariera antivapori dupa vreun strat de izolatie. Bariera de vapori se pune imediat dupa stratul de rigips, apoi straturile de vata! E f. important acest lucru. Migreaza umezeala de la interior spre exterior, intra in primul strat de vata si se loveste de folie si acolo ramane. Decat astfel pusa, e mult mai bine sa nu fie pusa folia deloc (se mai usuca vata in timp).
alex_tyu scrie: deci 30 cm material izolant care mi-ar iesi la pret undeva la 14-16 lei/mp...
nu as avea aceeasi izolatie termica si fonica cu 30 cm vata minerala decit 15cm vata bazaltica, tinand cont faptul ca la cost as iesi la un sfert din pret... bani cu care as mai amortiza costul gips-cartonului...
sau paote sa folosesc si 40cm vata mierala si tot ies la jumatate din pretul vatei bazaltice... dar are aceeasi eficienta???
In cele ce urmeaza ma refer mai mult la izolatia termica, dar cred ca e (partial) valabil si pt. izolatia fonica.
Eu, fara cea mai mica ezitare, as pune doar vata minerala de sticla. Este mult mai ieftina decat vata minerala bazaltica, iar coeficientul termic nu este mult mai prost. La vata minerala de sticla ai o conductivitate termica (W/mºK): 0.04, iar la cea bazaltica este de 0,037. Deci cu cei 30 cm ai izolatiei, formati exclusiv din vata minerala simpla ai o izolatie termica (si fonica) mult mai buna decat ai avea cu cei 15 cm de izolatie cu vata bazaltica. La diferente relativ mici ale coeficientului termic important e sa fie cat mai gros stratul izolator! Iar daca zici ca ai in plus si o "perna" de aer intre straturile de vata, deja te apropii de izolatia termica ideala. Un punct in minus al vatei minerale de sticla fata de cea bazaltica ar fi acela ca ea se taseaza mai usor, incearca deci sa tai putin la lat stratul de vata decat ai distanta dintre capriori, pana la urma asta e bine si pt. ca nu o sa ai goluri la margini. Daca asezi cat mai corect cele 3 straturi, chiar daca, sa zicem, in timp ar putea aparea mici goluri in izolatia unui strat, celelate 2 ar diminua mult acest dezavantaj. Alt punct in plus al vatei bazaltice este acela ca este mult mai rezistenta la foc. De asta se folosete si la cosuri de fum. Dar sa nu ne gandim la ce e mai rau
La final, daca ai o izolatie de 30 cm (plus perna de aer) nici nu stiu daca are rost sa mai cumperi folie cu bule. Daca nu e diferenta mare de pret ia-o, daca e scumpa iti ajunge si o folie de aluminiu simpla.
In concluzie e de preferat o izolatie mai groasa dintr-un material care e mult mai ieftin.