Proiect de casa tip?

in Arhitectura

Elaborarea unui proiect de casa este un proces complex ce depinde de o multitudine de factori. Totul porneste de la dorinta viitorului beneficiar, urmata de achizitionarea terenului. Atunci cand achizitionam un teren trebuie sa tinem cont de o serie de factori precum: dimensiuni, retele existente pe amplasament, indicatori urbanistici, natura terenului de fundare (lucru ignorat decele mai multe ori de proprietari), vecinatati, comunitate, etc.

 

 

Vreau sa atrag atentia asupra aspectului legat de natura terenului. Nu de putine ori in urma executarii unui studiu geotehnic pe teren, putem avea surpriza ca terenul de fundare este unul "pacatos", lucru ce va pune probleme atat la proiectare, la executie cat si din punct de vedere al costurilor necesare realizarii viitoarei investitii. Studiul geotehnic nu trebuie evitat intrucat furnizeaza informatii esentiale pentru inginerul proiectant de structuri si determina dimensionarea corecta si rationala a fundatiilor viitorului proiect de casa.

 

Proiect de casa tip? Urmeaza apoi elaborarea proiectului. In vederea obtinerii autorizatiei de construire, va fi necesara intocmirea unui proiect de arhitectura, a unui proiect de rezistenta si a unui proiect de instalatii.
Pe langa acestea, trebuiesc obtinute o serie de avize si intocmite o serie de studii, dupa caz: studiul geotehnic, ridicare topografica, expertiza tehnica, studiu de insorire, studii de urbanism, etc.
In cazul in care beneficiarul opteaza pentru un proiect de casa gata conceput, un asa numit proiect casa tip, lucrurile se simplifica in ideea in care proiectarea este deja facuta, fiind necesare doar adaptari, functie de natura terenului, amplasament, ridicare topografica , etc.

 

Pornim de la ideea ca am ales un proiect casa tip. Vin aici cu un exemplu: Proiect casa Adrian. Toate bune si frumoase. Cumparam proiectul. Ce facem cu el? Cum obtinem autorizatia de construire?

 

Avem tot ce ne trebuie pentru inceperea constructiei casei? Ei bine ... nu. Mare atentie la achizitionarea unui proiect casa tip!!!

 

Am avut surpriza sa fiu contactat de beneficiari care au cumparat astfel de proiecte casa tip in lipsa de informatie si pur si simplu nu au avut ce sa faca cu ele. De ce?
Simplu. Fie casa tip din proiect nu se incadra pe lotul detinut, fie nu aveau toata documentatia necesara depunerii la primarie, fie fundatiile nu erau dimensionate corespunzator ... si tot felul de alte probleme.
Cei care le vandusera aceste proiecte casa tip, pur si simplu au luat banii si cam atat ... nu si-a pus nimeni problema de adaptare la teren ... grav. In concluzie, acesti beneficiari au fost nevoiti sa plateasca lucrari suplimentare de proiectare pentru a putea folosi proiectele ... acolo unde s-a putut.

 

Nu vreau sa generalizez lucrurile. Ideea in sine a unui proiect casa tip este una benefica, rationala si mult mai economica. Trebuie doar sa avem grija ca atunci cand mergem pe aceasta varianta sa stim de unde pornim, ce avem nevoie si care este cursul derularii proiectului.

 

Am cautat pe internet si am gasit un proiect casa tip pe gustul nostru. Urmatorul pas este contactarea firmei de proiectare care il comercializeza. Urmeaza intalnirea cu un arhitect sau inginer si demararea proiectului. Primul pas e obtinere unui Certificat de urbanism, daca acesta nu a fost obtinut in prealabil de beneficiar. Pentru aceasta trebuie intocmit un dosar care sa contina: copie dupa actele de proprietate ale terenului, copie acte identitate proprietar, cadastru actualizat cu planuri anexate (plan situatie si plan incadrare in zona) pe care arhitectul va face viitoarea propunere, eventuale declaratii notariale, un memoriu tehnic de arhitectura si o cerere tip. In urma eliberarii Certificatului de urbanism, vom stii exact ce putem construi pe teren si de ce avize si alte studii avem nevoie. In certificat vor fi precizate retragerile fata de vecini sau de limitele de proprietate.

 

Daca totul este ok si am ales un proiect casa tip care se incadreaza in prevederile Certificatului de urbanism, trecem la urmatorul pas si anume adaptarea proiectului. Mentionez aici: refacere planuri functie de datele proprietarului, de amplasament, de natura terenului, de dorintele beneficiarului (optional - presupune costuri de modificare proiect) si redactarea memoriului tehnic de arhitectura, de rezistenta si de instalatii. Proiectul este gata. Care e urmatorul pas?

 

Se obtin toate avizele iar impreuna cu proiectul si cu alte studii cerute prin Certificatul de urbanism se depune dosarul la primarie pentru obtinerea autorizatiei de constructie.

 

Ce se intampla dupa ce am obtinut autorizatia ? Pai ar trebui sa ne apucam de construit. Aici apar surprizele ... Am achizitionat un proiect casa tip ... am primit un dosar in care am un proiect de arhitectura, unul de rezistenta si unul de instalatii.

 

Atentie insa ca acestea sunt la nivel D.T.A.C. ( documentatie tehnica autorizatie constructie). Ce implica asta? Va prezint pe scurt... Pe partea de arhitectura aveti cam tot ce trebuie ca sa puteti demara proiectul (planuri, sectiuni, fatade si memoriul de arhitectura), mai putin detalii, tabloul de tamplarie si listele de cantitati... nu e o tragedie... puteti incepe casa si sa o si terminati si fara acestea. In schimb, pe partea de rezistenta si de instaltii lucrurile nu stau chiar atat de simplu.
La instalatii, dosarul D.T.A.C. cuprinde niste scheme logice de pozitionare ale instalatiilor, scurte breviare de calcul si memorii tehnice pe fiecare specialitate: termice, sanitare si electrice. Si cam atat... liste de cantitati nu... planuri, sectiuni, tablouri, detalii, etc. ... nu. Acestea tin de faza PT - proiect tehnic. Pentru intocmirea acestuia costurile sunt altele, mai mari firesc, intrucat volumul de munca este unul mult mai mare.

 

In ceea ce priveste proiectul de rezistenta lucrurile sunt la fel. La nivel D.T.A.C., un proiect contine planul general de fundatii si cateva detalii. Nu aveti plansele necesare realizarii suprastructurii: planuri de cofraj si armare pentru placi, grinzi, stalpi, scari, etc. .. si nici liste de cantitati. La fel, acestea tin de faza PT - proiect tehnic.Teoretic nu aveti voie sa construiti fara acest PT... dar in Romania totul e posibil. Si cand zic asta ma refer la faptul ca marea majoritate achizitoneaza un proiect la nivel D.T.A.C. iar apoi realizeaza constructia "dupa ureche" la sfaturile asa zisilor constructori, urmand ca apoi sa "rezolve" receptia lucrarii.

 

Mare greseala ... vreau sa atrag atentia ca atunci cand construiesti o casa in care vei locui chiar tu, nu ar trebui sa faci rabat de la calitate in favoarea costurilor. Nu zic sa alegi ce e mai scump dar nici asa zisele echipe de mesteri care, in mare masura, lucreaza din "stiute" sau de multe ori nu stiu sa citeasca un plan ... e grav ce se intampla dar din pacate situatia economica a impins procesul de constructie in aceasta directie.

 

Cred ca am atins cateva puncte nevralgice in ceea ce priveste alegerea unui proiect casa tip si constructia unei case. As vrea sa mai punctez odata aspectele cele mai importante ce trebuiesc stiute de viitorul beneficiar:

 

1. Alege un proiect casa tip - mai economic, mai rational , bine optimizat ... dar consulta un specialist!

 

2. Informeaza-te ce contine acest proiect casa tip si de ce mai ai nevoie pentru constructia casei tale!

 

3. Alege un constructor profesionist care sa ofere garantie pe lucrarile executate si sa intocmeasca cartea tehnica a constructiei! (necesara apoi pentru asigurare sau in caz ca veti vrea sa vindeti pe viitor constructia)

 

Autor: Dipl. Ing. Crihan Adrian

Sursa: MagazinulDeProiecte.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!