Alege culorile potrivite pentru tine si casa ta! - Galerie foto

de Marcel Buciuman in Decoratiuni

Iti doresti o imagine noua pentru casa ta? De ce sa nu te folosesti de culori? Invata sa folosesti acest element fascinant al designului de interior si vei remarca cum simpla schimbare a cromaticii unui perete poate pune intr-o lumina cu totul noua mobila si celelalte obiecte dintr-o incapere, redefinind-o complet.

Alegere culori bucatarie

Foto: Daniel O'Connor; Arhitect: Fieldwork Architecture

Ca in orice relatie, si in relatia ta cu culorile e important sa te cunosti intai pe tine insuti. Conexiunea dintre personalitatea noastra si preferintele noastre cromatice este insa adeseori perturbata de influente exterioare.

Tendintele cromatice promovate de branduri sau designeri celebri se suprapun peste ceea ce stim ca ne place, iar incercarea de a adapta aceste culori la stilul, mobila, pardoseala sau alte obiecte de decor existente poate duce la rezultate estetice catastrofale.

Exista numeroase scheme de culori menite a ne arata care culori pot fi combinate armonios, dar trebuie sa stim ca fiecare persoana are propriile perceptii legate de culori. In general, culorile calde sunt considerate mai stimulatoare pe cand cele reci mai odihnitoare. Combinatia de culori calde si culori reci poate functiona insa foarte bine.

Culori bucatarie

Foto: Christopher Patrick

Foloseste teste de personalitate concepute special pentru determinarea culorilor ce se potrivesc cel mai bine personalitatii tale.

Exista astfel de teste si online, poti sa-l incerci pe acesta.

Vei obtine astfel cateva scheme de culori din care urmeaza sa decizi care sunt "alesele".

Accente culoare bucatarie

Foto: Mark Lohman; Designer: Kropat Interior Design

Profita si de faptul ca aproape toti marii producatori de materiale pentru finisaje sau de mobilier si decoratiuni ofera pe paginile web proprii unelte care iti permit realizarea unui proiect virtual de amenajare alegand din paletele lor de culori.

Atentie!

Modul cum culorile apar pe monitor poate sa difere de culorile reale, asa cum vor aparea ele pe un perete sau pe tapiteria unei canapele.

Culori bucatarie moderna

Foto: Rob Karosis; Arhitect: Smith&Vansant Architects

Trebuie sa stii ca alegerea unei scheme de culori este influentata si de stilul decorativ pentru care ai optat. Astfel, pentru un stil modern e nevoie de culori stralucitoare si puternice, ce accentueaza forta si expresivitatea, in timp ce un stil clasic cere culori calde si consistente.

Dupa ce ai reusit sa identifici cateva palete de culori potrivite stilului tau, este momentul sa le confrunti cu acele piese de mobilier sau elemente decorative existente, la care nu doresti sa renunti. O pardoseala din lemn de cires sau o canapea albastra pot impune restrictii in alegerea uneia sau a alteia dintre paletele de culori.

Culorile in bucatarie

Foto: Emily Minton Redfield; Designer: Andrea Schumacher

Sa presupunem ca ai reusit pana aici sa te pozitionezi cat mai bine in aceasta relatie a ta cu culorile. Este momentul sa afli acum ca culorile mint. Daca in cele mai multe relatii a minti e la fel de inadmisibil ca si a insela, in relatia noastra cu culorile totul se iarta, cu conditia sa fim "mintiti frumos". Invata deci sa folosesti culorile pentru a masca detalii arhitectonice sau constructive nedorite, sau, din contra, pentru a scoate in relief detaliile atractive.

Iata cateva probleme pe care culorile le pot rezolva:

  • Daca tavanul unei incaperi este prea inalt, foloseste pentru acesta o culoare cu o nuanta mai inchisa decat cea a peretilor; in schimb, in cazul unui tavan prea scund, foloseste o nuanta mai luminoasa decat cea a peretilor.
  • Culorile luminoase si reci, precum albastrul, violetul sau verdele fac o incapere sa para mai larga. Foloseste astfel de culori in holurile si baile inguste. Din contra, pentru a face o incapere larga sa para mai mica si intima foloseste culori mai inchise si calde, precum rosu, galben sau portocaliu.
  • Atunci cand doriti ca privirea sa focuseze pe anumite detalii decorative, folositi pentru fundal culori luminoase si reci, iar pentru detaliile de reliefat culori inchise si calde.
Bucatarie in culori tonice

Foto: Andrew McKinney

Daca ai ajuns in cele din urma la schema de culori perfecta pentru tine si casa ta, mai trebuie sa tii cont de un ultim aspect, care poate strica tot ce ai construit pana acum: alege materiale de calitate si ai grija ca acestea sa fie folosite corect!

De retinut:

  • Culorile reprezinta cel mai putin costisitor lucru pe care il poti face pentru o incapere, dar cu un mare impact. Culorile de fond sunt date de pereti si pardoseala, concentreaza-te deci in primul rand asupra acestora!
  • Culorile peretilor nu le alegi pentru cateva zile sau cateva luni. De obicei, rezugravirea peretilor se face o data la cativa ani. Alege deci culori care sa-ti confere echilibru si confort, caci casa este intai de toate un loc de relaxare si acumulare de energie, si nu un showroom!
  • Inainte de a da culoarea pe toti peretii incearca pe o suprafata mica si vezi daca arata asa cum ti-ai imaginat. Tine cont si de faptul ca lumina se schimba pe durata unei zile. O nuanta poate arata bine in bataia soarelui dar cu totul diferit in semiumbra sau la lumina becului!
  • Atunci cand timpul sau bugetul nu permit proiecte mai complexe de amenajare, minuni pot face si cateva tablouri sau perne decorative bine alese!
O bucatarie plina de culoare

Foto: Lee Manning; Arhitect: JWT Associates

O bucatarie plina de culoare

Foto: Elad Gonen & Zeev Beech, Arhitect: Shiraz Solomon

Baie in culori pastelate

Foto: Jim Bartsch

Dormitor mansarda

Foto: Bagnato Architects

Armonie cromatica

Foto: Shelley Gardea

Culoare in dormitor

Foto: Ron Rosenzweig, Designer: JMA Interior Decoration

Birou in culori tonice

Foto: Shannon Gale, Designer: Martha O'Hara

Culori pentru camera copiilor

Foto: Fiorella Design

Culori calde

Foto: Matthew Millman, Designer: Schippmann Design

Culoare si rafinament

Foto: Tobi Fairley Interior Design

Culori tonice

Foto: Nancy Nolan, Designer: Andrea Brooks Interiors

Acum, locuinta ta poate deveni locul unde tu si culorile veti convietui fericiti pana la adanci batraneti!

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

SET BUCATARIE MASA MBS-2 CU 4 SCAUNE

Pret: 952,00 LEI 576,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!