Compostul il faci foarte simplu, folosind tot felul de resturi din gradina si din bucatarie. Deci, ai doua avantaje: scapi de o multime de resturi si obtii un excelent ingrasamant pentru gradina.
Ce poti sa folosesti: frunze, iarba, paie, plante, crengi maruntite, scoarta de copaci, rumegus, cenusa, resturi de legume, coji de oua, zat de cafea, gunoi de grajd, hartie.
E bine sa eviti grasimile, resturi de carne, oase care sa atraga la gramada de compost animalele.
Toate aceste resturi trebuie bine amestecate si lasate sa se descompuna sub actiunea bacteriilor si ciupercilor. Aceste microorganisme au nevoie de umezeala si caldura, si de un raport optim intre resturi bogate in azot ( gunoiul de la animale, iarba, resturi de la bucatarie) si resturi bogate in carbon (frunze uscate, crengi, scoarta copac, paie). Combinatia optima de carbon si azot este cea care va determina timpul de descompunere a ingredientelor si de obtinere a compostului, timp care poate dura de la cateva saptamani pana la 1-2 ani.
Poti sa aduni toate aceste resturi intr-o gramada deschisa, sau daca tii la partea estetica poti sa-ti construiesti un cos ca si cel din imaginea atasata.
Spor la treaba!