Termoizolarea casei cu materiale naturale

in Case ecologice

Termoizolarea locuintelor a devenit o necesitate. Dar oare, care sunt materialele izolatoare potrivite, care ofera un raport pret-eficienta optim, fara a ne periclita sanatatea?
 
O casa izolata reduce substantial factura la energie, prin retinerea caldurii pe timp de iarna si prin mentinerea unei temperaturi placute pe timp de vara. Un alt aspect important este reducerea emisiilor de carbon.

 

 

Termoizolatii naturale din canepa

 

Termoizolatiile conventionale, precum polistirenul si vata minerala, sunt produsele cele mai raspandite. Aceste materiale sunt fabricate din produse petrochimice (polistiren) sau fibre sintetice, cu un consum foarte ridicat de energie. Cu toate ca sunt produse arhicunoscute si ieftine, nu neaparat ofera si cea mai buna eficienta termica.

 

In ultima perioada, pe piata materialelor izolatoare, au aparut o serie de produse, fabricate din diverse materii prime naturale, reciclate sau chiar regenerabile. O parte din aceste produse reprezinta inovatii, altele mai mult o reinventare a solutiilor oferite de natura de sute de ani. Piata s-a extins rapid, iar arhitectii si constructorii au devenit, brusc, interesati de noutatile oferite de piata. Castigatorii: beneficiarii.

 

In ceea ce priveste eficienta energetica, a investi in materiale de izolare de inalta calitate, este mult mai rentabil decat investitiile in tehnologii scumpe de incalzire/racire. In comparatie cu izolatiile sintetice, obisnuite, materialele termoizolatoare naturale nu sunt mai slabe. In termeni de performanta si durabilitate, sunt chiar superioare, in plus sunt regenerabile, sustenabile pe termen lung. Doar ca sunt mai putin cunoscute la noi, cel putin deocamdata. Materialele izolatoare naturale se caracterizeaza printr-un sir de trasaturi, care daca sunt utilizate corect, pot imbunatati substantial performantele energetice ale unei cladiri.

 

O problema majora a zilelor noastre este ca multi oameni sufera de indispozitii, de stari de disconfort si alergii - declansate de materialele din structura peretilor caselor de locuit, iar astfel materialele de constructie ecologice si fara niciun risc asupra sanatatii devin foarte importante din punctul de vedere al unei dezvoltari sustenabile.

 

Termoizolatiile moderne, deja foarte raspindite in tari precum Germania sau Franta, se fabrica din ingrediente naturale cu un consum foarte redus de energie. Astfel de produse sunt izolatiile din lana de oaie, fibre de lemn si saltele izolatoare din canepa. Enumerarea poate continua cu produsele din paie, pluta, amestec de argila si paie, fibre de lemn suflate etc.

 

Termoizolatii din lana

Termoizolatia din lana:

 

In natura, oile au reusit sa faca fata chiar si celor mai dure conditii de viata, lana lor protejandu-le de arsita, de frig, sau de ploi. Lana nu numai ca protejeaza oile pe pasuni de sute de ani, dar si omul si-a dat seama de proprietatile naturale si sanatoase ale lanei, recunoscand avantajele acesteia.

 

Important: A nu se confunda lana de oaie de la stana cu izolatia fabricata din lana de oaie, certificata si agreata de institutele europene ca fiind un material de constructie. Nu utilizati lana in loc de izolatia de lana! Astfel va protejati de evenimentele neplacute, de genul: mirosuri deranjante, molii, sau daunatori care pot chiar distruge elementele de structura la o casa din lemn.

Termoizolatia din fibre de lemn:

 

Termoizolatiile fibrolemnoase se prezinta sub forma de vrac, placi flexibile sau placi rigide pentru toate tipurile de termo si fonoizolatii. Aceste produse reprezinta o solutie moderna, eficienta si ecologica si sunt utilizate in special la case pe structura de lemn, la casele eficiente energetic dar si la casele traditionale, construite din caramida.

 

Fiind produse naturale, care nu inchid suprafetele si nu influenteaza biologia constructiilor, sunt de multe ori folosite pentru reabilitari termice la constructii existente, chiar si in cazul monumentelor.

 

Materia prima pentru fabricarea panourilor izolatoare din fibre de lemn sunt aschiile de lemn, provenite de obicei din fabrici de cherestea sau de la alti producatori de produse din lemn, unde acest material ar insemna doar deseuri.

 

Termoizolatii din canepa industriala

Termoizolatii din canepa industriala:

 

In rastimp de 100-120 de zile canepa poate creste pana la 4 metri. Prin umbrirea rapida a solului, plantele impiedica cresterea buruienilor. Ca efect secundar, in faza de crestere canepa curata aerul, contribuind la descompunerea dioxidului de carbon. Dupa recoltare, canepa lasa in urma sa un sol afanat si fara buruieni.

 

Izolatia din canepa se fabrica din fibre de canepa la care se adauga 10-12% fibre Biko pentru o stabilitate dimensionala optima. Mai nou, a aparut si izolatia de canepa 100% naturala, adica varianta cand fibrele Biko sunt inlocuite cu fibre naturale din porumb, obtinandu-se acelasi efect.

 

Iata ca optiunile de termoizolatii naturale nu sunt putine, trebuie doar sa fim informati despre existenta si beneficiile lor.

Sursa: NaturalPaint.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!