Montarea unui tavan fals

Finisarea si decorarea peretilor si pardoselilor - zugraveli, tapet, lambriu, gresie, faianta, parchet, etc.

Montarea unui tavan fals

Mesajde hera » Vin Aug 14, 2015 2:22 pm

Un tavan fals prezinta mai multe avantaje. O camera sau un hol pot deveni mai atractive sau se poate utiliza pentru a ascunde grinzile de acoperis sau un tavan neterminat. Se pot monta in tavan lumini spot incastrate se se pot ascunde cablurile de alimentare si conductele. La fel de important, un tavan fals poate crea reduceri importante ale costurilor de incalzire. Sunt disponibile diferite sisteme, care utilizează console si panouri de tavan. Se poate opta pentru utilizarea unui cadru de lemn, pe care il putem confectiona personal.

Fixarea cadrului direct pe grinzi sau pe tavanul tencuit:
Se incepe prin a fixa un cadru de lemn, ca structura de sustinere, direct pe grinzile existente ale tavanului sau ale acoperisului. Ne asiguram ca utilizam diblurile corecte si tinem cont ca grinzile de acoperis pot avea diferite inaltimi. Se fixeaza suporturile de lemn la o distanta de 40 cm între ele. Apoi, panourile de tavan sunt fixate de cadrul de lemn cu suruburi. Taierea la lungime a grinzilor cadrului este mai simpla dace se utilizeaza un ferastrau unghiular.

Fixarea unui cadru suspendat pe un tavan tencuit:
Se fixeaza suporturile pe tavan la distante egale de 40 cm. Se fixeaza suporturile pe tavanul existent, utilizand suruburi si fise. Ne asiguram ca am montat toate suporturile la aceeasi inaltime.

Fixarea stâlpilor verticali pe suporturi:
Urmatorul pas consta in a stabili inaltimea noului tavan. Se masoara inaltimea dorita de la podea şi se marcheaza la cele 4 colturi. Apoi, se pot utiliza stalpi de lungimea dorita, pentru a fixa panourile de tavan fals. Se fixeaza stalpii pe suporturile de pe podea. Panourile de izolatie au, de regula, o latime de 60 cm Daca fixam stalpii la o latime de 60 cm, panourile de izolatie se vor monta exact intre acestia. Aceasta inseamna ca nu va trebui sa taiem panourile la dimensiune.

Fixarea suporturilor de perete şi a grinzilor cadrului:
Se utilizeaza un fir si o nivela cu bula de aer pentru a marca pe perete pozitiile suporturilor de perete. O solutie buna este o nivela cu laser. Partea de jos a cadrului va fi orizontala. Se fixeaza pe perete suporturile de perete cu fise si suruburi de-a lungul liniilor marcate, apoi se fixeaza grinzile cadrului la aceeasi inaltime, la bazele stalpilor.

Aplicarea izolatiei:
Panourile de izolatie sunt, apoi, montate peste grinzile cadrului. Dacă stalpii au fost montati la distante de 60 cm, vom putea fixa panourile de izolatie fara a fi necesar sa le taiem la dimensiune. Se aplica izolatia intre stalpii verticali, pentru a crea un strat izolator neintrerupt. Se poarta intotdeauna manusi, ochelari de siguranta, o masca de praf şi haine de protectie atunci cand se lucreaza cu materiale izolatoare.

Montarea primul rand de panouri de tavan:
Se fixeaza cu suruburi primul panou de tavan in partea stanga, langă perete, utilizand suruburi pentru gips-carton de 25 mm, cu un spatiu intre suruburi de 20 cm. Se lasa un spatiu de dilatatie de 8 mm intre panou si perete. Ulterior, acest spatiu va fi acoperit de o banda de finisare. Se monteaza urmatorul panou de tavan cu latura scurta langa latura scurta a primului panou, urmata de latura lunga.

Taierea panourilor la lungime:
La capăt de rand, se masoara lungimea necesară şi se marcheaza pe un panou nou. Se utilizeaza partea ramasa a panoului pentru a incepe randul urmator. Daca se incepe fiecare rand cu un panou de aceeasi lungime, tavanul finisat va avea un aspect regulat. Pentru a taia un panou la dimensiune, se insemneaza pe suprafata vizibila cu un cutit sau cuter si apoi se taie utilizand o banda de lemn sau o scandura ca suport. Apoi, se poate taia prin suportul de carton.

Finisarea îmbinarilor:
Dacă se doreste a se finisa imbinările dintre panourile de tavan, ne asiguram ca acestea sunt curate si fara praf. Apoi, se umple spatile cu pasta de cimentare cu ajutorul unui spaclu. Dupa o perioada de uscare de 24 de ore, se aplica un al doilea strat, daca este necesar, si se netezeste prin slefuire dupa ce acesta s-a uscat. Pentru a preveni craparea ulterioara a ambinarilor, se poate utiliza o plasa flexibila, fixata in pozitie cu pasta de cimentare.

Bordurarea profilului:
Pentru a finisa ingrijit muchiile exterioare ale tavanului fals, se fixeaza benzile de finisare cu adeziv de constructii. Se pun cateva picaturi de adeziv pe banda de finisare, se preseaza in pozitie, se scoate din nou imediat, iar după 5 minute de asteptare se bate ferm in pozitie. Pentru o finisare ingrijita a colturilor, se pot taia capetele benzilor de finisare la 45°.
Dacă intentionam să instalam spoturi incastrate in tavan, trebuie sa pozitionam cablurile atunci cand se monteaza cadrul de sustinere. Se taie orificiile pentru spoturi cu ajutorul unui ferastrau cilindric mare. Se instaleaza cablurile in toate pozitiile spoturilor si se conecteaza cablajul in conformitate cu reglementările locale din domeniul electricitătii.
hera
 
Mesaje: 108
Membru din: Mie Ian 25, 2012 9:45 pm

Înapoi la Finisaje pereti si pardoseala

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron