INSTRUCTIUNI DE CURATARE SI INTRETINEREA PARCHETULUI

Finisarea si decorarea peretilor si pardoselilor - zugraveli, tapet, lambriu, gresie, faianta, parchet, etc.

INSTRUCTIUNI DE CURATARE SI INTRETINEREA PARCHETULUI

Mesajde hera » Sâm Iun 09, 2012 2:21 pm

INSTRUCTIUNI DE CURATARE SI INTRETINEREA PARCHETULUI

Condiţii ideale de menţinere a parchetului in timp:

•temperatura încăperii intre 18-21 grd. C
•umiditate in încăpere intre 50-65 %

Depozitarea parchetului înainte de montaj:

1. Parchetul se depozitează pe suprafeţe plane, pe toata lungimea sa, in spatii închise, aerisite si uscate, la o temperatura de min. 15 grade C.
2. La manipulare trebuie evitata aruncarea parchetului sau lovirea sa cu obiecte dure.
3. Se evita expunerea directa a parchetului in soare pe perioade îndelungate de timp.
Pentru îngrijirea parchetului trebuie sa se tina cont de tipul de finisare care a fost utilizat.

Consideraţii generale:

1. Indiferent de tipul de finisare, fiecare podea de parchet trebuie spălata, aspirata si lustruita cu o cârpa moale in fiecare zi sau ori de cate ori este necesar pentru a îndepărta mizeria si praful de pe suprafaţa. Daca se va circula pe un parchet murdar si plin de praf este cel mai rapid mod de strica finisarea acestuia.
2. Se aspira parchetul, in funcţie de trafic, având ataşata o perie moale aspiratorului Dumneavoastră. Se sterge apoi parchetul cu o cârpa uscata si moale de preferinţa din bumbac – aceasta va reface lustrul parchetului. Daca este necesar a se folosi o soluţie de curatat se utilizeaza numai soluţii speciale pentru parchet.
3. Este recomandat ca lustruirea parchetului cu o cârpa uscata sa se realizeze pe porţiuni, astfel încât cârpa sa fie curatata periodic.
4. In general, se evita căderea unei cantitati excesive de apa sau alte lichide peste parchet. Lemnul este un material natural care se dilata atunci când absoarbe apa si se contracta atunci când este perfect uscat.
Chiar si atunci când se utilizează soluţii de finisare cu poliuretan – ce dau o rezistenta mărita fata de apa, trebuie evitata udarea parchetului.
- imediat ce a fost udat se sterge parchetul cu o cârpa moale si uscata
- nu se arunca apa direct peste parchet si nu lasati apa sa stea pe parchet mult timp
• se acorda o atenţie deosebita parchetului ceruit. Apa poate distruge stratul de finisare, va pătrunde prin suprafaţa ceruita si va fi absorbita de lemn
• se protejeaza bine vasele cu flori
5. Atunci cand se utilizeaza o soluţie de curatat ce necesita amestecarea cu apa, se respecta indicaţiile de amestecare de pe pachet. O cârpa umezita in apa poate fi folosita doar pentru a îndepărta mizeria ce nu se curata altfel, dar trebuie avut grija ca imediat parchetul sa fie uscat.
6. Urmele de paşi si petele care nu se şterg uşor pot fi îndepărtate prin frecarea uşoara cu o cârpa si o soluţie speciala pentru curatarea parchetului. In lipsa acesteia umeziţi cârpa in apa amestecata cu spirt mineral, curatati si apoi stergeti imediat parchetul cu o carpa uscata.
7. Urmele de guma de mestecat, carioca si ceara pot fi îndepărtate prin punerea unei pungi de plastic plina cu gheata peste depozitul de mizerie pana când acesta se înmoaie si începe sa se imprastie. Se scoate apoi cu grija si curatati parchetul imediat cu o cârpa uscata.
8. Majoritatea producătorilor de soluţii pentru curatarea parchetului nu recomanda ştergerea acestuia cu cârpe ude.
9. Nu utilizati produse pe baza de produse petroliere pentru curatarea parchetului finisat cu solutii pe baza de apa.
10. Pentru curatare se utilizeaza intotdeauna solutiile recomandate de furnizorul materialelor ce au fost utilizate pentru finisarea parchetului.
11. In momentul utilizarii unei solutii speciale de curatare, aceasta va fi turnata pe carpa sau buretele cu care se va sterge in locul respectiv. Numai in cazul petelor care nu se curata astfel se pune solutia respectiva direct pe pata si apoi se sterge imediat cu o carpa uscata.
12. Stergatoare de picioare trebuie plasate la toate intrarile din exterior. Acestea vor aduna cea mai mare parte din mizeria ce este adusa in casa pe pantofi. Urmele de noroi si mizerie adusa din exterior constituie unul din cele mai mari pericole pentru parchet, avand efectul unui smirghel peste acesta. Aceste zone de intrare se curata mai frecvent decat restul casei. A se avea grija ca aceste covorase plasate la intrare sa nu aiba spatele din plastic sau sa nu fie cauciucate, pentru ca astfel pot decolora parchetul in zona respectiva. Dosul acestora poate fi dublat cu un material ce nu va zgaria sau afecta parchetul (bumbac, fetru). Stergatoarele se scutura sau se aspira cu regularitate.
13. Se protejeaza parchetul impotriva zgarieturilor si a semnelor lasate de picioarele mobilierului si a tocurilor ascutite ale pantofilor.
Picioarele mobilierului vor lasa semne vizibile pe parchet deoarece intreaga greutate a pieselor de mobila este concentrata in aceste mici puncte. Mobilierul pe roti si tocurile ascutite ale pantofilor pot strapunge parchetul cu mai multa forta pe metru patrat decat un picior de elefant.
-se plaseaza pe picioarele mobilierului bucati de fetru sau cauciuc moale pentru a evita strapungerea stratului de deasupra parchetului. Aceste elemente protectoare trebuie curatate si chiar schimbate periodic.-imprastiati greutatea concentrata. Protectorii si rotitele mobilierului trebuie sa fie cat mai late si facute din cauciuc moale, fetru sau pasla.
-se poate fabrica acasa acesti protectori prin lipirea unor bucatele de pasla de partea de jos a picioarelor mobilierului sau utilizati protectori fabricati special in acest scop.
-atunci cand se doreste mutarea unei piese de mobilier grea se intinde o patura sau un covoras cu fata in jos, sub fiecare picior al acesteia si apoi se trage mobilierul cu grija. O alta varianta este protejarea parchetului cu foi de zidarie sau placaj.
14. Indiferent de esenta lemnoasa din care este facut parchetul se recomanda utilizarea unui umidificator sau dezumificator in completarea aerului conditionat din incapere. Acesta va duce la mentinerea unei umiditati relative intre 50-65% si va mentine parchetul in stare perfecta.
Tot ceea ce este facut din lemn in casa se va dilata sau contracta in functie de umiditatea din aer. Usile si ramele geamurilor se pot dilata in anotimpul rece si ploios, iar atunci cand vremea este secetoasa si uscata se vor contracta .
Fisuri si mici crapaturi liniare pot aparea chiar si la piesele de mobilier. Aceasta este o caracteristica a lemnului deoarece este un produs natural ceea ce il face sa fie atat de dorit. Aceiasi reactie la umiditate sau atmosfera uscata va aparea in mod constant si la parchet. Micute fisuri sau lufturi intre lamelele parchetului pot aparea atunci cand aerul conditionat sau incalzirea centrala creeaza in casa o atmosfera neobisnuit de uscata. Acestea sunt de obicei temporare si vor disparea odata cu schimbarea gradului de umiditate din casa.
Daca se lasa aerul conditionat inchis pentru o perioada mai lunga de timp – de exemplu atunci cand plecati in vacanta – si veti inchide casa – este necesar sa folositi fie un dezumificator pentru a preveni cresterea umiditatii in interior, fie sa lasati aerul conditionat deschis.
15. Pentru a permite solutiei de finisare sa-si faca efectul va recomandam sa ateptati 8-10 zile inainte de a pune mobilierul in camera sau a-l deplasa peste parchet .
16. Parchetul montat in bucatarie este cel mai expus traficului intens intr-o casa .
Penrtu a preveni degradarea prematura a acestuia plasati covorase in zona chiuvetei si cuptorului. Scuturati si aspirati aceste covorase frecvent. Refaceti finisajul parchetului doar in aceste zone atunci cand este nevoie – aceasta va preveni necesitatea raschetarii premature a parchetului din intreaga incapere.
17. Se schimba din cand in cand amplasarea covoarelor din camera astfel incat sa se omogenizeze culoarea parchetului, intrucat datorita luminii solare, in locurile neacoperite, acesta se va oxida.

Parchetul finisat cu lacuri poliuretanice si pe baza de vinil:

1. Se recomanda ca in primele 10 zile dupa ce lacul de finisare a fost aplicat parchetul sa fie curatat uscat, prin aspirare
2. Daca furnizorul lacului folosit pentru finisarea parchetului nu face nici o recomandare privind solutiile de curatare, utilizati solutii care nu lasa reziduri uleioase ce vor face dificila refacerea finisajului parchetului – cum sunt de exemplu solutiile antistatice utilizate pentru curatarea mobilierului. Acestea lasa urme uleioase peste parchetul Dumneavoastra, iar atunci cand este necesara refacerea finisajului, un nou strat de lac poliuretanic nu va prinde pe o suprafata uleioasa.
3. Peste parchetul finisat cu solutii poliuretanice este interzisa utilizarea de:
•ceara
•sapunuri uleioase
•solutii pe baza de vinil
•solutii de uz casnic pentru indepartarea prafului, cu exceptia celor speciale pentru parchetul lacuit.
•Detergenti agresivi pe baza de amoniac, abrazivi sau silicon.
4. Daca este strict necesar, se elimina petele de mizerie cu un burete umed si un detergent neutru.
5. Atunci cand parchetul isi pierde stralucirea / luciul este timpul pentru o refacere a finisajului. Pentru aceasta utilizati o solutie compatibila cu aceea care a fost utilizata initial. Daca se doreste schimbarea aspectului parchetului, inainte de aplicarea noului tip de solutie de finis acesta trebuie raschetat, pentru a indeparta orice urma din finisajul initial.
6. Refacerea solutiei de finisare a parchetului trebuie realizata o data la 12-18 luni astfel incat parchetul sa-si mentina calitatile si frumusetea ani la rand.

Parchetul finisat cu ulei:

1 .Dupa aspirare, lustruiti parchetul cu o carpa moale alba sau beige – nu se utilizeaza carpe colorate.
2. Pentru lustruire, se utilizeaza solutii speciale pentru parchetul finisat cu uleiuri; in general, se recomanda 1 – 2 curatari cu solutii speciale pe luna.
3. Unul din avantajele oferite de parchetul finisat cu uleiuri este acela ca el poate fi restaurat pe portiuni, doar in locurile in care a fost afectat – zgarieturi, arsuri de tigara.
4. Daca se doreste lacuirea parchetului finisat initial cu ulei, este de ajuns sa se utilizeze o solutie speciala de curatare a uleiului, nefiind necesara raschetarea parchetului.

Parchetul finisat cu ceara:

1. Nu se utilizeaza niciodata o solutie de curatat pe baza de apa pe un parchet ceruit
2. Se aplica ceara aditionala doar in zonele cu trafic intens si numai daca este necesar.
ATENTIE: a se evita aplicarea unei cantitati excesive de ceara.
3. Petele trebuie indepartate imediat cu o carpa inmuiata putin in apa si alcool mineral sau cu o solutie speciala, dupa care parchetul trebuie lustruit temeinic in locul respectiv cu o carpa uscata pentru a nu-si pierde luciul.
4. Parchetul ceruit este mult mai sensibil la apa si umezeala comparativ cu parchetul finisat cu lacuri poliuretanice sau uleiuri. Nu recomandam utilizarea solutiilor de finisare pe baza de ceara pentru parchetul din bucatarie, baie sau alte zone unde stropirea cu lichide este frecventa.
5. Pentru a indeparta petele albicioase cauzate de picaturile de apa sau alte lichide cazute pe parchet, utilizati o carpa moale inmuiata putin in apa cu alcool mineral sau cu o solutie speciala – se sterge usor printr-o miscare circulara, pana cand pata albicioasa a disparut. Apoi aplicati ceara in zona respectiva si lustruiti cu o carpa uscata.
6. Parchetul finisat cu ceara ce nu a fost ingrijit de-a lungul timpului va necesita o curatare temeinica. Aplicarea unei solutii de reconditionare cu o carpa fina de fetru, curatarea uscata si receruirea completa a parchetului ii vor reface culoarea si luciul.
7. Odata ce a fost aplicata ceara, sub orice forma, peste parchet, numai ceara va putea fi folosita ca o solutie de acoperire a acestuia. Solutiile de finisare pe baza de poliuretan si uleiurile nu pot fi aplicate peste un parchet deja finisat cu ceara.
8. Dupa 5-6 luni de la montarea parchetului ceruit, se inspecteaza cu atentie intreaga suprafata a acestuia pentru a determina eventualele depozite de mizerie si praf sau zonele in care acesta s-a decolorat.
Daca finisajul a fost realizat in nuante in nuante inchise se vor observa pete deschise de culoare in zonele cu trafic intens.
Daca nu se gasesc astfel de zone in care culoarea parchetului s-a schimbat, se aplica direct un nou strat de ceara si apoi se lustruieste bine pentru a-i reda luci.
Daca insa se descopera astfel de zone in care culoarea parchetului s-a modificat urmati urmatoarea procedura:
• se utilizeaza o combinatie intre o solutie lichida de curatare si ceara (asigurati-va ca aceasta are la baza un solvent si nu apa). Pentru un parchet inchis la culoare se utilizeaza o ceara de lustruit inchisa la culoare. Se impreastie acest amestec cu o carpa moale din fetru. Se sterge usor pentru a indeparta mizeria acumulata si vechiul strat de ceara pana se curata totul. Se asteapta 20 de minute sa se usuce si apoi aplicati noul strat de ceara. Daca raman pete de culoare aplicati un al doilea strat de ceara.
• Nu se utilizeaza ceara in exces. Se lustruieste parchetul de mai multe ori inainte de a aplica noul strat de ceara. Daca este nevoie lustruiti de mai multe ori intr-un loc stfel icat ceara sa fie aplicata uniform si sa nu ramana pete peste parchet.
• Urmele de pasi si petele care nu se sterg usor pot fi indepartate prin frecarea usoara cu o carpa moale si o solutie pentru curatarea parchetului. In lipsa acesteia umeziti carpa in apa cu alcool mineral, curatati si apoi stergeti repede parchetul cu o alta carpa uscata. Daca raman pete se aplica un strat subtire de ceara in aceste locuri si apoi se lustruieste bine pentru uniformizarea culorii.
hera
 
Mesaje: 108
Membru din: Mie Ian 25, 2012 9:45 pm

Re: INSTRUCTIUNI DE CURATARE SI INTRETINEREA PARCHETULUI

Mesajde KKU » Vin Dec 06, 2013 11:47 am

Eu unul m-am lamurit in legatura cu multe aspecte legate de curatarea parchetului de pe mai-curat.ro.
Tot de acolo imi cumpar online ce am nevoie.
KKU
 
Mesaje: 5
Membru din: Vin Dec 06, 2013 11:27 am


Înapoi la Finisaje pereti si pardoseala

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori