Turbinele eoliene vor fi impozitate

in Legislatie

Material oferit de Casa de avocatura Coltuc, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.

Turbinele eoliene nu exista in Codul Fiscal, dar autoritatile locale vor sa le impoziteze

Autoritatile locale vor sa incadreze turbinele eoliene in categoria cladirilor industriale si sa le impoziteze ca atare, in ciuda prevederilor din Codul Fiscal. Vidul legislativ din domeniul energiei eoliene ar putea face prima victima, in cel mai mare parc de turbine din Romania.

Impozitare turbine eoliene

Autoritatile publice locale in al caror teritoriu administrativ se construiesc parcuri eoliene considera ca dezvoltatorii acestora sunt obligati sa achite impozitul pe cladiri, prevazut de Codul Fiscal. Ei considera ca turbinele eoliene reprezinta "constructii" si incearca impunerea taxarii. Legislatia fiscala prevede scutiri de la plata impozitelor doar pentru "cladirile care sunt afectate centralelor hidroelectrice, termoelectrice si nuclearoelectrice" si nu mentioneaza noile tehnologii ecologice, pe motiv ca atunci cand s-a intocmit legea nu existau turbine eoliene in Romania, iar energia regenerabila era un concept strain.

Casa de avocatura Coltuc sustine ca turbinele eoliene nu pot fi incadrate juridic la capitolul cladiri, fie acestea si "cladiri industriale". "O turbina eoliana este o constructie din metal care in partea superioara sustine un agregat energetic, neavand astfel elementele structurale de baza ale unei cladiri". Juristii au mai atras atentia asupra unui "vid" legislativ, in sensul ca, in momentul in care Codul Fiscal a fost redactat, nu au fost luate in calcul tehnologiile de producere a curentului electric cu ajutorul turbinelor eoliene, inexistente in tara noastra in 2004. Totusi, chiar si cu aceasta "scapare", turnul instalatiei eoliene ar putea fi calificat drept o "cladire afectata statiei de transformare", ceea ce i-ar scuti pe dezvoltatori de plata impozitului.

Av. Coltuc Marius nu crede ca autoritatile locale au acoperire legala pentru impozitare, dar pot face in asa fel incat sa mai "stoarca" niste bani de la dezvoltatori. In primul rand, Biris sustine ca "turbinele eoliene nu se incadreaza in categoria cladirilor", insa atrage apoi atentia asupra faptului ca autoritatile locale pot sa stabileasca o taxa, in baza articolelor 282 si 283 din Codul Fiscal, care se refera la alte categorii de taxe ce pot fi impuse de catre autoritatile locale.

Primarul comunei Fantanele, Gheorghe Popescu, considera ca turbinele sunt cladiri si vrea nici mai mult, nici mai putin, ca vantul sa-i bage mai multi bani in conturile comunei. "Turbina eoliana nu este un simplu stalp de sustinere a unor instalatii eoliene, ci este un ansamblu eolian format din mai multe parti componente", ne-a declarat edilul. "Turbina eoliana contine toate elementele structurale ale unei constructii si se incadreaza la categoria de cladire industriala", a mai spus primarul.

De cealalta parte, reprezentantii companiei CEZ ne-au oferit contraargumente, atat de ordin tehnic, cat si legislativ. "Conform specificatiilor tehnice ale producatorului acestui tip de turbine eoliene, turnurile (stalpii) turbinelor sunt constructii metalice, care au rolul si functionalitatea de a asigura structura de rezistenta si de sustinere a intregului ansamblu eolian si de a adaposti toate instalatiile electrice - ca de exemplu cablurile electrice, generatorul, transformatorul, panourile de comanda - necesare producerii si transformarii energiei la nivelul turbine". Cu alte cuvinte, turbinele sunt constructii, dar nu pot fi calificate drept cladiri.

Primarul din Fantanele "a demarat discutiile cu investitorul, solicitand reglementarea acestei chestiuni in termenii legali".


Autor: av. Coltuc Marius Vicentiu, Fondator Casa de avocatura Coltuc

Sursa: Casa de avocatura Coltuc

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!