Placa suport a pardoselii la parter

Fundatii, structuri de rezistenta, armaturi, structuri metalice

Placa suport a pardoselii la parter

Mesajde hera » Dum Iul 12, 2015 1:16 pm

Straturile de pardoseala includ de sus in jos:
• imbracamintea (stratul de uzura)
• stratul suport
• stratul de izolare hidrofuga.

Lucrari pregatitoare:

• Terenul sistematizat - pamantul (fara stratul vegetal) - si nivelat este bine compactat cu talpa vibratoare.
• Aceasta operatie este deosebit de importanta deoarece atat compactarea necorespunzatoare a umpluturilor cat si folosirea unui pamant cu mult vegetal va duce la aparitia de goluri sub placa si fisurarea acesteia (prin tasare ulterioara sau descompunerea materiei organice).
• Dupa pregatirea terenului, se intinde pe toata suprafata folie de polietilena (pentru a nu permite scurgerea apei dinbeton ). Peste folie se aseaza armatura, conform planului de armare din proiect (de regula plasa sudata din PC avand diametrul de 6 mm), inclusiv a pozitiei distantierilor. La montajul plasei, la imbinari, aceasta trebuie petrecuta minim 2 ochiuri. In zonele in care plasa se suprapune cu tevile incastrate in placa se fac decupari in plasa.

Cofrarea: se realizeaza perimetral, cu panouri rigide, inchise etans. Se verifica respectarea cotelor din proiect, starea de curatenie si se asigura udarea fetelor interioare sau aplicarea unui agent de decofrare.

Armarea: se face conform prevederilor din proiect cu verificarea in prealabil a starii suprafetei armaturii si a asigurarii acoperirii cu beton.

Conditii pentru inceperea betonarii: inainte de inceperea turnarii betonului, trebuie indeplinite cateva conditii, si anume:

• sapatura sa fie executata pana la cota de nivel din proiect
• dimensiunea cofrajelor sa corespunda cu cea din planul de cofrare, cofrajele sa fie curate si etanse
• armaturile sa fie curate, montate corect si sa corespunda ca si numar si diametru cu cele prevazute in planul de armare al elementului
• piesele care servesc pentru crearea de goluri si raman inglobate in beton sa fie montate corect si la cota stabilita.

Betonarea:
Dupa ce se stabileste directia de turnare, se trece la betonarea propriu-zisa. Betonul va fi vibrat cu pervibratoare sau cu rigla vibranta. Daca nu se dispune de rigla vibranta, se poate folosi un dreptar lung care sa fie manevrat de doi oameni cu care se bate si se niveleza suprafata betonului.
Tratarea si protejarea betonului trebuie sa inceapa cat mai curand posibil dupa compactare. Perioada initiala de dezvoltare este critica.
Imediat dupa ce betonul a intrat in priza (3-4ore), se trece la protejarea lui prin udare si/sau acoperire pentru a evita aparitia fisurilor de contractie.
In mod deosebit pentru astfel de elemente de constructie orizontale, cu suprafata mare expusa intemperiilor, se va realiza protectia pentru impiedicarea evaporarii premature a apei din beton si aparitia fisurilor de contractie.
Lipsa protectiei betonului conduce in mod inerent la aparitia fisurilor de contractie. Ideal ar fi ca suprafata betonului sa fie elicopterizata (aplicarea unui proces de slefuire a betonului, realizata cu utilaje speciale numite "elicoptere") pentru inchiderea porilor de suprafata, contribuind astfel la reducerea permeabilitatii betonului.
hera
 
Mesaje: 108
Membru din: Mie Ian 25, 2012 9:45 pm

Înapoi la Fundatii, structuri de rezistenta

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron