corinagabrielav scrie:Buna ziua. Urmeaza sa ne facem o casuta si ne dorim o livada pentru copii nostri. Terenul nu a mai fost lucrat de 3-4ani, de unde sa cumpar pomii fructiferii si cum sa ii plantez? Locul este in zona Valenii de Munte jud. Prahova. Ce pomi rezista in zona aceasta, pentru ca mi-as dori sa plantez un nectarin... Multumesc
Piersicii, caisii, si cu atat mai mult nectarinii, sunt destul de sensibili la ger, si au nevoie de o expunere solara buna. Nu le merge foarte bine in zona muntoasa. Uite ce am gasit eu despre nevoile de temperatura ale piersicului/nectarinului:
Temperatura ca factor limitativ în cultura piersicului, acţionează diferit în funcţie de valorile ei pozitive sau negative. Piersicul este pretenţios la căldură şi nu pe deplin adaptat condiţiilor climatice din România. În mare, se poate afirma că, el dă rezultate bune în toate zonele de cultură a viţei de vie. Pentru desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi fructificare, piersicul are nevoie pe perioada de vegetaţie de o sumă a gradelor de temperatură de 3000-3200°C. Rezistenţa la iernare a piersicului este relativ bună, pomii care au lemnul copt şi sunt bine pregătiţi pentru iarnă, nu înregistrează pierderi semnificative până la temperatura de - 22 - -24°C, cu mici diferenţe în funcţie de soi. Dacă însă pe perioada iernii apar ferestre cu temperaturi peste pragul biologic şi se produce decălirea, rezistenţa la ger scade foarte mult, degerând la -7 - -8°C. Mugurii în faza de boboc rezistă la -3,9°C, florile deschise, la -2,8°C, iar fructele legate la -1,1°C. Acţiunea nefastă a temperaturii poate fi şi mai mult amplificată de umiditatea ridicată a aerului, de vânt sau altitudine.Eu zic sa vezi de ce pomi fructiferi sunt vecinii multumiti, si sa te orientezi catre aceleasi variante. Meri, peri, pruni ar trebui sa mearga, dar bine ar fi sa procuri puietii de la vreo pepiniera din zona, pentru a fi soiuri autohtone rezistente la conditiile locale. Nu cred ca cei de la hypermarket se vor adapta prea bine.