Florile de apartament - sfaturi de ingrijire

Adu natura in casa ta! Invata cum sa ingrijesti plantele de interior. Creaza-ti o gradina interioara.

Florile de apartament - sfaturi de ingrijire

Mesajde hera » Mar Dec 22, 2015 3:34 pm

Plantele verzi necesita lumina din plin, fara de care frunzele se vor decolora. Se uda cand se observa pamantul uşor uscat la suprafata. Ideal, frunzele se pulverizeaza cu apa regulat si se sterg cu o carpa moale. Pentru a curata impuritatile si a oferi un luciu natural frunzelor groase si tari, se pot sterge cu bere.

Trandafirul in ghiveci
Pentru ca trandafirii iubesc lumina, cel mai bine este sa fie pozitionati undeva în dreptul ferestrei, spre sud sau est, unde pot beneficia de cateva ore de soare direct, 5 sau 6, cel mai bine dimineata, cand nu dogoreste prea tare. Pentru a inflori incontinuu, le putem oferi chiar si un supliment de lumina artificiala. Trebuie să fim atenti la acest aspect, pentru ca dacă nu le oferim suficienta lumina, de obicei se usuca treptat. Solul ideal pentru acesti trandafiri pitici este cel cu pH neutru (= 7). De asemenea, are nevoie de multă lumina si o umiditate ridicata a solului. Florile trecute este necesar a fi tunse pentru a stimula inflorirea ulterioara si esalonata.

Cyclamen:
Este o planta de apartament care preferă racoarea, adică temperaturi intre 10 si 20°C. Vara hiberneaza, cazandu-i toate frunzele, insă toamna ciclul de crestere se reia, pentru ca iarna si primavara timpuriu sa fie inflorita.

Camelia:
Este o planta perena, ideal a fi crescuta in locuri umbroase si racoroase. Solul necesita udare permanenta cu apa fara calcar. Se planteaza la sfarsitul verii, intrucat infloreste numai in sezonul rece.

Orhidee Phalaenopsis:
Este o planta tropicala ale carei inflorescente dureaza aproximativ 3 luni, cu conditia sa stea intr-un loc luminos, insă nu batuta de soare direct, si sa fie udata la 7 - 10 zile. Ghiveciul poate sa nu fie schimbat pe o perioada de pana la 2 ani.
Se alege pentru orhidee un ghiveci exact pe masura radacinilor, care ar trebui sa stea uşor inghesuite. Ideal este un ghiveci transparent, deoarece radacinile acestor flori au nevoie de lumina.

Aloe Vera:
Planta suculenta ce creste mai ales in interior, insa poate fi scoasa afara daca nu mai sunt conditii de inghet. Plantarea se face intr-un ghiveci cu drenaj bun, intr-un amestec de turba şi nisip, udandu-se rar. Poate creste pană la 1 m inaltime si infloreste pe timp de vara.

Cactusii:
Planta perena de apartament, care insa vara poate fi tinută si la exterior, intrucat prefera soarele direct, abundent, fiind necesara plantarea intr-un amestec de nisip si pamant. Nu ii prieste umezeala. Iarna nu trebuie udata mai mult de o data pe luna.
Radacinile cactusilor şi ale plantelor suculente se dezvolta mai mult pe orizontala decat in adancime, de aceea au nevoie de ghivece scunde si largi.

Azaleea:
Azaleea nu se uda cu apa rece. Va creste mai incet si ii vor ingalbeni frunzele. Azaleei nu ii place calcarul din apa de la robinet. Dacă nu exista posibilitatea de a strange apa de ploaie, se poate filtra apa de la robinet sau se poate deduriza cu ajutorul tabletelor de sare special. Se folosesc ghivece largi pentru ca radacinile să se dezvolte optim.

Azalee cu port inalt:
Azaleea este potrivita într-un sol cu pH acid, umed in permanenta, are nevoie de racoare si lumina din plin, insa nu trebuie să stea in bataia directa a soarelui.

Gerbera:
Gerbera iubeste soarele si locurile aerisite, fiind necesara udarea cu generozitate in perioada de inflorire, care are loc din vara pana în toamna.

Primula obconica:
Aceasta planta anuala de apartament infloreste la sfarsitul iernii si inceputul primaverii si creste pană la 40 cm inăltime si 25 cm diametru. Temperaturile prielnice sunt intre 10 si 24°C.

Mini Kalanchoe:
Avantajul acestei plante este vegetatia continua. Vara este suficient un spatiu nu foarte luminat si cu temperaturi medii. Se poate uda o data la 10 zile si poate fi tunsa fara probleme.

Ghivecile pentru flori:
Din pepiniera pana in momentul in care ajung la noi acasa, plantele sunt tinute in recipiente de plastic temporare, speciale pentru transport. De aceea este bine ca, dupa ce se cumpara o planta, să ii schimbam recipientul cu un ghiveci. Acesta trebuie neaparat sa aiba orificii de drenaj si o farfurioara sau o masca in care se adauga apa.
Daca planta s-a dezvoltat foarte mult, atunci are nevoie de un ghiveci mai mare. Ne putem da seama da usor seama de acest lucru deoarece radacinile au umplut tot ghiveciul si ies prin orificiile de drenaj sau se vad la suprafata solului.
De asemenea, este momentul a se inlocui ghiveciul si daca planta este atat de mare incat si-a pierdut stabilitatea. Se muta treptat in ghivece cu cate un numar mai mare (cu 1 - 2 cm in plus în diametru).

Momentul optim de transplantare:
Finalul lui februarie – inceputul lui martie este cea mai buna perioada pentru a muta plantele dintr-un ghiveci in altul. Atunci, ritmul de dezvoltare al plantei se intensifica, iar radacinile vor avea mai multe sanse de acomodare cu noul loc.
Odata cu ghiveciul trebuie schimbat si pamantul. Se scoate usor planta din vechiul ghiveci, scutura bine pamantul de pe rădacini, se muta in noul recipient, se adauga pamant proaspat pana la punctul in care radacina se imbina cu tulpina, apoi se preseaza usor pentru a scoate aerul din el. Se mentine umed (dar fara ca apa să balteasca) timp de cateva zile.
hera
 
Mesaje: 108
Membru din: Mie Ian 25, 2012 9:45 pm

Re: Florile de apartament - sfaturi de ingrijire

Mesajde petrilaana » Mar Dec 22, 2015 8:11 pm

Multumim pentru informatii!

Sunt foarte utile pentru cei care iubim florile si dorim sa le asiguram conditii cat mia bune de dezvoltare in conditii de apartament.
petrilaana
 
Mesaje: 139
Membru din: Dum Sep 11, 2011 6:26 am


Înapoi la Gradina din casa

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron