Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Alei, trotuare, cai de acces auto sau pietonale, pavaje, etc.

Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Mesajde Collins » Mar Ian 22, 2013 12:57 am

Buna ziua,

Am cateva intrebari legate de acoperirea suprafetei unei curti, este vorba de o suprafata de aproximativ 150 m2, traficul as zice ca este mediu, 5-7 masini normale pe zi plus poate 1 duba ceva mai mare, cam pe aici as aproxima traficul zilnic.
As dori sa stiu care este cea mai ieftina metoda de a acoperii aceasta curte, nu ma intreseaza foarte mult aspectul, imi este oarecum indiferent daca pun dale, beton, ciment, ciment amprentat, pietris etc.
Cel mai important aspect, din pacate, este pretul.
Momentan este ciment in curte, foarte vechi, dar care a rezistat bine in timp, acum din pacate trebuie neaparat schimbat avand in vedere ca ultimele doua ierni si-au spus cuvantul.

Va multumesc.
Avatar utilizator
Collins
 
Mesaje: 11
Membru din: Lun Ian 21, 2013 4:19 pm

Re: Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Mesajde marcelb » Mar Ian 22, 2013 10:32 am

Tinand cont ca ai un strat suport bun, cred ca ai iesi bine cu dale din beton montate pe un pat de nisip. Uite si o imagine cu o astfel de lucrare:

Imagine

Poti calcula un pret la dale de 30 lei/mp, mai ai nevoie de o masina de nisip (500 lei), rezulta un cost final in jur de 5000 lei, daca montezi singur dalele. Altfel, mai vine si manopera.

In cazul pietrelor naturale lipite peste stratul actual de beton, costurile sunt mai mari, atat pretul pietrei comparata cu dalele de beton, dar mai ai nevoie si de adeziv flexibil de exterior, iar montajul este mai anevoios. Dar ai un aspect mai natural si piatra e mai rezistenta decta betonul. Uite si cu piatra o lucrare:

Imagine

Daca torni un nou strat de beton, ar trebui armat, prevazute rosturi de dilatare, s-ar putea sa iesi mai ieftin, trebuie sa vezi cat de gros torni betonul si sa faci calculele.

Varianta cu pietris, chiar daca este cea mai ieftina, nu mi se pare practica. Iarna nu poti curata zapada, va fi plina de pietris, iar cand este noroi, se va lipi pietrisul de rotile masinilor. Pentru o curte fara acces auto poate fi insa perfect. Si nu arata rau, uite un exemplu:

Imagine

Mai multe idei pentru amenajarea ieftina a unei curti gasiti in articolul Idei ieftine si ingenioase pentru a acoperi suprafata unei curti.
Ultima oară modificat de marcelb pe Dum Iun 12, 2016 8:49 am, modificat de 5 ori în total.
marcelb
 
Mesaje: 457
Membru din: Lun Ian 14, 2008 12:00 am

Re: Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Mesajde Collins » Mar Ian 22, 2013 1:52 pm

Buna ziua,

Va multumesc pt raspunsul prompt, problema este ca, cimentul din curte ar trebui spart in totalitate si scoasa toata curtea la acelasi nivel, ridicat canale, etc, ce este acum nu se poate folosi fiind spart, crapat, in anumite locuri chiar nu mai este deloc ciment, ci pamant.
Nu prea am cum sa pun direct peste, un pat de nisip si dupa dale pt ca ar insemna sa fie tot valurit si total inestetic.
Imi pare rau, nu am spus eu toate problemele din prima, asadar, avand in vedere situatia, ce solutii exista?
De exemplu, daca as cimenta iarasi tot, ce pret ar avea?

Mentionez ca suprafata nu este de 150 ci de 110 maxim, am gresit eu calculele initial.


Va multumesc si imi cer scuze pt postul initial, incorect.
Avatar utilizator
Collins
 
Mesaje: 11
Membru din: Lun Ian 21, 2013 4:19 pm

Re: Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Mesajde spaceman » Mar Ian 22, 2013 4:36 pm

Collins scrie:De exemplu, daca as cimenta iarasi tot, ce pret ar avea?

Mentionez ca suprafata nu este de 150 ci de 110 maxim, am gresit eu calculele initial.


Daca nu te avantajaza folosirea dalelor de beton si vrei sa torni un strat de beton se poate aproxima pretul. Sa zicem ca torni un beton armat de 10 cm grosime. Nu mai stiu exact preturile la beton la ora actuala (care pot sa difere cat de cat si in fc. de oras), dar cautand pe net am dat peste oferta asta: http://www.rodev.ro/preturi-beton-pret- ... nsport.htm
Deci un mc de B250 (care cred ca e ok pt. ce vrei tu) e 275 lei/mc. La o grosime medie de 10 cm a stratului de beton, pt cei 110 mp ai curtii ai nevoie de putin peste 10 mc beton. Adaugand inca vreo 11 plase sudate (cu grosimea de 6 mm si ochiuri de 10x10 cm) iti mai creste pretul cu vreo 1600-1700 lei (la asta am aproximat, nu stiu pretul exact). Deci 2750+1700=4450 lei. Plus manopera. Poti iesi ceva mai ieftin daca prepari in regie proprie betonul. Daca socotesti insa costul suplimentar al manoperei, diferenta se atenueaza destul de mult. Pe langa asta trebuie sa-ti gasesti mesteri responsabili.
Mai poti consulta un specialist daca e suficienta grosimea de 10 cm a betonului. Pentru ce trafic ziceai ca va fi eu cred ca ar fi in regula.
Avatar utilizator
spaceman
 
Mesaje: 53
Membru din: Mar Feb 01, 2011 1:13 pm

Re: Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Mesajde petre67 » Mar Ian 22, 2013 7:31 pm

Daca esti nevoit sa spargi stratul actual de beton eu te sfatuiesc ca dupa ce l-ai spart sa imprastii bucatile maruntite cat mai uniform pe toata suprafata (poate nu chiar toata cantitatea, depinde care este nivelul actual si care vrei sa fie nivelul final), aduci un compactor (de preferinta un cilindru compactor, in cel mai rau caz merge si un mai compactor) si compactezi foarte bine spartura de beton in pamant.

Astfel castigi de doua ori: scapi de spartura de beton (a carui transport costa) si, in plus, ai un strat suport foarte bun pe care sa vii cu betonul proaspat sau cu dalele, dupa cum decizi. Pe pamantul proaspat degeaba torni beton, chiar daca-l armezi, in cativa ani ajunge sa fie tot valuri, asa cum ai patit cu betonul actual.

In mod normal iti recomandam sa compactezi piatra concasata, dar cum tu ai acele sparturi de beton, ar fi pacat sa nu le folosesti.

Dupa cum ti-au calculat si ceilalti membri ai forumului, intre beton armat si dale de beton pe pat de nisip nu vor fi diferente de costuri prea mari.
In cazul dalelor ai avantajul ca le mai poti inlocui in timp pe cele uzate, fara a afecta estetic restul pavajului. Incearca totusi sa iei niste dale bune, de la producatori consacrati, sa nu se sfarme dupa 1-2 ani. Cred ca acum ar fi o perioada foarte buna sa negociezi/achizitionezi dalele, nu prea au vanzari si s-ar putea sa obtii discounturi. Producatori recomandati: STAR STONE, SEMMELROCK, Gabbata, Elis.
petre67
 
Mesaje: 211
Membru din: Vin Aug 06, 2010 10:48 pm

Re: Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Mesajde Collins » Mar Ian 22, 2013 11:30 pm

Va multumesc pt raspunsuri, apreciez calitatea lor si faptul ca sunteti foarte informati.

Ideea cu imprastierea si compactarea resturilor de ciment este foarte buna intr-adevar, nu mi-a trecut prin minte.
Singura problema pe care o vad, desi nu ma pricep foarte bine, este faptul ca pretul aducerii compactorului si serviciului prestat de el sa nu fie la fel de mare sau aproape la fel ca si transportul ramasitelor la un loc special amenajat.
Pana la urma se pare ca fara aproximativ 10000 lei nu am cum sa scap, avand in vedere complexitatea lucrarii si marimea spatiului si a faptului ca nu am cum sa le pun eu singur sau sa-mi fac eu betonul, neavand niciun fel de cunostinte in domeniu.
Ce parere aveti de acoperirea curtii cu un strat de bitum, cred ca asa se numeste, ma refer la acel beton negru care se pune si pe strada, am primit la un moment dat o oferta de la niste muncitori care turnau pe strada mea, undeva pe la 7000 lei, pt toata lucrarea, bine...cum stim toti, nu ai ce baza sa-ti pui in ei nici pe partea de calitate a lucrarii cat nici pe partea de suma finala, care probabil ca ajunge tot la 10000 lei, avand in vedere felul in care sunt muncitorii la noi.

Astept in continuare si alte sfaturi sau pareri si va multumesc inca o data pt raspunsurile de pana acum.
Avatar utilizator
Collins
 
Mesaje: 11
Membru din: Lun Ian 21, 2013 4:19 pm

Re: Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Mesajde petre67 » Mie Ian 23, 2013 8:36 am

Si asfaltul acela este o solutie, insa obligatoriu si acesta se toarna pe un suport foarte bine compactat de piatra sparta, sau ramasitele tale de beton.
Incearca sa negociezi cu cei care s-au oferit sa-ti toarne asfaltul sa includa in pret si compactarea stratului suport, este foarte probabil sa aiba utilajele necesare. Altfel, pamantul de sub asfalt va lucra si vei constata ca ai aruncat banii. Oricum, muncitorii respectivi daca ar avea bun simt te-ar preveni de acest lucru, insa te poti astepta si doar sa vrea sa faca lucrarea, sa ia banii, fara sa le pese cat va tine lucrarea.

Un cilindru compactor este intradevar mai greu de inchiriat/transportat, dar un mai compactor cred ca gasesti de unde sa-l inchiriezi cu 100 lei/zi. Ar trebui sa-ti ajunga o zi, doar sa ai si persoana care sa-l manuiasca, de preferinta cineva care a mai facut asa ceva.
petre67
 
Mesaje: 211
Membru din: Vin Aug 06, 2010 10:48 pm

Re: Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Mesajde roger-ius » Mie Ian 23, 2013 11:04 am

Collins scrie:Pana la urma se pare ca fara aproximativ 10000 lei nu am cum sa scap, avand in vedere complexitatea lucrarii si marimea spatiului ...


Daca problema cea mai importanta e pretul eu zic sa nivelezi suprafata curtii, si pe langa sfaramaturile din vechiul beton mai aduci niste balast, si compactezi cu un mai compactor. Eu am facut o perna de balast pe care am pus casa. La acea suprafata iti ajung 30 mc de material. Acei 30 cm de balast care or sa acopere curtea, in urma compactarii devin aproximativ 25 cm. Deci pana in 1000 de lei cheltui cu materialul. Un mai compactor il inchiriezi si platesti manopera unui muncitor 1, maxim 2 zile de lucru. Eu am compactat perna de balast cu compactoare mari de 13 to (din acelea folosite la drumuri) care m-au costat insa 120 lei/ora (cu tva cu tot). E important sa nu depasesti 30 cm cu stratul de balast care urmeaza a fi compactat. Daca depasesti sau daca in unele locuri va fi mai gros, trebuie sa mergi cu straturi de compactare (pui 30 cm, compactezi, alti 30 cm, iar compactezi). Daca stratul e mai gros nu se compacteaza bine. In loc de balast mai poti folosi si piatra sparta, cu colturi, dar aia e ceva mai scumpa. La cantitatea aia mai dai cateva sute de lei in plus, deci nu e mare problema.
Si pe langa cele pomenite mai chletui ceva si cu un utililaj care sa-ti imprastie materialul prin curte. Maxim 2-3 ore de lucru zic eu.
Daca e corect executata lucrarea, deci bine compactata piatra sau balastul, ar trebui sa obtii in final o suprafata tare si rezistenta. Evident n-o s-o poti matura la fel de comod ca si pe una construita din beton, dale sau asfalt si nici estetic nu se va ridica la inaltimea alora, dar si cheltuila ta va fi alta. Depinde de ce pretentii ai si cati bani esti dispus sa aloci.
Avatar utilizator
roger-ius
 
Mesaje: 212
Membru din: Lun Dec 20, 2010 6:59 pm

Re: Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Mesajde Collins » Vin Ian 25, 2013 6:27 pm

Va multumesc pentru toate raspunsurile, voi urma cateva dintre sfaturile voastre cu siguranta.
Are cineva idee unde pot gasi piatra cubica ceva mai ieftina? Sau macar formatul de piatra cubica doar ca din alt material, ciment sau beton, nu trebuie neaparat granit sau piatra de un anumit fel.
Poate chiar o recomandare de firma care s-ar ocupa de asa ceva, vreau sa evit pe cat posibil vesnicile probleme cu meseriasii nostri.

Multumesc.
Avatar utilizator
Collins
 
Mesaje: 11
Membru din: Lun Ian 21, 2013 4:19 pm

Re: Mod ieftin de a acoperi suprafata unei curti

Mesajde marcelb » Vin Ian 25, 2013 7:50 pm

Collins scrie:Are cineva idee unde pot gasi piatra cubica ceva mai ieftina? Sau macar formatul de piatra cubica doar ca din alt material, ciment sau beton, nu trebuie neaparat granit sau piatra de un anumit fel.
Poate chiar o recomandare de firma care s-ar ocupa de asa ceva, vreau sa evit pe cat posibil vesnicile probleme cu meseriasii nostri.
Multumesc.


Ne spui din ce oras/judet esti? Degeaba stiu eu o firma in Bihor daca tu esti din Galati...
Eu am pavat curtea cu dale din beton, pornisem initial ca si tine, pe ideea de piatra cubica. Cea din piatra naturala era insa foarte scumpa si nici n-am gasit in regiunea mea cine sa aiba asa ceva.
La mine a fost o lucrare mai grea, fiind terenul in panta. A fost de sapat, de facut drenaje, rigole etc. Dar a iesit bine, am lucrat cu o firma care se ocupa doar cu astfel de lucrari, ei mi-au livrat si materialele, fiind distribuitori zonali ai unui producator de pavaje.

Daca ramai pe piatra cubica, poti incerca si ofertele de aici: oferte piatra cubica.

De aratat arata foarte bine, uite si o imaginie care mie mi-a placut mult, aici piatra cubica pare montata in ciment:

Imagine
Ultima oară modificat de marcelb pe Vin Ian 30, 2015 5:53 pm, modificat 1 dată în total.
marcelb
 
Mesaje: 457
Membru din: Lun Ian 14, 2008 12:00 am

Următorul

Înapoi la Alei, cai de acces

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori