Mansarda de lemn

in Constructii

In primul rand, trebuie plecat de la definitia mansardei: mansarda reprezinta spatiul functional cuprins intre invelitoare si ultimul nivel al unei cladiri, care asigura respectarea cerintelor de siguranta, protectie si confort corespunzatoare utilizarii specifice (de locuire). Mansarda se include in numarul de niveluri supraterane.

 

 

Mansarda de lemn Mansardele pot fi realizate prin:

 

a. amenajarea podurilor circulabile existente - poduri mansardate

 

b. conceperea unui spatiu mansardat la cladiri existente, modificand partial sau total acoperisul (sarpanta sau terasa) - mansarde realizate prin supraetajare

 

c. prin proiectarea si executarea mansardelor odata cu cladirea - mansarde noi

 

La realizarea mansardelor, indiferent de tipul acestora, se va urmari:
1. asigurarea conditiilor de functionalitate;
2. asigurarea rezistentei si stabilitatii acoperisului mansardat;
3. asigurarea exploatarii spatiului mansardat, in conditii de siguranta;
4. asigurarea protectiei impotriva focului;
5. asigurarea igieniei mediului interior, in conditiile unei iluminari si ventilari naturale eficiente;
6. asigurarea izolarii termice si hidrofuge corespunzatoare;
7. asigurarea protectiei impotriva zgomotului.

 

Normativul care reglementeaza activitatea de proiectare pentru executia mansardelor, indiferent ca acestea sunt mansarde noi, mansarde realizate prin supraetajare sau poduri mansardate, se numeste NP-064/2002.

 

Cand se doreste mansardarea unui imobil existent trebuie urmati anumiti pasi. In primul rand trebuie obtinut un certificat de urbanism.
Interventiile ce se doresc a fi realizate trebuie sa fie in concordanta cu prevederile acestui certificat, si aici ma refer la respectarea indicatorilor urbanistici specifici fiecarui lot.

 

Pe langa avizele cerute prin certificatul de urbanism va fi necesar sa se intocmeasca o expertiza tehnica care se intocmeste de un expert tehnic atestat M.D.R.T. ( fost M.L.P.A.T.) iar pentru realizarea lucrarilor de mansardare va fi necesara cu siguranta obtinerea avizului din partea Inspectoratului de Stat in Constructii.

 

In cazul constructiilor vechi cu siguranta vor fi necesare masuri de interventie care sa imbunatateasca raspunsul structurii la actiunile seismice. Astfel de masuri constau in introducerea de samburi de beton armat, introducerea de centuri din beton armat, refacerea planseelor de lemn sau consolidarea celor din beton existente, camasuiri ale spaletilor de zidarie existenti, etc. La fel de importante sunt masurile de interventie la nivelul fundatiilor deoarece in trecut acestea se realizau fie din zidarie fie din beton simplu, situatie neacceptata de normele de proiectare aflate in vigoare in anul 2011.

 

Dupa ce se va realiza expertiza tehnica si se va obtine avizul din partea Inspectoratului de Stat in Constructii si a avizelor cerute prin certificatul de urbanism, si cel mai important dupa intocmirea unui proiect tehnic intocmit de persoane autorizate, se va depune documentatia la Primarie in vederea obtinerii Autorizatiei de Construire.

 

Numai dupa obtinerea acesteia si anuntarea inceperii lucrarilor atat la Primarie cat si la Inspectoratul de Stat in Constructii se pot incepe lucrarile de mansardare. In caz contrar, riscati amenzi si dispunerea incetarii lucrarilor pana la remedierea acestor probleme. Asadar, pentru a putea mansarda o locuinta existenta e nevoie de o serie de masuri de interventie asupra structurii imobilului existent pentru ca acesta sa fie capabil sa preia eforturile suplimentare ce apar in urma mansardarii.

 

Proiectul de arhitectura trebuie intocmit si conformat in primul rand in functie de necesitatile si dorintele viitorului beneficiar dar si in concordanta si armonie cu fondul construit existent. Astfel, imobilul mansardat trebuie sa se incadreze in fondul construit existent, sa nu il agreseze cu forme si elemente total diferite, sa nu creeze o discrepanta intre imaginea zonei si cea nou obtinuta prin mansardare.

 

Proiectul de rezistenta a mansardei se va executa dupa un proiect tehnic, intocmit de persoane autorizate iar acesta va fi elaborat in concordanta cu prevederile si concluziile raportului de expertiza tehnica. Structura mansardei se va realiza fie din lemn fie din metal. In general, beneficiarii prefera o mansarda de lemn intrucat costurile sunt mai reduse iar sarcinile aduse asupra structurii sunt considerabil mai mici fata de o mansarda pe structura metalica.

 

Elementele structurale pentru o mansarda de lemn sunt cele obisnuite la astfel de constructii: popi, pane, capriori, clesti, etc, si trebuiesc tratate ignifug si fungifug pentru a se asigura o comportare adecvata in timp. Prinderile intre elemente se realizeaza cu scoabe, cuie, buloane sau placute metalice cu crampoane.

 

Cand demaram lucrarile de constructie pentru o mansarda de lemn trebuie in mod obligatoriu ca lemnul pus in opera sa fie uscat ( umiditate maxima 18% ). Lemnul este un material organic ce lucreaza in timp. In cazul in care acesta nu este uscat in momentul punerii sale in opera, in timp, sub actiunea diferitilor factori de mediu acesta se va usca, lucru ce duce la deformatii permanente (contractii ale elementului). Un alt fenomen nu tocmai placut, cauzat tot de uscarea materialului, este de natura fonica. In timp ce lemnul lucreaza, acesta "pocneste", lucru putin apreciat de beneficiari.

 

In concluzie, atentie mare la materialul folosit! Folositi lemn uscat pentru a evita din start astfel de probleme.

Autor: Dipl. Ing. Crihan Adrian

Sursa: MagazinulDeProiecte.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!