Vreau sa-mi fac o livada de pruni

Intrebari legate de plantarea si ingrijirea pomilor fructiferi. Cum sa ai fructe din propria livada

Vreau sa-mi fac o livada de pruni

Mesajde balint augustin » Mar Ian 08, 2013 10:32 pm

Cine ma poate sfatui cum sa fac o livada de pruni pentru tuica, cum se prepara terenul cum se fertilizeaza si cu ce?
balint augustin

Re: Vreau sa-mi fac o livada de pruni

Mesajde marcelb » Joi Ian 24, 2013 4:03 pm

Prunul este un pom fructifer care se adapteaza destul de bine in toate regiunile tarii noastre. Sunt insa soiuri care au nevoi particulare fata de caldura, apa, sol, polenizare etc.
Stiu ca e important sa ai 3-4 soiuri ca sa ai o polenizare si productie buna.
Distanta dintre pomi depinde de soi, in general 4-5 metri intre randuri si 3-4 metri intre pomi pe rand.
Gropile se sapa cu diametrul de 50 cm, adancimea minim tot 50 cm. Pe fundul gropilor pui gunoi de grajd, apoi putin pamant afanat si apoi radacinile pomului.

Uite o recomandare privind compatibilitatea intre diverse soiuri si regiunile tarii:
Pentru dealurile inalte si mijlocii sunt recomandate soiurile: Gras romanesc, Gras ameliorat, Pitestean, Albatros, Stanley, Vinete de Italia, iar pe coline si la campie se recomanda soiurile Anna Spath, Renclod Althan, Silvia, Carpatin, Centenar si Stanley.
In partea de sud si de vest a tarii rezultate bune dau soiurile: Rivers timpuriu, Ialomita, Pescarus, Diana si D’Agen.
Soiurile Anna Spath, D’Agen, Tuleu gras si Rivers timpuriu, dau rezultate slabe in zonele mai inalte, iar soiul Vinete de Italia nu se adapteaza la conditiile de campie.

Mai multe detalii interesante, inclusiv descrierea celor mai cultivate soiuri de prun de la noi gasesti aici:
Specificul culturii prunului.

Succes, sa ai productii cat mai bune!
marcelb

Re: Vreau sa-mi fac o livada de pruni

Mesajde CyleX4 » Mar Feb 19, 2013 10:56 am

Iata un link unde gasesti informatii detaliate privind infiintarea plantatiei de prun, intretinerea si lucrarea solului, aplicarea ingrasamintelor, irigarea s.a.:
http://www.pom-fructifer.ro/infiintarea ... i-de-prun/
CyleX4

Înapoi la Livada