Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din casa

Idei si sfaturi pentru a avea o casa curata cu cat mai putin efort!

Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din casa

Mesajde hera » Joi Apr 12, 2012 11:04 am

Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din casa

Intretinerea unei case presupune multa responsabilitate si atentie din partea persoanelor care se ocupa de aceasta activitate. Este necesar ca pentru a avea o casa curata si improspatata sa acordam atentia cuvenita tuturor suprafetelor din casa. Trebuie sa folosim pentru fiecare in parte produse speciale, sa urmam instructiunile de folosire pentru a evita degradarea sau chiar distrugerea treptata a lor.
Pentru curatarea mobilei, ferestrelor, parchetului si a celorlalte componente care se intalnesc intr-o casa se pot folosi atat substante destinate fiecarei suprafete in parte, achizitionate din comert, cat si produse naturale, intalnite de obicei in casa omului, care te vor ajuta sa economisesti spatiu si bani. Depinde de tine cat esti dispus sa investesti in intretinerea casei tale.
1. Curatarea mobilei. Daca doriti ca mobila sa arate bine si sa obtina o stalucire naturala este indicat sa faceti urmatoarele lucruri: stergeti praful de pe mobila cu o carpa usor umezita, apoi cu una uscata. Dupa aceea, suprafata se acopera cu ceara pentru mobila si se sterge din nou cu o carpa, pentru stralucire. Daca mobila respectiva are nevoie de o ingrijire mai speciala, adica trebuie lustruita mai bine, se foloseste un produs special, cu care se acopera mobila, se lasa sa actioneze in jur de 30 de minute, apoi se sterge cu un prosop curat. Pentru o stalucire mai mare, la sfarsitul acestei activitati se poate folosi chiar vata cu care se sterge intens mobila.
Tapiteria pieselor de mobilier trebuie si ea curatata. Praful acumulat se poate scoate cu o perie sau acoperind obiectul respectiv cu un cearsaf umed, dupa care se foloseste batatorul. Cand cearsaful se imbiba de praf el este curatat si folosit din nou, pana iese tot praful. Mobilierul din piele este indicat sa se curate macar o data pe saptamana folosind o carpa de lana si un albus de ou batut spuma. Dupa ce a fost stearsa cu acestea, pielea va redeveni stralucitoare.

2. Stergerea ferestrelor. Stersul ferestrelor nu va mai fi o activitate foarte dificila pentru dumneavoastra daca va veti crea propria substanta de curatat, folosind in cantitati egale otet alb si apa, pe care trebuie sa le amestecati, dupa care sa adaugati si un pic de sapun lichid. Puteti curata petele de grasime de pe geamuri amestecand 600 de mililitri de apa cu doua linguri de soda. Daca geamurile sunt din plastic nu folositi produse cu amoniac pentru ca ele vor deveni opace. Atunci cand stergeti geamurile, pe o parte stergeti vertical si pe cealalta orizontal, pentru a vedea urmele care raman. Jaluzelele se pot curata daca le veti sterge cu bucati de paine proaspata.

3. Ingrijirea tapetului de pe pereti. Este necesar sa aspirati mereu tapetul pentru a-l mentine curat. Iar daca doriti o curatare mai buna a acestuia puteti folosi urmatoarele sfaturi: stergeti murdaria lasata de mobila, urmele de grasime sau alte pete, amestecand apa si bicarbonat de sodiu, cu care acoperiti tapetul, lasati sa actioneze 10 minute, dupa care stergeti cu o carpa umeda. Daca materialul tapetului este lucios sau matasos puteti folosi, pentru curatarea lui, un amestec de 600 de ml de apa, 100 ml de otet alb si 25 de gr de bicarbonat de sodiu. Petele de grasime se mai pot curata si daca acoperiti tapetul cu o foaie de sugativa, peste care se trece cu fierul de calcat incalzit.

4. Curatarea parchetului. Daca vreti sa prelungiti viata parchetului dumneavoastra nu va folositi de orice solutie de curatat care va iese in cale. Este bine de stiut ca nu trebuie folosite in nici un caz produsele pe baza de amoniac. Daca aveti acasa un parchet din lemn exotic, nu il curatati niciodata cu apa sau detergent lichid pentru ca riscati sa va treziti cu el umflat. Folositi ceara de parchet, pe care o lustruiti pentru mai multa stralucire. Daca ceara este costisitoare, aveti la indemana uleiul de in, un bun inlocuitor. Pentru a curata parchetul de praf aspirati bine, iar pentru alte pete stergeti cu o carpa moale, pentru a evita zgarierea lui. Petele de grasime ies cu benzina. Dupa un timp, parchetul isi pierde stralucirea, el necesitand o relacuire. Cereti parerea unui specialist inainte de a face acest lucru.

5. Ingrijirea pardoselii. Se pare ca si in acest caz amestecul de apa in combinatie cu otetul reprezinta un bun curatator. Pardoselile din ceramica si gresie nelustruite isi recapata aspectul natural daca folositi acest amestec, iar cele din dale de piatra se curata cu o solutie facuta dintr-un litru de apa si doua linguri de soda. Nu va folositi de sapun, deoarece piatra devine alunecoasa.

6. Linoleumul. Se curata prin spalarea cu un detergent natural diluat, iar urmele care raman dupa aceea se freaca cu un burete din sarma fina imbibat cu esenta de terebentina. Dupa aceea se sterge cu o carpa umeda.

7. Curatarea gresiei si a faiantei. Aceste tipuri de pardoseli sunt foarte practice si de efect si, in plus, nu necesita o curatare foarte deasa in comparatie cu altele. Intretinerea lor nu este foarte dificila si nu nici nu trebuie lustruite sau lacuite. Totusi, pentru a le pastra asa cum trebuie, au nevoie de atentia cuvenita. Pentru inlaturarea prafului folositi aspiratorul, dupa care spalati placile ceramice cu detergent special creat pentru acestea. Nu uitati sa clatiti pentru a evita alunecarea si stergeti dupa cu o carpa uscata. Daca rosturile s-au murdarit, cominati clor si apa, turnati pe placi si lasati sa actioneze in jur de 5 minute, apoi clatiti cu multa apa si stergeti excesul.

8. Ingrijirea covoarelor si mochetelor. Sunt utile si calduroase si se prezinta intr-o mare varietate de culori, materiale si forme. Insa ele trebuie intretinute cat mai bine, pentru a putea sa ne bucuram de ele cat mai mult timp. Mocheta trebuie, in primul rand, aspirata foarte bine cu un aspirator cu perie. Nu este bine sa mergeti in picioarele goale pe mocheta, deoarece, in timp, ele lasa urme care se vor vedea urat, patand mocheta. Folositi papuci moi sau sosete. Daca vreti sa o spalati, incercati detergentul pe o portiune mai putin vizibila, pentru a vedea cum reactioneaza detergentul respectiv. Curatati-o intai de praf, apoi, pentru a scoate petele, incercati o solutie formata din apa si detergent de geamuri sau de vase. Atunci cand se pateaza mocheta, turnati imediat apa minerala. Va va ajuta sa scoateti mult mai usor pata respectiva. Covoarele se aspira bine, iar atunci cand se doreste o curatare mai aprofundata se bat bine si se intind pe o teresa pentru a fi spalate cu detergenti speciali. Daca dorim sa improspatam culorile, se freaca covorul cu o carpa de bumbac muiata intr-o solutie formata din 2/5 terebentina si 3/5 apa. Petele de cafea sau ceai ies cu un amestec de apa calduta si glicerina, cele de grasime se scot folosind fierul de calcat incins peste o coala de hartie, iar petele de alcool se scot cu apa si detergenti.
hera
 
Mesaje: 108
Membru din: Mie Ian 25, 2012 9:45 pm

Re: Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din

Mesajde lorec » Vin Apr 13, 2012 11:19 pm

Eu prefer sa folosesc substantele speciale din comert. Stiu ca e mult mai ecologic sa folosesc pe cele facute in casa, dar din lipsa de timp prefer sa le cumpar. Imi place sa diluez clor pt gresie cu cif
lorec
 
Mesaje: 53
Membru din: Mie Ian 26, 2011 10:31 am

Re: Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din

Mesajde Lolytaa » Joi Mai 03, 2012 5:52 pm

In bucatarie, oricat de ordonata ai fi, tot vei avea de-a face cu depuneri de murdarie, fie ca este vorba de vase sau suprafete mai mari. Produsele gasite in comert sunt foarte bune, dar de multe ori contin prea multe chimicale. In plus, uneori pur si simplu nu ai timp sa te duci la magazin si trebuie sa te descurci cu ce gasesti prin casa.

Se poate intampla si ca cea mai puternica solutie sa nu gaseasca rezolvarea pentru un anumit tip de pata sau murdarie. De aceea, MSN iti ofera cateva alternative.

Folie de aluminiu pentru curatat vase de sticla

Pentru a curata resturile de pe o tava de sticla, foloseste folie de aluminiu ramasa dupa ce ai impachetat un sandvis. In acest fel vei recicla aluminiul si va functiona la fel de bine cum ar fi facut-o un burete de vase.

Ceara de masina pentru a lustrui chiuveta

Poti sa lustruiesti chiuveta, faianta si chiar usile cabinei de dus cu acest produs care va lasa un strat protector intre suprafata obiectului si apa. Astfel vor fi evitate depunerile de sapun.

Creta pentru lustrul tacamurilor

In sertarul cu tacamuri pune cateva bucati de creta care vor absobi umezeala si le vor pastra stralucitoare.

Spray pentru a curata suportul de lumanare

Daca vrei sa ai o cina la lumina lumanarilor, dar sa poti pastra apoi suporturile de lumanari curate, presara putin spray inainte sa le aprinzi. Astfel, ceara cazuta se va curata foarte repede.

Laveta pentru fierul de calcat

O laveta poate functiona foarte bine... mai mult
Lolytaa
 
Mesaje: 2
Membru din: Sâm Noi 26, 2011 9:39 pm

Re: Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din

Mesajde fashionhm » Sâm Mai 05, 2012 6:53 am

Se tamponează locul pătat cu un burete umed înmuiat într-o soluţie de apă cu sare ( 2 linguri de sare la 100 ml de apă) până ce pata iese. Dacă nu reuşiţi să o dovediţi cu soluţia de sărată puneţi o picătură de detergent de vase pe pată, frecaţi bine şi apoi clătiţi cu apă [...]

Cum faci să stălucească obiectele de argint? Le freci cu un cartof
Sau
Dacă puneţi tacâmurile de argint într-o oală, peste o folie de aluminiu şi turnaţi deasupra apă clocotită, după 30 de minute vor străluci ca noi.


Pentru a îndepărta moliile atârnaţi în dulapuri săculeţi de pânză în care aţi pus coji de portocale.

Luciul iniţial al podelelor vopsite poate fi obţinut dacă sunt unse cu ulei de in în care se adaugă doua albuşuri de ou bătute spumă. A doua zi frecaţi cu o cârpă uscată.


Sarea poate fi folosită ca înălbitor pentru perdele. Dizolvaţi o cană de sare fină, împreună cu detergentul, în apa de spălat. :mrgreen:
fashionhm
 
Mesaje: 4
Membru din: Sâm Mai 05, 2012 6:43 am

Re: Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din

Mesajde RamoDancea_26 » Vin Mai 18, 2012 10:07 pm

Putem să ne întoarcem la obiceiurile dinaintea apariției produselor de curățenie sofisticate, în favoarea produselor naturale pe care le foloseau înainte bunicii noștrii. Aceste produse sunt inofensive atât pentru noi cât și pentru mediu, sunt ușor de găsit și foarte accesibile ca preț. Pe lângă aceste beneficii, produsele naturale nu provoacă alergii, nu sunt toxice și nici otrăvitoare pentru mediu(bicarbonatul de sodiu, oțetul, lămâia, sarea, uleiul de măsline).
RamoDancea_26
 
Mesaje: 8
Membru din: Sâm Ian 29, 2011 2:55 pm

Re: Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din

Mesajde angyciobanu » Lun Mai 21, 2012 3:39 pm

Daca te ocupi doar de curatenie poti sa prepari si singura unele produse, dar cand mai ai si un pitic sub supraveghere, poate si serviciu, este mai comod sa pulverizezi produsul cumparat, sa astepti cateva minute si apoi sa curati suprafata respectiva.
angyciobanu
 
Mesaje: 91
Membru din: Mar Mar 08, 2011 11:35 pm

Re: Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din

Mesajde elenaanca » Mie Mai 23, 2012 10:06 am

In legatura cu stergerea ferestrelor, asa este cum a specificat si hera, daca ne cream propria noastra solutie de curatat.
Hera foloseste otet, apa si sapun lichid, iar eu folosesc apa pina se umple recipientul, lichid de vase cat 2 boabe de fasole si o lingurita de detergent, pentru a sterge praful si condensul care lasa urme de murdarie pe ferestre. La urma se clatesc cu apa curata si se sterg pentru a vedea daca au mai ramas urme.
Sper sa va foloseasca si solutia mea.
elenaanca
 
Mesaje: 1
Membru din: Mie Mai 23, 2012 9:41 am

Re: Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din

Mesajde alelove » Mie Noi 07, 2012 3:58 am

Eu am curatat mereu tacamurile din argint intr-o solutie in care am pus bicarbonar, ies superbe intr-un timp scurt.
alelove
 
Mesaje: 7
Membru din: Lun Noi 22, 2010 12:00 am

Re: Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din

Mesajde elena_herascu » Mar Ian 29, 2013 5:30 pm

Desi solutiile din comert sunt foarte avansate si din ce in ce mai specializate, intr-adevar si eu ma numar printre cele care prefera sa foloseasca solutii preparate in casa din ingrediente naturale. Pana la urma, bunicile noastre nu cred ca aveau la indemana toate produsele oferite azi de piata detergentilor.
elena_herascu
 
Mesaje: 1
Membru din: Mar Ian 29, 2013 5:23 pm

Re: Sfaturi practice in curatarea diferitelor suprafete din

Mesajde Rascanu » Mie Ian 30, 2013 12:36 pm

Cate lucruri noi pe care nu le stiam, o sa pun in practica mai ales cea cu solutia de curatat geamuri, va multumesc pentru sfaturi!!
Rascanu
 
Mesaje: 1
Membru din: Mie Ian 30, 2013 12:32 pm

Următorul

Înapoi la Curatenia casei

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron