Restaurarea unei case bucurestene. O poveste de succes

de Ing. Joja-Gaman Octav in Diverse

Cum a fost restaurata o casa cu etaj construita in perioada interbelica, in zona Foisorul de Foc, Bucuresti.
 
Material oferit de Ing. Octav JOJA-GAMAN, e-mail: joja_octav2000@yahoo.com

 

 

Restaurarea unei case bucurestene. O poveste de succes Etajul are o suprafata utila de 128 mp si se compune din 3 camere, o baie, o bucatarie si o terasa, iar mansarda casei are o dispune de 80 mp.
Nu voi intra in detalii tehnice privind structura de rezistenta a imobilului sau a materialelor de constructii utilizate pentru finisari sau izolatie. Ceea ce voi incerca in cateva randuri sa prezint priveste strict conceptul lucrarii.
Ideea care sta la baza proiectului este aceea ca o locuinta, in afara de utilitate trebuie sa aiba personalitate, respectiv farmec. Sunt ferm convins de faptul ca un camin il defineste in totalitate pe cel care il locuieste.
Personalitatea unei case este puternic influentata de zona in care se afla, de perioada in care a fost construita si trebuie sa respecte pe cat posibil arhitectura orasului din acea vreme.
 
Sunt bucurestean si privesc cu mandrie in urma, in vremea in care Bucurestiul era considerat Micul Paris. Am incercat ca prin amenajarea acestei locuinte sa readuc la viata perioada inceputului de secol XX. Realitatea este oglindita prin prisma unui om modern,cu nevoi moderne. Dorinta de a avea un camin si nu o simpla casa apare cu atat mai mult acum, cand simtim cu totii nevoia de a evada din perioada noastra.
Multi dintre noi intorc in acest sens privirea catre trecutul care pare astazi, in perspectiva noastra atat de luminos.
Am incercat sa reduc pe cat posibil costul amenajarii. Folosind mobila veche ce se afla deja in locuinta, am realizat cu brio acest lucru. Reconditionarea unei vitrine sau a unui scrin vechi nu este neaparat o operatiune atat de costisitoare daca ai cunostintele necesare in domeniu. Acestea vor aduce cu siguranta mult farmec locuintei tale.
 
Stilul in care a fost realizata amenajarea este unul eclectic, fiind obtinut prin imbinarea a mai multor stiluri arhitecturale. Pornind de la ideea ca Bucurestiul se afla la cumpana dintre occident si orient si ca a fost si este puternic influentat de catre acestea, am incercat sa transpun stilul Rococo unor elemente cu iz oriental.
 
Livingul
Livingul este o combinatie a stilului rafinat Rococo al mobilei lucrate in lemn masiv cu stilul simplu si elegant al unei canapele de tip Chesterfield. Mobilierul acestei camere este in totalitate restaurat. Decorul este infrumusetat de o statuie italieneasca, cateva picturi romanesti ce dateaza din perioada interbelica si de cateva icoane pictate pe sticla, in stil ortodox . Livingul Candelabrul este realizat din bronz masiv si a fost initial folosit cu lumanari. Am preferat sa nu renunt la soba si sa o pastrez ca pe un element de legatura al casei de acum cu trecutul ei. Parchetul si usa livingului sunt de asemenea cele originale. Pentru a da o nota de personalitate acestei camere, am folosit un coif de armura vechi.
 
Dormitorul
Mansarda casei a fost transformata in dormitor. Mobila din dormitor este realizata tot in stil Rococo si Chesterfield, pentru a face legatura cu livingul. In acelasi scop, am utilizat si aceeasi culoare de vopsea lavabila a peretilor (exceptie face peretele din fundal si o parte din peretii laterali care sunt de culoare rosie - am considerat ca prin utilizarea discreta a acestei culori aduc viata camerei).
Dormitorul Nu exista usa intre dormitor si living iar semineul mascheaza zona patului.
Semineul este placat cu piatra si este in totalitate electric. Pozitionarea lui a fost dictata de locatia cosurilor casei. Iataganul vechi de pe semineu, impreuna cu lampile turcesti dau aspectul oriental al incaperii. Nota de originalitate a semineului este data de o icoana pictata in stil bizantin.
Tablourile sunt romanesti si dateaza ca si cele din living din perioada interbelica. Statueta ce da nota de senzualitate dormitorului este realizata in Franta. Camera este infrumusetata de cateva plante de dimensiuni mari.
Din dormitor se poate intra in dressing, de aceea nu am folosit dulapuri.
 
Biroul
Biroul este realizat cu mobila de tip Ludovic, exceptie facand masa calculatorului, pentru care am ales un alt stil. Contrastul dintre desktopul modern si birou este deosebit de interesant si scoate in evidenta personalitatea locatarilor acestei locuinte. Biroul Legatura biroului cu dormitorul este data de elementele rosii, cum ar fi tapiteria canapelelor, draperia, covorul sau snurul folosit pentru sustinerea lampii. Tablourile folosite pentru decorarea biroului sunt moderne si provin in general din Franta.
 
Bucataria
In loc de faianta, in bucatarie am folosit o placare cu piatra. Acelasi tip de piatra se regaseste si pe semineul dintre dormitor si living. Nota de originalitate a bucatariei consta in combinatia dintre plita electrica, cuptorul ce imita unul vechi si hota cu sticla. Acestea sunt placate cu piatra si impreuna formeaza un semineu. Bucataria
Executia lucrarii a fost realizata de S.C. CONTEXT CONSTRUCTII S.R.L. Bucuresti

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Baie

DULAP BAIE MODERN, FINISAJ ALB-MOLID

Pret: 255,00 LEI 185,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!