CASA de VACANTA: 10 alegeri importante

Loc de discutii pentru membrii comunitatii CaseSiGradini.ro, pe orice tematica, chiar daca nu tine de domeniul constructiilor si amenajarilor.

Moderator: raziel

CASA de VACANTA: 10 alegeri importante

Mesajde mixxi » Mar Noi 29, 2011 2:25 pm

Cand ne decidem asupra unei case de vacanta, luam in calcul multe aspecte.
De exemplu:
1. Distanta fata de localitatea de domiciliu: optim este la maximum 3 ore distanta (200km pentru drumurile noastre romanesti)
2. Traficul de week-end pe aceste trasee: daca nu vrei sa pierzi jumatate din noaptea de vineri si jumatate din ziua de duminica, este bine sa te gandesti serios la variante confortabile.
3. Accesul in locatie: in functie de masina pe care o detii. Locatiile deosebite in Romania se afla in zone cu acces in general limitat la masini 4x4. Este bine sa iei in calcul si varianta cand ploua, si varianta cand ninge.
4.Pretul terenului (daca optezi pentru a-ti construi singur): in functie de buzunar, cel mai simplu este sa cauti proprietari particulari, sa postezi anunt de cumparare, sau agentii specializate in terenuri la munte in zonele dorite. In general, ofertele pentru buget redus se afla in ziarele locale.
5. Intravilan sau extravilan? Noua lege prevede un minim de 12000m2 daca vrei sa-ti faci casa in extravilan si 5000m2 daca vrei pensiune :shock: Atentie la cele categoria "padure": aveti voie sa construiti pe maxim 5% din suprafata! Extravilanul presupune anumite avantaje: obligatia autoritatilor locale in ceea ce privesc utilitatile, drumurile (daca ele nu sunt de servitute). Mai prezinta si avantajul birocratiei simplificate pentru autorizatia de constructie -care se poate obtine local, spre deosebire de extravilan, unde autorizatia este eliberata de Consiliul Judetean.
6. Micsorarea ariei de cautare: zona, tipul terenului, buget. Pentru acelasi buget puteti obtine mai mult sau mai putin teren in functie de zona.
7. Utilitati: important este curentul electric in apropiere. Restul este posibil (mai ales pentru locatii la munte) prin foraj (apa) sau amenajare (fosa septica). In general, casele de vacanta se incalzesc cu lemne.
8. Negocierea de pret versus negocierea de avantaje:
In general, cel care vinde terenul cunoaste legile locale, birocratia din zona resursele locale de orice fel. Este mult mai eficient sa negociezi beneficii, decat pret. Astfel: studiu geo, ridicare topo, certificat de urbanism, asistenta la autorizare, forta de munca locala, materiale naturale in zona si furnizori, imprejmuire, persoana de paza/ ingrijire etc.
9. Facilitati de administrare: deja vorbim despre zone dedicate dezvoltarii. Avantajul major: poti recupera investitia, ai pe cineva sa aiba grija de casa, poti alege perioadele in care vii tu, servicii de curatenie, incalzire, gradina, comisioane locale.
10. Vecinii: daca ai o casa de vacanta este important sa stii genul de oameni care iti sunt vecini... cat se poate. Sa nu te trezesti cu un cosmar![color=#800080]
[/color]
mixxi
 
Mesaje: 1
Membru din: Mar Noi 29, 2011 1:50 pm

Re: CASA de VACANTA: 10 alegeri importante

Mesajde marcelb » Mar Noi 29, 2011 5:19 pm

mixxi scrie:
10. Vecinii: daca ai o casa de vacanta este important sa stii genul de oameni care iti sunt vecini... cat se poate. Sa nu te trezesti cu un cosmar![color=#800080]
[/color]


Foarte corect tot ce ai spus. Probabil ca cele 10 aspecte enuntate nu s-au vrut ierarhizate, oricum, din punctul meu de vedere, punctul 10 ar trebui sa devina prioritatea numarul 1 in alegerea casei de vacanta, si, cu atat mai mult, a unei resedinte permanente. Ca vorba cea: "omul sfinteste locul!". Din pacate, cel mai adesea in zilele noastre, "omul distruge locul".
marcelb
 
Mesaje: 457
Membru din: Lun Ian 14, 2008 12:00 am


Înapoi la Cafeneaua CaseSiGradini.ro

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori