Cu sau fara repartitoare de caldura?

Instalatii termice, centrale termice, incalzirea in pardoseala, instalatii sanitare, instalatii de climatizare, aer conditionat, ventilatie, etc.

Cu sau fara repartitoare de caldura?

Mesajde petrilaana » Dum Oct 27, 2013 6:21 pm

Dupa ce in urma cu trei ani ne-am montat repartitoare de caldura, acum unii vecini fac presiuni la asociatie sa renuntam la ele. Zic ei ca platim mai mult de cand le avem. Mie nu mi se pare asa. E drept ca sunt diferente mari intre apartamente de cand au fost montate repartitoarele, dar probabil ca si consumul a fost diferit. Voi ce ziceti de aceste repartitoare, este mai bine cu ele sau fara ele?
petrilaana
 
Mesaje: 139
Membru din: Dum Sep 11, 2011 6:26 am

Re: Cu sau fara repartitoare de caldura?

Mesajde marcelb » Dum Oct 27, 2013 7:15 pm

Ca de obicei, in preajma sezonului rece reincep discutiile contradictorii legate de incalzirea locuintelor. Ba ca e mai bine incalzirea in sistem centralizat, ba cu centrala de apartament; ba cu repartitoare, ba fara repartitoare.

Daca noi, beneficiarii, suntem interesati doar sa obtinem confort termic in locuinte la preturi cat mai mici, nu la fel putem spune despre autoritati sau diverse companii care de multe ori am impresia ca fac totul sa ne dezinformeze si manipuleze pentru propriile beneficii.

Autoritatile locale au tot interesul sa ne tina captivi in sistemele centralizate, care in cele mai multe orase au pierderi enorme datorita retelelor de distribuite proaste sau/si centralelor ineficiente in care produc agentul termic.

La randul lor, firmele ce comercializeaza centrale de apartament vor sa-si vanda marfa, asa ca vor blama mereu sistemul centralizat.

In schimb, firmele ce monteaza repartitoare de caldura, e normal sa recomande sistemul centralizat, altfel li s-a dus obiectul muncii.

Concluzia mea, dupa ce am locuit si fara repartitoare si cu repartitoare, este ca depinde de la caz la caz. Conteaza foarte mult cat de bine este izolat blocul, dar si mai mult conteaza ce vecini ai. In cazul repartitoarelor vei plati mai mult daca nu te poti organiza sa ai un program de aerisire in care sa inchizi robinetii caloriferelor, daca iti place sa ai foarte cald in casa ( sa zicem peste 25 de grade), sau daca apartamentele din jurul tau nu sunt incalzite. Sau daca, cum se mai intampla pe scara noastra, ai vecini nesimtiti care pur si simplu isi demonteaza repartitoarele ca sa nu inregistreze niciun consum...

Altfel, fara repartitoare, cu siguranta consumul la nivelul blocului va fi mult mai ridicat pentru ca nimeni nu va mai fi motivat sa faca economie pe considerentul ca "eu sunt mai prost decat vecinul sa stau la 23 de grade cand el sta in maiou la 30 de grade?".

Zicea cineva ca sistemul centralizat de incalzire si repartitoarele sunt pentru oameni civilizati, de aceea nu prind la romani. Eu am alta teorie: daca lumea ar fi civilizata chiar nu ar mai fi nevoie de repartitoare. Pentru ca bunul simt, sau simtul ecologic, ca tot e la moda zilele acestea, ne-ar cere sa nu lasam caloriferul la maxim ore intregi cu fereastra larg deschisa, sau sa nu incalzim la 30 de grade o incapere in care intram doar sporadic...

Sa va povestesc si doua intamplari legate de Germania, o tara pe care o invidiem pentru nivelul de trai ridicat.
Am avut ocazia sa calatoresc iarna si sa ma cazez la cateva hoteluri din aceasta tara, si am avut surpriza sa constat ca in camere robinetii termostatati erau mereu pe minim. Cand ocupai camera iti deschideai robinetul cat credeai de cuviinta. Deci nu se consuma caldura fara niciun rost.

Acum vine reversul. Chiar in aceasta toamna un grup de studenti germani a fost cazat in casa de oaspeti a unei universitati de stat falimentare de la noi. Acest lucru s-a intamplat dupa scurtul val de frig de la sfarsitul lui octombrie, cand s-a dat drumul la sistemul centralizat, insa vremea a revenit in cateva zile la peste 20 de grade. Ei bine, nemtii au fost oripilati sa constate ca aveau in camere vechile calorifere de fonta fara robineti, dechise desigur la maxim. Nu au reusit sa doarma nici cu ferestrele larg deschise... Iar universitatea falimentara va plati caldura de care nu avea nevoie doar pentru ca a fost prea saraca (mai corect spus indolenta) sa investeasca in niste robineti. Pentru ca la noi spiritul ecologic este doar de parada, atat la nivelul autoritatilor cat si al cetatenilor.

Si, ca sa inchei, preferintele mele sunt:
1. Incalzire centrala proprie intr-o locuinta independenta (casa);
2. Centrala de apartament
3. Incalzire centralizata + repartitoare
4. Incalzire centrala fara repartitoare
marcelb
 
Mesaje: 457
Membru din: Lun Ian 14, 2008 12:00 am

Re: Cu sau fara repartitoare de caldura?

Mesajde to_nica » Lun Oct 28, 2013 4:34 pm

Eu am repartitoare si sunt multumita. Dar sa iti spun o chestie - am mare grija cu ele:
Cand dau drumul la calorifer,
NU acopar repartitorul cu haine sau perdea;
NU deschid geamul.

Poate sunt mituri, poate nu sunt, dar asta fac si sunt multumita de cat platesc, fata de inainte, cand nu aveam repartitoare.
to_nica
 
Mesaje: 10
Membru din: Lun Oct 28, 2013 3:48 pm

Re: Cu sau fara repartitoare de caldura?

Mesajde dantes » Vin Noi 15, 2013 9:46 am

am vazut ca repartitoarele nu redau corect consumul eu prefer centralele de apartament.
dantes
 
Mesaje: 61
Membru din: Mar Noi 09, 2010 12:00 am

Re: Cu sau fara repartitoare de caldura?

Mesajde scenic » Dum Noi 17, 2013 9:31 pm

Sincer sa fiu, eu am repartitoare si nu pot sa zic ca sunt nemultumit! Am auzit si eu ca ar fi mai bine fara ele, ca intretinerea ar costa mai putin, dar... daca nu am avut termen de comparatie, nu pot spune asta!
scenic
 
Mesaje: 21
Membru din: Sâm Dec 11, 2010 12:00 am


Înapoi la Instalatii termice, instalatii sanitare, instalatii de climatizare si ventilatie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron