Exista oare materiale ecologice pentru constructii ?

Sa construim ecologic, folosind materiale ecologice

Exista oare materiale ecologice pentru constructii ?

Mesajde smarald_eufro » Joi Aug 16, 2012 4:58 pm

O casa se construieste in principal din urmatoarele materiale de constructii: lemn, ciment, caramida, nisip si pietris, etc.
Dupa ce ridicam o casa avem nevoie de finisaje, usi si ferestre, acoperis si sisteme de incalzire, iluminat,etc.
Intrebarea mea este: "Exista materiale de constructii ecologice ?"
Daca da, din ce sunt confectionate ? Dati exemple !
Va multumesc.
smarald_eufro
 
Mesaje: 18
Membru din: Mar Ian 31, 2012 8:00 pm

Re: Exista oare materiale ecologice pentru constructii ?

Mesajde muha_huma » Joi Aug 16, 2012 9:33 pm

Eu zic ca un material de constructii ecologic ar fi caramida de argila si paie, uscata la soare.
Un altul ar fi canepa, folosita la termoizolatii.

Lemnul eu nu-l consider material de constructii ecologic, atata timp cat se taie padurea pentru obtinerea lui. La fel, obtinerea otelului, a cimentului, a caramizilor arse se face consumand energie poluatoare.
muha_huma
 
Mesaje: 132
Membru din: Mie Aug 11, 2010 9:30 am

Re: Exista oare materiale ecologice pentru constructii ?

Mesajde roger-ius » Vin Aug 17, 2012 1:53 pm

Fiind in asentimentul lui muha_huma si eu as impartii in doua categorii materialele ecologice: cele care respecta criteriile ecologice si in tipul fabricatiei lor cat si dupa aia, si cele care sunt ecologice prin natura lor, dar care in procesul de obtinere nu au mai respectat intru totul criteriile ecologice. Pt. exemplificare se pot mentiona in aceasta a 2-a categorie caramida (in timpul arderii consuma energie), lemnul (material ecologic dar distrugem natura facandu-l material de constructie), etc.

Plecand de la cele doua premize devine relativ greu de incadrat un material in categoria "eco". O casa de caramida, construita si finisata cu materiale traditionale poate sau nu fi considerata ecologica.

Am incercat si eu la un mom dat sa-mi imaginez o casa ecologica. Chiar din start trebuia sa fac un mic rabat de la principiu: fundatia trebuie realizata din beton. Pentru o casa mai mica, pe un nivel sau doua, se poate lua in calcul varianta fundatiei din piatra dar iese mai scumpa (daca nu cumva stai la poalele unui munte pietros). Peretii ar fi realizati din caramizi din pamant (cum se pomenea mai sus). Daca nu obtii aceasta caramida din demolari, producerea ei poate costa mai mult decat daca ai cumpara caramida din ceramica arsa din depozite. Inca se mai gasesc pe la noi grajduri sau case vechi construite astfel. Ar trebui ca aceasta caramida din pamant nears sa aiba o grosime de cel putin 50-60 cm (si pt. izolatie termica si pt. rezistenta). S-ar putea face chiar o structura pe cadre de beton, "pamantul" sa fie doar umplutura.
Un acoperis ecologic am putea obtine daca l-am realiza din stuf. Greu de intretinut insa. Pe termen lung ar presupune costuri mai mari decat un acoperis realizat cu tigla ceramica. Ca material termoizolant se poate folosi canepa (cea tratata costa mai mult decat vata minerala) sau lana de oaie. In contextul actual lana de oaie o obtii gratis (se bucura crescatorii ca nu mai trebuie ei sa-i dea foc). Nu stiu inca cat efort fizic si financiar trebuie depus pt. tratarea ei. Daca nu e tratata moliile o distrug intru-un timp relativ scurt.
Nu stiu la o casa din asta ecologica cum ar trebui realizat un sistem de incalzire care sa fie si el considerat eco. Pompele geotermale sunt scumpe si functionarea lor implica un consum relativ ridicat de curent. O incalzire in pardoseala presupune folosirea polistirenului care nu e deloc eco. Sobele de teracota de pe vremea parintilor nu asigura confortul dat de incalzirea centrala ... (si pana la urma si alea merg cu lemne).

Alte variante de constructii eco:
-casa de paie (datorita grosimii peretilor asigura confort termic ridicat); daca luam in discutie trainicia ei ....
-case din pet-uri reciclate (sau alte materiale considerate deseuri) si umplute cu pamant (eco fiind doar ideea de reciclare)
-casele de pe vremea strabunicilor din nuiele (cu umplutura de pamant)
-etc
Avatar utilizator
roger-ius
 
Mesaje: 212
Membru din: Lun Dec 20, 2010 6:59 pm

Re: Exista oare materiale ecologice pentru constructii ?

Mesajde CyleX4 » Lun Feb 18, 2013 8:09 pm

Care sunt materialele ecologice? In urma cu ceva timp, constructorii nu aveau de ce sa-si puna acesta intrebare. Se foloseau aproape in exclusivitate materiale naturale: chirpici sau caramida din lut, mortar din var, termoizolatie din paie si invelitori din lemn sau stuf.
Putem numi materiale ecologice acele materiale care:
- nu fac rau sanatatii;
- nu perturba mediul electromagnetic;
- bilantul extractie/transformare/reciclare se face cu consum mic de energie.

Citeste mai multe pe: http://www.litarh.ro/articole-case-de-l ... -ecologice
CyleX4
 
Mesaje: 137
Membru din: Joi Mar 01, 2012 8:46 pm

Re: Exista oare materiale ecologice pentru constructii ?

Mesajde doghe » Lun Sep 30, 2013 6:02 pm

in loc de acoperis se mai folosesu prin zona deltei stufarisul care este extrem de asemantor ca un acoperis normal. Eu zic ca este destul de ecologic . Iar mortarul il poti inlocui cu huma...
doghe
 
Mesaje: 9
Membru din: Lun Sep 30, 2013 5:56 pm

Re: Exista oare materiale ecologice pentru constructii ?

Mesajde alyyn » Lun Mar 31, 2014 10:06 pm

Da, pe la noi prin zona tocmai se construieste (din ce vad eu) o astfel de locuinta, cred ca pt turisti. Este facuta din piatra, pamant de construit si stufaris. Teoretic sunt ecologice. Pe exterior arata destul de frumos si chiar interesant. Plus ca pietrele sunt imbinate prin interior cu lemn.
alyyn
 
Mesaje: 11
Membru din: Lun Mar 31, 2014 10:01 pm

Re: Exista oare materiale ecologice pentru constructii ?

Mesajde Luis » Mar Ian 12, 2016 4:35 pm

Material 100 % eco este pluta. Am folosit la mine acasa dupa ce am citit si ne-am interesat: corkmarket.ro
Luis
 
Mesaje: 1
Membru din: Mar Ian 12, 2016 4:14 pm

Re: Exista oare materiale ecologice pentru constructii ?

Mesajde marytaylor » Mie Ian 17, 2024 11:25 am

Instant Assignment Help provides professional admission essay writing help for crafting effective college admission essays, recognizing that this document holds significant importance in university applications, dissertation help london UK has many students lack confidence in their writing abilities and seek assistance as the submission deadline approaches. With experienced writers catering to students of all academic levels and colleges, We offers a quick, efficient, and convenient solution for creating admission essays. We also offer , dissertation help, case study help, online paper help, and other academic tasks.
marytaylor
 
Mesaje: 17
Membru din: Mie Oct 11, 2023 11:58 am


Înapoi la Materiale ecologice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator