Cum sa salvam apicultura cu bani provenind din fonduri europene

in Legislatie

Material oferit de Casa de avocatura Coltuc, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.
 
Comisia Europeana a aprobat programele nationale pentru toate cele 27 de state membre ale UE pentru imbunatatirea productiei si comercializarea produselor apicole, sporind sprijinul anual de la 26 milioane de euro in perioada 2008-2010, la 32 de milioane in perioada 2011-2013.

 

 

Finantarea ar fi utilizata in mod special pentru sprijinirea apicultorilor si acordarea fondurilor necesare proiectelor de cercetare nationale, cu scopul descoperii unor metode de control a acarianului varoa si a altor amenintari cu care se confrunta albinele. "Trebuie sa ne asiguram ca programele de sprijin al sectorului apicol, care sunt de altfel utilizate in procent de 90% in cele 27 de state membre, isi gasesc locul in PAC dupa 2013. Aceste programe sunt utile, necesare si trebuie consolidate. Cele 32 de milioane de euro pe care le vom consacra filierei apicole sunt o suma infima prin comparatie cu bogatia agricola dependenta direct de activitatea de polenizare a albinelor", a spus eurodeputata luxemburgheza, Astrid Lulling.

 

Actiunile din Programul National Apicol sunt finantate de Comisia Europeana in proportie de pana la 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA. Contributiile aprobate sunt: pentru anul 2011 (3.473.395 euro-contributie comunitara si 14.701.144 lei - contributie nationala), pentru anul 2012 (3.462.218 euro - contributie comunitara si 14.653.837 lei - contributie nationala) si pentru anul 2013 (3.446.343 euro - contributie comunitara si 14.586.646 lei - contributie nationala).

 

Beneficiarii Programului national apicol sunt apicultori, persoane fizice sau juridice, persoane fizice autorizate organizate in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei in vigoare. Pentru implementarea actiunilor prevazute in Programul national apicol pentru perioada 2011 - 2013, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat deja o hotarare de Guvern.

 

Conditiile de achizitionare de stupi in vederea reformarii stupilor uzati, in urma deplasarii acestora in pastoral, sunt anuntate de catre Agentia de plati si interventie pentru agricultura - Directia Masuri de Piata. Astfel printre conditii se regaseste faptul ca apicultorul trebuie sa fie membru al unei forme asociative legal constituite, de profil. De asemenea, apicultorul trebuie sa aiba pregatire in domeniul apiculturii, confirmata prin atestat sau certificat ori diploma, conform legislatiei in vigoare. Apicultorul trebuie sa achizitioneze stupii numai prin masurile prevazute in Program si sa nu solicite finantare si din FEADR. In plus apicultorul trebuie sa detina minimum 25 familii de albine din rase omologate in Romania inregistrate la Directia Sanitar-veterinara judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti si in registrul agricol. Ultima conditie prevede ca apicultorul sa aiba stupii identificati de catre formele asociative de profil legal constituite, prin Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Autor: av. Coltuc Marius Vicentiu, Fondator Casa de avocatura Coltuc

Sursa: Casa de avocatura Coltuc

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!