Cum se stabileste gardul despartitor dupa Noul Cod Civil

in Legislatie

Material oferit de Casa de avocatura Coltuc, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.

Proprietarii terenurilor invecinate sunt obligati sa contribuie la granituire prin reconstituirea hotarului si fixarea semnelor corespunzatoare, suportand, in mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta - Art. 561 din noul Cod Covil care prevede ca orice proprietar poate sa isi ingradeasca proprietatea, suportand, in conditiile legii, cheltuielile ocazionate.

Gard despartitor in noul Cod Civil

Granituirea si actiunea in granituire

De obicei, granituirea are loc pe cale amiabila, prin aceasta urmarindu-se delimitarea proprietatilor invecinate prin semne exterioare si vizibile, fiind o simpla operatiune materiala realizata prin acordul partilor. Dar granituirea nu trebuie confundata cu actiunea in granituire, care are un caracter imobiliar si este imprescriptibila.

Astfel, in situatia in care partile nu ajung la un acord, prin deschiderea unei actiuni in granituire se urmareste determinarea, prin hotarire judecatoreasca, a limitelor dintre proprietati si stabilirea traseului real pe care trebuie sa il urmeze titularul. Aceasta actiune isi gaseste ratiunea atit in cazul inexistentei unei delimitari intre proprietati, cit si in situatia in care astfel de semne exista, dar nu au fost stabilite prin intelegerea partilor sau prin hotarire judecatoreasca si sunt contestate de catre parti.

Actiunea in granituire poate fi exercitata de catre proprietar, de catre un uzufructuar, un superficiar sau chiar si de catre posesor, dar nu de un chirias sau arendas. Altfel spus, cu ocazia actiunii in granituire, reclamantul, cel care pretinde o parte determinata din terenul limitrof sustinind ca vecinul ar detine-o fara drept, trebuie sa-si justifice proprietatea numai prin prezumtia legala de posesiune, in schimb, in materie de revendicare, reclamantul trebuie sa-si stabileasca dreptul sau de proprietate asupra portiunii de teren revendicat.

Deoarece actiunea in granituire are ca finalitate delimitarea unor proprietati exclusiv limitrofe, este inadmisibila intre coproprietari cu privire la fondul ce formeaza obiectul coproprietatii. Daca terenul pentru care se cere granituirea este proprietate pe cote parti, atit a reclamantului, cit si a altor coindivizari, care nu sint parti in proces, s-a decis ca actiunea in granituire formulata doar de un coproprietar este prematura. Acesta trebuie mai intai sa introduca actiune de iesire din indiviziune si numai ulterior, daca in lotul ce i s-a atribuit este cuprinsa si suprafata de teren in litigiu, poate cere granituirea.

Hotararea produce efecte numai cu privire la delimitarea fondurilor ce apartin partilor, nu si cu privire la insusi dreptul real, astfel ca oricare din ele poate introduce, ulterior, o actiune in revendicare privind suprafata determinata de teren, fara a i se putea opune autoritatea de lucru judecat a hotaririi pronuntate in actiunea de granituire.

Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Seby, alb

Mobila dormitor lemn masiv Seby, alb

Trasarea limitelor dintre cele doua fonduri are insa autoritate de lucru judecat intre partile care au participat la proces, o noua actiune putind fi introdusa numai daca limitele au disparut. In cazul in care granituirea s-a facut prin conventia partilor, ea poate fi contestata doar printr-o actiune in anulare.

In ceea ce priveste cheltuielile de granituire, acestea urmeaza sa fie suportate deopotriva de ambele parti. Mentionam ca textul art. 584 din Codul Civil are in vedere acele cheltuieli necesare pentru trasarea limitelor in modul decis de instanta de judecata si nu cheltuielile de judecata.

Subliniem ca niciunul dintre proprietarii terenurilor invecinate nu este insa indreptatit sa ridice un gard despartitor a carui valoare sa fie impovaratoare pentru celalalt vecin, daca acesta nu a fost de acord, deoarece dreptul unui vecin de a-l obliga pe celalalt la granituire nu poate sa constituie o exercitare abuziva a proprietarului sau de drept.

Autor: av. Coltuc Marius Vicentiu, Fondator Casa de avocatura Coltuc

Sursa: Casa de avocatura Coltuc

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!