Alegerea turbinei eoliene potrivite

in Case ecologice

"De ce turbina eoliana am nevoie si cat costa?" - acesta este intrebarea frecventa a clientilor.

Alegerea turbinei eoliene potrivite

Turbinele eoliene au starnit un interes enorm datorita posibilitatii de a produce ieftin energie electrica regenerabila si de a reduce dependenta de monopolul retelelor de distributie.

Pentru segmentul comercial (turbine intre 300W si 20kW) apare aceeasi problema ca si in cazul sistemelor fotovoltaice - alegerea corecta a componentelor sistemului (dimensionare) in functie de nevoile clientului. Din pacate informatiile despre vant nu sunt foarte multe la nivelul tarii si nici actualizate.

Producatorii de turbine pun la dispozitia clientului puterea nominala si variatia puterii in functie de viteza vantului. Va prezentam ca exemplu pentru 3 tipuri de turbine eoliene aceste caracteristici, care din pacate nu ofera multe informatii utile clientului nostru.

Aceste diagrame ar putea fi folositoare in cazul unui generator termic in care regimul de functionare este mereu in zona regimului nominal. Insa aici, folosind ca sursa energia vantului, ar trebui sa fim mai atenti spre performantele turbinei din zona cu viteze mici ale vantului pentru ca frecventa lor e mult mai ridicata. Dimensionarea productiei de energie considerand o "medie" a vitezei vantului intre minim si maxim este iar eronat.

Reprezentarea puterii produse de turbina conform legii Betz depinde de viteza vantului la puterea 3.

Potentialul eolian al zonei are un rol important in analiza oportunitatii instalarii unei turbine.

Pentru a inregistra viteza vantului intr-o anumita perioada de timp se foloseste un anemometru cu un sistem de inregistrare periodica a datelor (achizitie 1000 EUR/ inchiriere 150 EUR).

Masuratorile ar trebui facute la nivel anual apoi se calculeaza la nivel de anotimp frecventa aparitiei vantului la diverse viteze cu probabilitate Weibull.

Pentru cei grabiti in a-si instala o turbina eoliana se pot face masuratori si la nivel de 1 luna sau 3 luni pentru a sti daca este oportuna investitia. Cele mai bune sisteme sunt cele hibride (solar-eolian) deoarece combina eficient caracteristicile meteorologice.

Alegerea turbinei eoliene potrivite

Exemplu pentru stabilirea importantei potentialului eolian

Sa luam pentru exemplu 2 locatii-o locatie in care vantul are constant 5 m/s timp de o luna si unul care are 20 m/s timp de o saptamana si 3 saptamani nu are deloc vant.Amble locatii au o medie lunara de 5m/s dar utilizand legea Betz vedem ca pentru primul site sunt disponibile lunar 5^3 unitati*4= 500 unitati iar pentru al doilea site 20^3 unitati +0*3=8000 unitati.

In conditii reale nu exista asemenea diferente dar modelul a fost selectat pentru a pune in evidenta importanta vitezei vantului in locatia unde se doreste instalarea.

Potentialul eolian al locatiei este primul pas in alegerea unui sistem cu turbina eoliana.

Exemplu de calcul pentru o turbina eoliana

Pas 1. Determinarea consumatorilor, a consumului mediu lunar si anual.

Pas 2. Stabilirea necesarului in W.

Pas 3. Cunoasterea sau determinarea potentialului eolian al locatiei.

Pas 4. Calculul productiei si al costului de energie electrica folosind metoda Weibull.

Pas 5. Alegerea sistemului.

Reprezentare a frecventei aparitiei vantului la diverse viteze folosind metoda Weibull

Alegerea turbinei eoliene potrivite

Mai multe informatii despre sisteme ce folosesc energii regenerabile gasiti pe site-ul solarZONE.ro

Sursa: SolarZONE.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Baie

DULAP BAIE MODERN, FINISAJ ALB-MOLID

Pret: 255,00 LEI 185,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!