Montarea tapetului

Finisarea si decorarea peretilor si pardoselilor - zugraveli, tapet, lambriu, gresie, faianta, parchet, etc.

Montarea tapetului

Mesajde hera » Sâm Dec 05, 2015 1:08 pm

Montarea tapetului este o excelentă modalitate de a da un nou aspect locuintei noastre.Tapetul este disponibil in multe culori si modele diferite, fiind si de diferite calităti.
Rezultatele optime se obtin pe o suprafata plana, omogena, pentru ca pasta de tapet sa adere puternic. Dacă peretele tocmai a fost construit şi tencuit, il lasam sa se usuce bine, apoi il tratam cu amorsa. Aceasta nu va permite absorbtia apei din pasta an compozitia tencuielii. Se repara orice crapaturi sau deteriorari cu chit de umplere si se slefuieste omogen neregularitatile.

Se determina numărul necesar de role:
In medie, o rola are 10 m (1000 cm) lungime şi 53 cm latime.
Dacă inaltimea camerei nu depaseste 3 m (300 cm), vom putea aplica 3 treceri verticale dintr-o singura rola. Valoarea respectiva poate fi mai mica daca hartia are un anumit model, deoarece acesta trebuie potrivit de la o trecere la alta. Se masoara tuturor peretilor si le adunam. Daca avem ferestre şi usi inalte, scadem latimile acestora din aceea a tapetului, pentru a determina latimea de care avem nevoie. Latimea unei role este 53 cm, deci impartim latimea totală la 53 pentru a obtine numarul necesar de treceri verticale. Apoi, impartim rezultatul la 3, deoarece se obtin 3 treceri la o rolă.
Ne asiguram ca toate rolele pe care le cumparam au acelasi cod de culoare, deoarece pot exista usoare diferente de culoare intre role care par identice.

Alegem tipul de pasta potrivit
Sunt disponibile diferite tipuri de pasta pentru tapet, in functie de grosimea si de materialul hartiei. Cel mai utilizat tip de pasta este pasta de tapet universala, pe baza pe pulbere. Se amestecs si se agita bine, pentru a ne asigura ca pasta este omogena, fara bulgari. Lasam pasta timp de 10 minute inainte de utilizare. Pentru hartie cu vinil, textila şi fibra de sticla, trebuie să utilizam pasta speciala, gata amestecata, cu un distribuitor de adeziv.
De asemenea, se poate procura pasta de tapet gata amestecata sau tapet cu suport adeziv, care se introduce intr-o tava cu apa si apoi se aplica pe perete, după cateva minute.

Cand se taie tapetul la lungime, se lasa o margine de 5 cm in partea de sus, respectiv jos. Vom avea nevoie de o margine mai mare daca tapetul are un model care trebuie sa se potriveasca de la o trecere la alta. De asemenea, se verifica daca hartia trebuie atarnata intr-o anumita directive.

Aplicarea pastei:
Se amplaseaza ruloul de tapet pe o masa de lipit curata, cu fata imprimata orientată in jos. Se aplica pasta cu peria pentru pasta, se indoaie jumatate din partea lipita spre centru si se aseaza hartia pe podea. Se lasa pasta sa adere la hartie, iar in timp ce se asteapta, putem aseza urmatoarea rola de tapet pe masa.
Se lasa ca timpul necesar pentru aplicarea pastei sa fie cat mai apropiat de timpul necesar pentru intinderea hartiei

Montarea primei role de tapet:
Peretii şi ramele ferestrelor nu sunt intotdeauna perfect verticale. Se utilizeaza un fir cu plumb (o greutate care atarnă de o sfoara) pentru a verifica daca aceasta este situatia. Cea mai buna modalitate de a incepe montarea unui tapet este la o usa sau la o rama de fereastra care se suprapune cu 3 cm peste rama.

Montarea tapetului:
Se indoaie partea de sus a rolei de tapet lipit pentru a o deschide şi se monteaza cu o suprapunere de 5 cm la tavan. Se netezeste cu atentie tapetul pe perete, cu o perie de tapet curata.Se preseaza tapetul in pozitie, deplasandu-ne spre exterior, din centru spre margini. Se utilizeaza muchia din spate a lamei unei perechi de foarfeci pentru a presa hartia in linia dintre perete şi tavan, creand o indoitura in hartie.

Taierea tapetului in exces:
Se trage cu atentie partea de sus a tapetului, se indeparteaza de perete si se taie tapetul in exces cu foarfecele de-a lungul liniei de indoire. Sau se poate aseza o banda de lemn pe colt si se taie tapetul de-a lungul acesteia, cu ajutorul unui cutit. Aceasta operatie se poate efectua mai usor daca se lasa pasta sa se usuce putin.

Finisarea la tocurile de usi si ramele de ferestre:
Se taie tapetul in exces de la usa şi ramele de fereastra la un unghi de 45°. Se utilizeaza din nou muchia din spate a lamei unei foarfeci pentru a presa hartia pe muchia usii sau a ramei de fereastra, creand o indoitura a hartiei. Apoi, se poate taia tapetul de-a lungul acestei linii.

Montarea rolelor următoare:
Cel mai bine este sa montam rolele de tapet din margine in margine, fara a le suprapune. Apoi, se preseaza elementele de imbinare in pozitie, cu o carpa curata sau cu o rola de tapet. Se indeparteaza cu atentie reziduurile de pasta cu un burete umed.
Montarea in colt:
Intr-un colt de camera, tapetul este mai usor de montat dacă ajunge la circa 1 cm de colt. Se taie tapetul pe lungime si se preseaza ferm pe colt. Apoi, se monteaza cealalta jumatate a rolei de tapet, sau o rola noua, direct peste suprapunerea de 1 cm de la colt.

Montarea in jurul prizelor şi a comutatoarelor de perete:
Mai intai, se deconecteaza alimentarea de la sursa de electricitate si se scoate placa de acoperire a prizei sau a comutatorului. Apoi, se poate monta tapetul chiar peste partea superioara a prizei sau a comutatorului. In continuare, se utilizeaza foarfecele pentru a taia deschiderea necesara, lucrand de la centru spre colturi. Se taie portiunea rezultata in linie dreapta pentru a descoperi comutatorul sau priza. Apoi, se monteaza la loc placa de acoperire.

Montarea în jurul caloriferelor:
Montarea tapetului in spatele caloriferelor este intotdeauna dificila. Cel mai bine este ca hartia să fie taiata pe lungime, in locul unde conductele de apa ies din perete. Apoi, se taie rola de tapet peste inaltimea totala a caloriferului. Apoi, se poate apasa restul rolei de tapet pe perete, cu o coada de matură in jurul careia am infăsurat o bucata de stofa sau cu un trafalet curat. Alternativ, putem desprinde radiatorul din perete si il putem rezema cu un bloc de lemn sau cu cateva carti. A nu se rasuci prea mult conductele si imbinarile, pentru a nu le fisura.
hera
 
Mesaje: 108
Membru din: Mie Ian 25, 2012 9:45 pm

Re: Montarea tapetului

Mesajde petrilaana » Lun Dec 14, 2015 3:25 pm

Un ghid foarte util pentru cei care doresc sa-si monteze singuri tapetul. Cel putin eu am prins curaj ca pot realiza singura aceste operatiuni.
Multumesc!
petrilaana
 
Mesaje: 139
Membru din: Dum Sep 11, 2011 6:26 am


Înapoi la Finisaje pereti si pardoseala

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori