tunderea caisilor

Intrebari legate de plantarea si ingrijirea pomilor fructiferi. Cum sa ai fructe din propria livada

Re: tunderea caisilor

Mesajde mirelat » Vin Feb 03, 2012 12:21 pm

Uite ce scrie despre tunderea caisilor in cartea "Pomii fructiferi. Lucrarile de intretinere a plantatiilor". Autori: Adrian Chira, Lenuta Chira, Florin Mateescu

"In randul pomicultorilor din tara si strainatate, mult timp s-au purtat discutii daca sa se aplice sau nu taierile la cais. Argumente pro si contra erau sustinute cu exemple concrete privind productia si calitatea fructelor, longevitataea pomilor etc. Odata cu trecerea culturii caisului de la suprafete mici la plantatii pe suprafete mari, s-a simtit nevoia aplicarii unei tehnologii corespunzatoare cerintelor biologice ale caisului, iar aceasta impunea interventia pomicultorilor prin taieri.

Caisul reactioneaza favvorabil la taieri, insa la taieri moderate si facute cu regularitate. Printaieri trebuie sa se realizeze forma de coroana care sa asigure patrunderea aerului si a luminii in tot cursul zilei. Scheletul pomului trebuie sa fie puternic, echilibrat, capabil sa suporte productii mari de fructe, lucru ce trebuie realizat inca din primii ani de cultura.

Tehnica taierii trebuie respectata, la cais mai mult ca la alte specii. Taierea ramurilor se face obligatoriu in zona inelului de crestere, cu instrumente bine ascutite, iar rana lasata de fierastrau sa fie netezita cu cososrul. Ranile cu diametru mai mare de 2-3 cm se ung cu mastic sau cu vopsea pe baza de ulei vegetal.

La cais, taierea de fructificare este usor de efctuat, stiind faptul ca el rodeste aproape exclusiv pe cresteri de an. Inca de la formarea coroanei se cauta sa se asigure un schelet puternic si un plasament cat mai convenabil pentru formatiunile de rod. La cais se disting ca formatiuni de rod ramurile mijlocii si buchete de mai.

Daca taierile se intretienere a pomului se fac corect, taierile de fructficare se rezuma la interventii asupra formatiunilor fructifere la care, prin scurtari, se stimuleaza cresteri vegetative si implicit prelungirea perioadei de viata si normarea productiei de fructe. Mai precis, prin taierile de intretinere, pentru toate formele de coroana adoptate, se urmareste:
- indepartarea tuturor cresterilor care concureaza sau tind sa ia locul axului sau a unei ramuri de schelet sau semischelet;
- eliminarea crestreilor care tind sa indeseasca coroana;
- asigurarea subordonarii ramurilor si pastrarea echilibrului, mai ales la coroanele in forma de vas;
- indepartarea tuturor uscaturilor si cresterilor care se incruciseaza, care impiedica miscarea aerului si patrunderea luminii, favorizand astfel raspandirea moniliozei si a altor boli.

Taierile de fructificare se aplica anual, diferentiat cu varsta pomilor, cu vigoarea de crestere, cu specificul de fructificare al soiului, cu gradul de afectare a temperaturilor scazute.

In primii 3-4 ani de fructificare, taierile de rodire, la soiurile cu fructificare predominata pe ramuri mijloii, vor fi concretizate prin:
- rarirea ramurilor mijlocii la 12-15 cm, prin indepartarea, in primul rand, a celor inserate pe partea superioara si inferioara a fiecarei ramuri de schelet sau semischelet;
- scurtarea ramurilor mijlocii, respectiv ramurile anuale care depasesc 80-90 cm, cu L’, adica 60-65 cm lungime;
- retinerea fara scurtarea ramurilor cu lungime de pana la 60 cm, rarindu-le la distanta precizata, 12-15 cm.

Toate aceste operatii se efectueaza concomitet cu taierile de intretinere.

In cadrul soiurilo cu fructificare preponderent pe buchete, in aceeasi perioada (3-4 ani de rodire), taierile de fructificare constau in:
- scurtarea ramurilor mijlcii la 40-45 cm, pentru o buna ramificare, si rarirea lor la 15-20 cm;
- mentinerea ramurilor mijlocii intregi cand nu depasesc 40cm, dar rarirea la aceeasi distanta precizata;
- rarirea buchetelor de mai la 8-10 cm.

Dupa 3-4 ani de rodire, taierile de fructificare la ambele categorii de soiuri include spre interventie si ramurile de semischelet.

Pentru soiurile cu rodire dominant pe ramuri lungi:
- se scurteaza 1/3 din ramurile de semischelet cu varsta de 4-5 ani inlemn de 2-3 ani, in scopul reintineririi si favorizarii de noi cresteri. Scurtarea se realizeaza deasupra unei formatiuni bine formate, cu pozitie favorabila reluarii procesului de crestere;
- se suprima 1/3 din ramurile de semischelet, de obicei cele cu pozitie favorabila, cu buna garnisire si vigoare, urmand a fi suprimate sau scurtate in anul viitor;
- se suprima 1/3 din ramurile de semischelet, cu varsta de 4-5 ani, inlocuindu-se cu noi cresteri anuale, prezente in apropierea lor;
- se raresc ramurile mijlocii, prezente pe schelet sau semischelet, la 12-15 cm si se scurteaza numai cand depasesc 70 cm, la lugimea de 60-65 cm;
- buchetele ramificate se scurteaza la primele ramificatii si se rareasc la 10-12 cm.

Pentru soiurile cu fructificare preponderent pe buhete:
- se suprima 1/5 din ramurile de semischelet cu varsta de peste 5-6 ani, inlocuindu-se cu noi cresteri anuale, situate in apropierea lor. Inlocuirea ramurilor de semischelet se efectueaza treptat, pe o pperioada de 5-6 ani, prin suprimarea si inlocuirea cu noi cresteri;
- se raresc buchetele de mai la 8-10cm, inlaturandu-se buchetele ramificate de peste 5 ani sau se scurteaza la prima ramificatie bazala;
- se retin nescurtate ramurile mijlocii cu lungimea de 30-35 cm, rarindu-se la 15-20 cm.

Indiferent de modul de fructificare sau de varsta pomilor, in cazulafectarii pomilor de temperaturi scazute in proportie de pana la 80%, interventia este bine sa se realizeze la pornirea in vegetatie. In acest caz se retine un numar mai mari de ramuri mijlocii, indepartand de obicei concurentele prelungirilor si ramurile crescute vertical, pe sarpante sau subsarpante, fara posibilitatea de garnisire.

Ramurile mijlocii pot fi retinute intregi chiar la 70-80 cm, dat siind faptul ca acestea, spre varf, prezinta muguri viabili.

Ramurile de semischelet se raraesc la 20-25 cm, inlocuind 1/3 dinnumarul lor cu ramuri anulae. Se indeparteaza cele cu varsta de 4-5 ani,cu pozitie favorabila unei bune garnisiri. In anul urmator, taierile de fructificarevor fi efectuatein functie de specificul de rodire precizat.

Taierea in verde a caisului. Taierea caisului in timpul perioadei de vegetatie este cunoscuta de mult timp. Aplicarea ei insa in productie se face pe scara mai restransa pentru fapul ca necesita un volum mare de munca calificata.

In functie de varsta lastarului, a perioadei in care se executa lucrarea si a scopului urmarit se disting: plivitul, taierea de vara si taierea dupa recoltatul fructelor.

Plivitul se executa primavara indata ce se individualizeaza lastarii (5-6 cm). Lastarii in aceasta faza fiind inca erbacei se pot rupe usor cu mana. Se indeparteaza in primul rand lastarii care tind sa creasca catre interiorul coroanei, apoi cresterile care concureaza lastarii de prelungire, precum si o parte din lastari, in general cei mai debili, care aglomereaza unele zone de crestere. Periodic este bine ca pomii carora li s-a facut plivitul sa fie verificati pentru ca este posibil sa tasneasca noi lastari in zonele nedorite, lucru intalnit destul de des la cais, si care trebuie indepartati sau ciupiti.

Taierea de var. tehnica taierii consta in indepartarea cu foarfeca a treimii superioare a lastarilor ce garnisesc sarpantele si care depasesc lungimea de 35-40 cm. sunt exclusi de la aceasta operatie lastarii de prelungire a ramurilor de semischelet si schelet de la pomii a caror coroana n-a atins maximum de volum, precum si lastarii care, prin pozitia lor, vor trebui sa inlocuiasca sau sa completeze o ramura de semischelet si mai rar de schelet.

Taierea dupa recoltatul fructelor. Perioada cea mai potrivita este 1-15 august. Acest sistem de taiere se aplica la pomii deja intrati pe rod si se bazeaza pe aceleasi principii ca la taierile din perioada de repaus. Deosebirea este ca taierile in verde dupa recoltatul fructelor trebuie obligatoriu completate cu fertilizare si irigare, operatiuni de o importanta majora in aceasta perioada cand caisii au suportat sarcina producatiei in perioada cea mai secetoasa si mai calduroasa a anului: iulie-august.

Taierile dupa recoltare este bine sa se realizeze asupra ramurilor rupte, uscate sau afectate de apoplexie, completate cu taieri in perioada de repaus, daca nu este posibila o ingrasare suplimentara si o udare imediata."


Sper sa-ti fie de folos!
Avatar utilizator
mirelat
 
Mesaje: 132
Membru din: Dum Feb 15, 2009 12:00 am

Re: tunderea caisilor

Mesajde Pop Aurica » Mar Feb 07, 2012 12:52 pm

Multumesc mult, este foarte cuprinzator raspunsul.
Pop Aurica
 
Mesaje: 70
Membru din: Joi Oct 28, 2010 11:00 pm


Înapoi la Livada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator