Pagina 1 din 2

Conservarea castravetilor

MesajScris: Joi Iul 26, 2012 1:25 pm
de muschu
Pana anul acesta am avut in mica noastra gradina de legume doar castraveti pentru consumul imediat. Anul acesta insa am semanat mai multi si acum trebuie sa ma gandesc la conservarea lor.
Voi ce metode de conservare si ce condimente folositi? Multumesc!

Re: Conservarea castravetilor

MesajScris: Mar Aug 14, 2012 9:03 am
de smarald_eufro
Castraveti in otet

5 kg castraveciori
1 litru otet 9 grade
2 litri apa
6 linguri sare
6 linguri zahar
4 foi dafin
1 lingurita cimbru
1 lingurita marar
1 lingurita frunze telina
1 lingurita boabe piper

Castravetii alesi cam de aceeasi dimensiune sa fie cat mai mici,se vor spala si se vor sterge de apa cu o carpa curata. Toate ingredientele de mai sus se vor pune intr-o oala la fiert timp de 10 minute,dupa care se toarna fierbinte peste castravetii asezati in borcane (cca 800 gr) dupa care se leaga la gura cu celofanul udat in 3 straturi sau se pun capacele cu ghivent.Se vor tine intr-un loc racoros si foarte bine aerisit.
Spor la treaba si pofta buna ! :P

Re: Conservarea castravetilor

MesajScris: Mar Aug 14, 2012 9:31 am
de muschu
Multumesc pentru reteta. Nu vad intre ingrediente hreanul sau boabele de mustar, pe care retin ca mama le folosea. Chiar nu sunt necesare?

Re: Conservarea castravetilor

MesajScris: Mar Aug 14, 2012 10:08 am
de smarald_eufro
Hreanul se pune de obicei doar la saramura rece, iar mustarul este o alternativa la fel ca si usturoiul.

Re: Conservarea castravetilor

MesajScris: Mar Aug 14, 2012 12:10 pm
de muschu
smarald_eufro scrie:Hreanul se pune de obicei doar la saramura rece, iar mustarul este o alternativa la fel ca si usturoiul.


Multumesc inca o data. Cred ca o sa incerc atat reteta cu otet, cat si cea cu saramura. Stii cumva ce concentratie trebuie sa aiba sarea in saramura pentru castraveti/muraturi?

Re: Conservarea castravetilor

MesajScris: Mie Aug 15, 2012 8:52 pm
de smarald_eufro
Trebuie sa fie neaparat sare mare neiodata.
Se pune o lingura cu varf la un litru de lichid.

Re: Conservarea castravetilor

MesajScris: Mie Aug 15, 2012 9:49 pm
de muschu
smarald_eufro scrie:Trebuie sa fie neaparat sare mare neiodata.
Se pune o lingura cu varf la un litru de lichid.


Multumesc! Voi reveni la iarna sa-ti spun cum mi-au iesit castravetii cu retetele tale!

Re: Conservarea castravetilor

MesajScris: Mie Aug 15, 2012 10:24 pm
de smarald_eufro
Eu am foarte multe retete in carti de bucate sau primite de la diverse persoane.
Cate bordeie, atatea obiceie! Nu stiu cum se face ca de multe ori mai adaug sau mai renunt la anumite condimente si in final iese foarte bine. De fapt totul (ma refer la retetele culinare) s-a nascut din intamplare, greseala sau improvizatie. Daca legumele sau fructele sunt proaspete si sanatoase (fara chimicale) nu are cum sa ramana nemancate indiferent prin ce metoda le-ai conserva. Spre exemplu in zilele noastre nici nu-ti prea convine sa mai umpli camara cu muraturi atata timp cat le gasesti gata preparate in comert fara prea multa bataie de cap si timp sau bani aruncati pe produsele asa zise ecologice. Dar, daca stai la curte este cu totul altceva !
Mai vorbim....... :arrow:

Re: Conservarea castravetilor

MesajScris: Joi Sep 13, 2012 1:35 am
de costrask
Problema e ca nu tin foarte mult castravetii in saramura asa ca ori nu pui multi ori consumi la greu :oops:

Re: Conservarea castravetilor

MesajScris: Joi Sep 13, 2012 2:30 pm
de smarald_eufro
Mie imi plac castravetii murati in saramura cu otet, dar nici cei cu sare nu-i refuz, mai ales ca din acestia pot face si mancare. La fel si din gogonele murate.