Scorusul (mosmonul)

Intrebari legate de plantarea si ingrijirea pomilor fructiferi. Cum sa ai fructe din propria livada

Scorusul (mosmonul)

Mesajde Ramo Mona » Lun Oct 03, 2011 10:15 pm

Cine ma poate ajuta si pe mine cu niste sfaturi legate de plantarea acestui pomisor? Imi plac foarte mult aceste fructe, le gasesc foarte rar in piata si tocmai de aceea mi-as dori sa am si eu la tara cativa dar nu stiu nici cum se inmultesc, nici cand se planteaza.
Ramo Mona

Re: Scorusul (mosmonul)

Mesajde nelu » Mie Oct 05, 2011 8:42 pm

Mosmonul nu stiam ca se numeste si scorus.Eu stiam ca scorusul este altfel,eu caut de mult timp scorus aucuparia
Imagine
Oricum daca doresti mosmon sa cumperi, iti recomand AtlasPlants.ro. Au preturi bune! :)
Eu am cumparat de la sarbi in primavara si s-a uscat! :x
nelu

Mesajde Ramo Mona » Lun Oct 10, 2011 10:12 pm

Asa mi-a spus o prietena ca in zona ei acele fructe nu se numesc scoruse cum ii spuneam eu ci ca ar fi mosmoane, astfel am dedus ca are doua denumiri (regionalisme).
Ramo Mona

Mesajde micki23 » Mie Noi 02, 2011 11:04 pm

orice planta sau animal are o denumire populara folosita in fiecare regiune dupa cum doreste populatia din acea zona ...si o denumire stiintifica pe care o folosim inginerii...se scrie in limba latina iar primul cuvant intotdeauna incepe cu litera mare si reprezinta genul iar al doilea cuvant se crie cu litere mici si reprezinta specia..
Acuma va scriu cateva specii de scorus , mosmon sau corn ...fac parte din aceiasi famile dar difera totusi ....

Mespilus germanica - Moşmonul nu este sensibil la sol şi la climă. Trăieşte în mod egal în sol umed şi în sol uscat. Pomul înfloreşte târziu, după trecerea iernii geroase, astfel că nu suferă din pricina vremii capricioase de primăvară.
Tufişurile de moşmon nu trebuie tunse pentru că florile acestei plante se află la sfârşitul ramurilor.Este o plantă semi-sălbatică, nu este afectată de insecte şi de boli şi nu are nevoie de stropiri împotriva dăunătorilor.

Sorbus domestica - Scorusul - Multe soiuri ale scoruşului pot fi găsite în pădurile noastre, dar dintre acestea numai o singură specie este pom fructifer: Sorbus domestica - Scorusul
Are un fruct rotund, are formă de pară, este micuţ si galben. Se recoltează toamna, după ce pică bruma pe fructe.

Cornus mas - Cornul
- are fructe importante din care se poate face dulcețuri excepţionale, culoare rosie ...
micki23

Înapoi la Livada